WolplamuurVolgens de weervrouw is morgen de gevoelstemperatuur -15 graden. Koud, bitter koud. Het wollen vest of de trui kan uit de kast gehaald worden. Ik hoop voor je dat de mot de afgelopen zomer geen schade heeft aangericht aan je mooie trui of vest want anders moet je nog snel het gat gaan stoppen of… de oplossing van Heleen Klopper toepassen: Woolfiller alias Wolplamuur. Hoe werkt wolplamuur? Onder het slijtgat leg je een stukje schuimrubber, vervolgens komt hier een plukje wol overheen zodat de slijtplek bedekt is. Met een viltnaald (een naald met minuscule haakjes die richting naaldpunt wijzen waardoor de wolvezel naar beneden wordt geduwd) begin je in de wol te prikken. Al snel zie je de wol veranderen in een dun viltlaagje. Het mooie van wol is, dat de vezels schubben hebben die door wrijving gaan open staan, waardoor de vezels zich aan elkaar hechten en niet meer loslaten. Ook niet in de was.

In oktober 2009 ontving Heleen Klopper de Doen/Materiaalprijs en volgens Time Magazine is Wolplamuur een van de beste uitvindingen van 2010.

24 gedachten over “Wolplamuur

 1. Tijdens het Textielweekend in Tilburg werd wolplamuur gedemonstreerd.
  Om dit nou een van de beste uitvindingen te noemen, vind ik persoonlijk toch teveel eer. Het is niets meer en niets minder dan een praktische toepassing van droogvilten.
  Of ben ik nu te kritisch?

 2. @Saskia, jammer dat ik het Wolplamuur heb gemist tijdens het Textielweekend. Graag had ik de werking van Wolplamuur in de praktijk gezien.
  Heel goed dat je zo kritisch bent. Ik geloof niet dat ik op deze manier mijn wollen trui zou willen stoppen omdat ik het gewoon niet mooi vind. Het is bijna onmogelijk om dezelfde kleur wol te vinden van je trui of vest. Het komt er dan ook op neer dat je gekleurde bolletjes krijgt in je kledingstuk. Tja, de een zal dit mooi vinden en de ander niet.

 3. Is het niet zo, dat als die “herstelmethode” noodzakelijk wordt, dat het net zo goed weggegooid kan worden en iets nieuws mag worden aangeschaft ?

 4. Vroeger zouden ze voor de kleintjes er wellicht nog een warm onderbroekje van maken . Er zijn nog mogelijkheden genoeg te bedenken .
  De hele zaak eenvoudig vervilten door het even heet te wassen en zie je hebt weer iets voorhanden . Eiwarmmertjes bijvoorbeeld . Om sierlijk te willen plamuren moeten er eigenlijk veel gaatjes zijn en maak je gewoon een bolletjes vest ,
  met allerlei gekleurtde bolletjes .
  We gaan zo min mogelijk weggooien , maar probeer te hergebruiken .
  We leven midden in een tijd van ernstige bezuinigingen !

 5. Ik vind het een geweldig idee, en je kan er natuurlijk eindeloos mee verzinnen. Ik zie het al helemaal voor me. Ik hoop alleen wel dat ik dit idee voorlopig niet hoef toe te passen maar geweldig vind ik het zeker.

 6. Voor zo’n vest als je hier laat zien vind ik het dé oplossing! Ik haat de wegwerpcultuur. Repareren als het kan is een must. Laten we zuinig zijn op onze grondstoffen; wol is net zo’n grondstof als alle andere!
  Voor een kabeltrui lijkt me deze methode minder geschikt: uithalen, uithjuilen en opnieuw beginnen.

 7. haha, ’t is weer zover! brainwaves tussen het midden en het zuiden van het land. kijk maar eens op mijn blog 😉
  we lezen natuurlijk dezelfde krant ….

 8. naaldvilten kan mijn dochtet van 8 ook ,het is hartstikke leuk ! en het lijkt me goed toepasbaar op textiel voor een decoratief en persoonlijk extraatje (je kan ook veschillende stoffen op elkaar vilten!!!).Ik mis allen het comercieele inzicht en win dus nooit een prijs hahaha

 9. Ik had het gelezen in de NRC. Het leek mij (als niet-handwerker) een heel mooi idee. Wellicht werd mijn enthousiasme ingegeven door schuldgevoel vanwege alle niet gestopte sokken in het verleden:-)
  Maar nu zie ik ook wel dat wolplamuur meer een decoratieve functie heeft dan dat je een trui onzichtbaar kunt herstellen.
  Groetjes,
  Janny

 10. Tja…commercieel inzicht, dat mis ik (ook), anders had Time Magazine al in 1980 dit de beste uitvinding genoemd enzovoort.En dan waren ze nóg te lat geweest, want he tis al en heel oude oplossing! Het lijkt erop dat sinds de wereldwijde communicatie zo’n vlucht genomen heeft allerlei oude traditionele zaken opnieuw worden uitgevonden….(en commercieel gemaakt dus)Ik spon mn eigen wol, verfde de strengen en breide er prachtige kindertruien van. De kinderen hadden geen jasjes nodig, de truien waren dik, warm en water- en vuil(!)afstotend en kwam er een gaatje in wat ik niet kon of wilde stoppen dan nam ik een plukje van de overgebleven wol in dezelfde kleur en…naaldviltte het erin. Klaar! Let wel, dit is niet “zuur” bedoeld, maar ik loop er tegenwoordig wel èrg vaak tegenaan,dat lanceren van nieuwigheden…. een soort van gebrek aan historisch besef?

 11. Ik vind het niet van deze tijd om steeds nieuwe kleren te kopen als je oude kleren nog niet echt versleten zijn. Wolplamuren vind ik een geweldig idee. Ik gebruikte het al om de trui van mijn man te stoppen: ik gebruikte juist een afstekende kleur, maakte een mooie cirkeltje en herhaalde voor het “mooi” drie cirkeltjes op de linkerschouder van de trui. Voor mezelf kocht ik bij “het Goed” een vestje voor 4 euro’s, ik heb daar heel vrij versierend een rand op gemaakt met de wolplamuur techniek. Het is een zeer apart vestje geworden; en een vestje (zacht groen) wat eigenlijk niet mijn kleur is, heb ik bewerkt met allemaal kleine cirkeltjes in felle blauwe kleuren en een enkele rode.

 12. Ik vind het er wel grappig uitzien, maar je moet er van houden. Heeft er iemand nog een moderne(of ouderwetse) tip om een gat op de knie in een kinderbroek te repareren. Ook al was het een skinny jeans van 4,99 bij de Zeeman, vind ik het toch zonde dat er nu al een gat in zit. De broek past namelijk perfect en volgend jaar is ze er al weer uitgegroeid. Ik heb er spijt van dat ik niet meteen alle broeken in haar maat heb gekocht.

 13. Hoi jenny, vroeger deden we er een lap achter ( jeans of stevige andere, donkere stof) en dan met de naaimachine heen en weer in stiksteek. Vertikaal en horizontaal. Wel sterk, niet geheel onzichtbaar….

 14. Bij Saskia zag ik het al en hoop natuurlijk op veel mottengaten. Vooral met de verschillende kleurtjes is het leuk. Het lijkt me ook nog een enig klusje om te doen.

 15. @lheurebleue, hoe krijgen we het toch voor elkaar?:-) Het is niet de eerste keer dat dezelfde gedachten op hetzelfde moment ronddwalen in het midden en zuiden van het land!:-)
  @silvia, kind kan de was doen!:-)
  Net als bij jou ontbreekt het bij mij aan commercieel inzicht.
  @frouke, heel veel technieken worden herontdekt en vervolgens wordt er een commerciële draai aan gegeven. Jammer, dat jij het woord wolplamuur niet hebt bedacht, want dat is weer wel nieuw. Een oude techniek in een nieuw jasje gestoken.

 16. @Jenny: mijn dochter haalt van versleten en te kleine spijkerbroeken de zakken af en die gebruikt ze om versleten maar nog passende spijkerbroeken te repareren. Dat hoeft niet netjes! Zet ze er met afstekend garen en met grote steken stevig op. De kinderen vinden het prachtig!

 17. Beetje laat…., maar ik las het ook in het NRC, naturlijk is dit droogvilten (sinds kort weet ik dat!) en geeft leuke effecten. Of een ‘nette’trui er erg van opknapt weet ik niet, maar voor die trui die je echt niet kwijt wil is het een leuke oplossing, zeker als ‘stoppen’ niet een optie is.

 18. Grappig, ik las in eerste instantie: wop-la-muur. En ik vroeg me af wat voor muur dat nou weer was.
  Later realiseerde ik me dat het wol-pla-muur moest zijn. Eigenlijk een oude techniek in een nieuw jasje, maar wel leuk om te doen lijkt me.

 19. Wat leuk om al deze reacties te lezen, ook al is het een oude techniek (droogvilten), voor velen zal het nieuw zijn (wolplamuur) en dat is dan toch weer leuk! Maar waarom afstekende kleuren gebruiken? Je kunt in veel goede speelgoed- of knutselwinkels (bijv. van Quintessences) voor een prikje lontwol kopen in oneindig veel kleuren, en dan kun je gaatjes ook -redelijk- onzichtbaar repareren.

 20. 14-12-2010 In een vandaag is een reportage met Heleen Klopper te zien over haar uitvinding.

 21. Wat een leuke uitvinding,als oud docente spinnen weven en plantaardig verven ben ik erg geintresseerd.
  waar kan ik zo,n naald kopen of bestellen
  groet Elly

 22. in de bijlage van de NRC van afgelopen zaterdag stond een artikel met alle belangrijke uitvindingen van 2010. Daar werd ook het Wolplamuur van Heleen Klopper genoemd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *