Exposities: Tilleke Schwarz, Thera Tegel en LilithIn Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef exposeren van 20 november tot en met 19 december 2010:
Tilleke Schwarz textiel en tekeningen.
Saskia van Dijk textiel en gemengde techniek op papier.
Ella Koopman textiel.
Sylvia Blickman sieraden en objecten.Foto’s: Fisk (vis op zijn Deens), het nieuwste werk van Tilleke Schwarz .

——————————


Bij de Chinese Gejia’s hebben de ongehuwde meisjes oranje franjes op hun hoofd, de getrouwde vrouwen een geweven oranje band en de weduwen een zwarte band. In Tunesië droegen bruiden een muts met een sluier van puur goud, aan de hoeveelheid edelmetaal kon je zien hoe rijk de bruid was. Zo vertellen alle hoeden, petten en mutsjes in Museum Jan van der Togt een verhaal over de status en burgerlijke stand van de dragers. Het zijn ware kunstwerken. Gemaakt van zijde, wol, katoen, linnen of brokaat, versierd met schelpen, muntjes, (half)edelstenen, zilver en goud. Geborduurd, geappliceerd, geweven, gebatikt of gebreid, bieden de hoofddeksels inzicht in ingenieuze handwerktechnieken en kleurgebruik. In het museum zijn ruim tweehonderd rijkversierde hoofddeksels te zien uit China, Zuidoost-Azië en Centraal-Azië uit de privécollectie van Mieke Gorter en Thera Tegel. De collectie uit Zuid-Amerika komt uit de nalatenschap van de in 2008 overleden Petra van Dijk. Deze verzameling wordt na de tentoonstelling aan het Tropenmuseum in Amsterdam aangeboden.De tentoonstelling Hoeden en petten uit Azië en Zuid-Amerika in Museum Jan van der Togt is te zien van 8 december 2010 tot en met 23 januari 2011.

——————————


Van 12 december 2010 tot en met 16 januari 2011 exposeert fotografe Lilith op uitnodiging van Stichting Eskacé in het atrium van Stichting Woongoed 2-Duizend, een voormalig klooster in Reuver. De expositie is tijdens kantooruren te bezoeken. Daarnaast is het atrium ook geopend op zondag 19 en 26 december 2010, en op zondag 2, 9 en 16 januari 2011 van 14.00-17.00 uur.Side table 2010

18 gedachten over “Exposities: Tilleke Schwarz, Thera Tegel en Lilith

 1. Er zit weer veel leuks tussen Berthi.
  Mooi dat een deel van de privécollectie tentoongesteld wordt,zo kunnen er velen van meegenieten.

 2. Weer heel wat moois te zien.
  Op de onderste foto kun je echt spreken van tafelbenen.

 3. Het Museum Jan van der Togt is een museum waar normaliter moderne kunst wordt geexposeerd.Heel bijzonder dus om onze mutsjes daar te mogen laten zien.Ze worden dan ook als kunstobjecten belicht,vaak in combinatie met de andere aanwezige kunst en glasobjecten.Echt prachtig!

 4. @Thera, de mutsjes zullen zeker prachtig uitkomen in dit museum. Jammer dat ik zondag al dit moois niet kan komen bekijken, ik had al eerder toegezegd om naar Reuver te gaan.
  In ieder geval jij en alle anderen een fijne zondagmiddag en veel succes met de expositie.

 5. @Elma, is dat geen uitspraak van 1 van de familie leden van jou.
  De mutsjes vind ik echte kunstwerkjes

 6. Lilith was toch die artieste die zichzelf te drogen hing??
  Je laat weer veel leuks zien Berthi!

 7. Berthi,
  eindelijk een tentoonstelling in Amstelveen, 15 minuten fietsen vanaf mijn huis. Heerlijk. Ik zal er zeker naar toe gaan, hoewel niet op zondag 12 december, dat is me te druk, maar zekere op een andere dag in de weekends. Ik had dit al gelezen in Handwerken zonder Grenzen en verheugde me er al op.
  Nogmaals, heerlijk !!!!!
  Marijke

 8. @Marijke, het is altijd zo fijn als er een textieltentoonstelling dicht bij je in de buurt is en al helemaal als je op de fiets kunt gaan.

 9. We beginnen de diverse stijlen al aardig te kennen . Tilleke alom bekend , al heb ik echt alleen nog maar op deze plek haar werk kunnen bewonderen .
  Het mooi bewerkte mutsje is werkelijk prachtig .
  Mijn zus sprak wel eens over een zekere Mr,Su uit Afrika die zo,n mooi mutsje droeg . Bij het zien van dit hoofddeksel dacht ik meteen aan Mr.Su !
  Nou zeg voor mij zo,n leuk tuintafeltje voor de komende zomer , maar dan bedoeld op het balcon . Maar och ik had de pootjes nog niet gezien en oh ja deze tafelpootjesbenen zagen we al eens eerder .

 10. @Gerrie, jaja, herkenbaar als ik al meerdere keren werk van iemand heb geplaatst. Het wordt tijd om op zoek te gaan naar nieuwe ontwerpen!:-)

 11. Haha Berthi….dus het is niet om te testen of wij goed bij de les blijven ☺☺☺

 12. Annita, bedankt voor je lieve reactie.
  Volgend najaar exposeer ik in Emmen. Misschien is dat voldoende dichtbij voor Gerrie?
  Gezellige feestdagen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *