Zijden kousen van NapoleonOog in oog staan met een paar kousen van de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Kun jij je dat voorstellen? Ik niet. Toch was dit mogelijk. Gisteren kwamen een paar ivoorkleurige zijden kousen van Napoleon onder de hamer bij veilinghuis Osenat in Fontainebleau, net buiten Parijs. De taxatie lag op € 15.000 – € 20.000, opbrengst
€ 31.250. De zijden kousen zijn aan de bovenrand gemerkt met een geborduurde N in rood borduurgaren en daarboven een geborduurd kroontje, eveneens in de kleur rood. De kousen hebben een lengte van 72,5 cm en de voet meet 27 cm (maat 43). Napoleon droeg deze kousen tijdens zijn verblijf op St. Helena. Hij was naar dit eilandje verbannen na zijn nederlaag bij de slag bij Waterloo in 1815. Napoleon stierf op St. Helena in 1821 op 51-jarige leeftijd.

Foto: Osenat

18 gedachten over “Zijden kousen van Napoleon

 1. Altijd al gedacht dat hij op grote voet leefde. Ik heb het even nagemeten, 27 cm is vergelijkbaar met maat 43. Er wordt altijd verteld dat Napoleon zo’n klein mannetje was, nou z’n voeten dus niet.
  Anneke SK

 2. @Anneke SK, goed om te weten dat 27 cm overeen komt met maat 43. Ik zal dit toevoegen aan de log. Op de foto zie je al dat de voet van de sok niet echt klein is.
  Toch wel grappig dat sokken van zo’n beroemdheid op een veiling komen. Wie is de nieuwe eigenaar van de sokken van Napoleon?

 3. ja, ik las het ook – en nu zie ik een plaatje erbij – zo’n lange sokken voor zo’n klein mannetje! (ik kan mij niet voorstellen dat hij maat 43 had) ik hoop wel dat de sokken gewassen zijn …

 4. Als je naar de volgende afbeelding kijkt zie je dat zijn voeten niet echt klein waren, maar of dit maat 43 is? Ik heb mijn voet opgemeten en die is 20 cm (klein dus), dat staat voor schoenmaat 37.
  http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/david/napoleon-study.jpg
  De lange sokken vallen onder zijn broek die net over de knie komt. Misschien bleven de sokken zitten doordat de onderrand van de broek erg strak zat?

 5. Gisteren ging het nog over sinterklaas, vandaag heeft Berthi (kerst)sokken op het programma.
  Prachtig jullie reakties!

 6. Trouwens….waarom zou Napoleon geen jarretels hebben gehd. Mischien waren dat wel de “omhooghoudertjes” ;-))

 7. Een goede tip, gooi je oude sokken niet weg.
  Wie weet wat ze later waard zijn.
  Je moet aan de rand wel een merkje plaatsen, anders zijn ze niks waard.

 8. Indrukwekkend! Jaren geleden was ik in Malmaison, het kasteeltje van z’n ex Josephine. Daar fluisterden we….hij zou het wel eens kunnen horen. Te bedenken dat we ons strafrecht voor het grootste gedeelte aan hem te danken hebben….dan mogen daar wel mooie sokken bij!

 9. De sokken van Napoleon brengt herinneringen aan…..
  Jaren geleden was ik met een vriendin die een huis in Frankrijk had naar Parijs naar de musical Napoleon.In een schitterend theater(veel ‘goud’en pluche)genoten wij van een prachtige voorstelling.
  De rol van Napoleon werd gezongen door Serge Lama.Ik moet toch weer eens het bandje opzoeken met alle liedjes.

 10. Het viel mij ook direkt op dat hij op grote voet heeft geleeft. Zijden kousen voelen volgens mij heerlijk aan vooral als je benen net geschoren zijn. Nu ik met echte zijde borduur kan ik een beetje indenken hoe dat aan moet voelen. Mocht iemand nog een zijden onderbroek willen hebben. In Engeland wordt er eentje geveilt.

 11. Berthi, ik denk dat je gelijk hebt. Als je de afbeelding van Napoleon goed bekijkt, zie je geen verdikking op de plaats waar je een eventuele jarretel of sokophouder zou kunnen verwachten. Dus de broekrand zal de rand van de kous van afglijden hebben behoed.
  Ik vind het overigens waanzinnig, dat iemand €31.250 kan neertellen voor een paar zijden kousen. Ook al hebben ze aan de benen van Napoleon gezeten. Voor veel mensen is dat (meer dan) een jaarinkomen.

 12. Als hij zelf 1.67 lang was dan moeten die kousen toch bijna tot aan zijn kruis hebben gezeten.

 13. Hoe ik dat gemeten heb. Ik heb Rob, mijn man, als slachtoffer genomen. Centimeter onder zijn voet en ja hoor 27 cm en hij heeft maat 43. Maar Rob is wel 1,90 meter lang. Er bestond nog geen elastiek dus volgens mij hadden al die mannen vroeger sokophouders oftewel kousebanden, van tijd tot tijd liefdevol geborduurd door hun moeder, zusters of echtgenotes, maar ook dat gaan we opzoeken. (De orde van de kouseband). Op internet is alles te vinden. Zelfs des heren ondergoed.
  Anneke

 14. @Willy, Napoleon was 1.67 m, ik ben 1.56 m, toch beduidend kleiner dan Napoleon. Ik heb net ruwweg mijn beenlengte opgemeten, 73 cm. De sokken kwamen dus niet tot aan zijn kruis, maar zaten wel boven zijn knie.
  Ik mag hopen dat er degelijk onderzoek is gedaan naar deze zijden sokken en dat ze daadwerkelijk gedragen zijn door Napoleon.
  Overigens was het koud op St. Helena en zal Napoleon met veel plezier deze extra lange sokken hebben gedragen.

 15. Dat was ook wat ik het eerst dacht: dat moeten zijn zomersokken zijn geweest. Wellicht worden binnenkort zijn wintersokken geveild; van wol dus ongetwijfeld veel duurder:-)
  Groet,
  Janny

 16. Janny,
  Uit betrouwbare bron vernomen:
  De “MOT is in Napoleon zn wollen sokken gekomen maar gelukkig hebben we pas vernomen dat daar ook een oplossing voor is gekomen.
  Wol plamuur maakt ze helemaal heel en fijn zodat de prijs op de veiling formidabel kan zijn.
  (al is Sint vertrokken uit deze dreven het rijmen blijft nog even doorleven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *