Indigo vervenOp 9 november reisden we voor de eerste keer mee met Trees en Tommes door de provincie Guizhou in China. Vandaag trekken we verder en komen aan bij het indigo verven.

Trees: ‘Van de indigo planten, die daar gekweekt worden, wordt de verfstof gemaakt. De lange stroken katoen worden geverfd, gespoeld in de rivier en te drogen gehangen. Vele dorpen zijn rijkelijk versierd met de blauwe lappen. Hoe vaker de stof geverfd is, hoe donkerder het blauw wordt. Daarna wordt de stof met de hand gekalanderd. Door met een houten hamer op de stof te slaan, gaat de stof glanzen.’

10 gedachten over “Indigo verven

 1. Dorothé van meerbeer.blogspot.com heeft toevallig in haar vorige blogje hier ook over geschreven, zij heeft dit in vietnam gezien en heeft er schitterende foto’s van gemaakt. Ook bedankt voor dit blogje Berthi!
  “t blijft mooi om te zien en erover te lezen.Groetjes

 2. @Antje uit Urk, de prachtige logjes van Dorothé heb ik ook gelezen en ze heeft me zelfs een mooie textielkaart gestuurd vanuit Vietnam. Die krijg je binnenkort te zien op mijn blog.

 3. nooie fotos en uitleg, wat een weelde voor de katoenarbeiders hier dat er machines waren voor het kalanderen, en werd het water erg vervuild doot het spoelen van de stoffen, Fijn weekend basje

 4. Prachtige foto’s die het proces duidelijk maken. Ik ga ook eens kijken op de blog van Dorothé.

 5. voor die mensen misschien een hard bestaan maar voor ons prachtig om te zien.
  wat hou ik veel van de kleur indigo …

 6. Zwaar werk maar een mooi resultaat. Werden de stoffen effen gelaten of gebeurde er daarna nog iets mee?
  De kleur blauw van het jasje van de kalander-mevrouw vind ik prachtig.

 7. mooi woord ,heb ik even opgezocht gekalanderd, nooit eerder van gehoord en wat een mooie kleur indigo blauw

 8. Voor vandaag een mooie reportage .
  We mogen weer even gratis meereizen , gewoon in onze eigen stoel thuis aan tafel of wie wat luier is met z,n laptop lekker makkelijk op de bank .
  Indigo is een echte natuurkleur om veel van te houden . Ik bedenk dat we bij de bekende uitgaven van de drie rode banden met zeer veel handwerkinformatie ook meerdere keren iets van Indigostofjes bij de pakketten kregen .
  Kan ik nu zo maar even mijn textielwarenboek uit de boekenkast pakken . Ik voel me er reuze rijk mee , eindelijk eens alles op een rij . Nog niet alle planken zijn gevuld , ik mis nog wel het een en ander . Het is een deel van mijn bezigheden .
  Tot de kuipkleurstoffen behoort de bekende indigo . Deze blauwe kleurstof heeft in het geheel geen aantrekkingskracht voor de vezels . Brengt men indigo samen met met het reducerende natriumhydrosulfiet en loog , dan verdwijnt de blauwe kleur en ontstaat er een stof , die indigowit heet .
  De te verven stoffen worden nu in een oplossing van indigowit gedompeld en vervolgens aan de inwerking van de zuurstof uit de lucht blootgesteld , waar door de blauwe kleur van de indigo weer tevoorschijn komt .
  Aldus textielwaren , W.J.C.van Paassen een J.H.Ruygrok
  door P.J.M. van Gorp Ing.
  en
  A.J.G.M.Hombergen Ing.
  Oud-leraren v.d.Hogere Textielschool te Tilburg .
  24e druk
  Wolters-Noordhoff bv Groningen
  uitgave 1974
  Dat het kalanderen door boven beschreven mensen met de hand gebeurd , moet wel een hele klus zijn . Als je bedenkt dat het machinaal kan , de stof door een aantal walsen te halen met een verschillende hardheid om zo de glans aan te brengen .
  Een mooi reisje naar China was zeker de moeite waard en zullen we indigo nog mooier vinden .

 9. Ook ik vind het een prachtige kleur indigo, maar wat een klus voordat je zo’n mooi resultaat hebt. Hard werken, of zijn deze dames zo ervaren dat zij hun hand er niet meer voor omdraaien?
  @Mieke S., er komt nog een foto waarop je kunt zien dat een indigo geverfde lap wordt geborduurd.
  @Gerrie, heerlijk dat je al zo ver bent met je boekenkasten dat je zomaar de drie rode banden kunt pakken om informatie op te zoeken. Ik heb deze banden eens op een boekenmarkt gekocht, maar de informatie zit nog steeds niet op de juiste volgorde. Net als jij heb ik ook van alles en nog wat te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *