Textielpost – Elzas II

Marcella komt graag in de Elzas. Ze heeft al menig logje gewijd aan haar ‘jaarlijkse’ uitstapje naar de Elzas. Onlangs vertelde ze op haar blog over het boek Les Alsaciens: quand l’art du costume exprime l’âme du peuple van Marc Grodwohl en Frantisek Zvardon en over twee geborduurde zakdoekjes uit de Elzas. Afgelopen jaar verbleef Marcella in de Elzas tijdens het quiltfestival in Ste Marie aux Mines en kocht een prachtige textielkaart van Hansi (1873-1951) voor mijn project textielpost.Marcella: ‘Bijgaand mijn bijdrage aan je textielpost. “Hansi”, zelf Elzasser, tekende vele sfeerbeelden van mensen uit de streek rond de periode WOI en WOII. Zijn tekeningen uit het “gewone” Franse leven, maar ook politiek getinte waarbij de Duitsers steevast te mager en grauw/bruin worden afgebeeld. Natuurlijk zien Les Alsaciens er vrolijk en kleurig uit. In Riquewihr is er La maison de Hansi, ik ben er geweest. Je vindt alles over de geschiedenis van Hansi en zijn geestelijke vader Jean Jacques Waltz.’

Wil je meer lezen over het decoratieve kostuum van Les Alsaciens, kijk dan op de site van Marylou.

17 gedachten over “Textielpost – Elzas II

 1. De hoofdbedekking trekt enorm de aandacht. Prachtig kostuum. Mooi getekend ook.
  Leuke en interessante site van Marylou.

 2. Mooi! En..zie de franse kokarde op de “muts”! Veel om op door te klikken en om weer veel van te leren….morgen maar eens lekker mee aan de gang. Nu ist wat laat….

 3. Op dit ogenblik alleen nog maar even snel het verhaal rond de kaart van Marcella bewonderd . Ik noem Marcella altijd graag de borduurster van de blanke witjes alles zo heel perfect , maar natuurlijk houdt ze ook van kleuren . En wat een prachtige kaart heeft ze uitgezocht , een heel fijne tekening alles met natuurlijk de muts in zijn grootheid en de kleding daar zal ook wel veel over te vertellen zijn . Ik zie de omslagdoek met franje en verder op het bovenstuk veel borduurwerk . Ik hoop hier natuurlijk nog veel meer over te lezen bij de links die ze doorgeeft .
  Marcella dankjewel voor je verhaal en al de informatie .
  Heerlijk hier , door het mooie bedachte project van de textielkaarten regelmatig mee kunnen reizen rond de wereld .
  En drukte met alles in de feestmaand of niet hier gaat het alsof het gewoon is gewoon door .
  Dankje Berthi , wij genieten met z,n allen !

 4. Ik heb me kostelijk geamuseerd op de site van Marylou. Daar kom ik ook tegen dat het dialict van de Welsch zo afwijkt van de andere dialecten.
  In het Limburgs kennen we de uitdrukking: dat is Krieëmerwelsch. (= dat is onverstaanbaar). Krieëmer is kramer – marskramer. En nu kan ik het “welsch” in dat woord ook een plaatsje geven. Op de duitse regionale tv. hoor je wel eens elzasser dialect. Volgens duitsers is dat duits met een frans accent; volgens fransen is het frans met een duits accent. Hoe dan ook: ik kan het verstaan als ze langzaam praten. Zoals met veel dialecten: het klinkt erg vriendelijk.
  En o ja….wat een prachtige, rijke kostuums.

 5. mmoie kaart en mooie site van marylou. maar daar moet ik wel even voor gaan zitten, fijne zondag Basje

 6. je ziet zo vaak mooie dingen uit de elzas – zoals deze kaart en in de berichtjes van marcella – ik wil er al lang eens naartoe. ooit moet dat er van komen.

 7. Hele mooie kaart. In Duitsland heb je zeer vrolijke en kleurrijke kledendrachten. Daar raak je nooit op uit gekeken

 8. Ja, dit zijn zulk leuke kaarten, vorig jaar logeerden wij in Riquewirh, lief (toeristisch) wijn stadje vlak bij St Marie (waar de jaarlkijkse grote quilttentoonstelling wordt gehouden). mooi uitval basis om heel de omgeving te verkennen.

 9. Hansi maakt prachtige tekeningen. De muts op deze mooie textielkaart lijkt wel een vleermuis, lijkt mij niet erg makkelijk in het dragen.
  Er was weer heel wat moois te zien door het aanklikken van de links.
  Wij hopen dat Marcella nog vaak naar haar geliefde Elzas mag gaan.

 10. Eigenlijk laat ik nooit een reactie achter op je blog, al kom ik een paar keer per week kijken en genieten van al het moois dat je laat zien. Daarom een bedankje daarvoor!!

 11. Just-Do@ Leuk dat je hebt gereageerd, daardoor kijken veel mensen ook op jouw weblog. Genoten heb ik van alles wat je laat zien en ik zal nu ook geregeld bij je kijken.

 12. Hé wat een leuk logje Berthi, de site van Marylou kende ik niet maar er is heel veel om te zien en te leren. Dank je wel voor het mooie log en de mooie link!

 13. Prachtige illustratie! Ik herinner met nog twee kleine meisjes, met diezelfde kappen op, die in streekdracht gehuld bij een fontein stonden te poseren (ooit lang geleden op een vakantie). Zo schattig, ze trokken enorm veel bekijks maar bleven verlegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *