Christien: ‘Een van de musea die ik prachtig vind: Musée d’Orsay. In de tweede helft 19e eeuw zie je veel boerenleven geschilderd worden. Huiselijke taferelen en de vrouw stopt, breit of naait dan nog wel eens. In de titel niets over het naaigerei, zal wel een man zijn die ’t bedacht heeft.’
Le Bouquet de marguerites, circa 1871-1874 is geschilderd door Jean François Millet (1814-1875).
Musée d’Orsay is absoluut een aanrader als je Parijs bezoekt. In 2008 was ik er een dagje, maar eigenlijk was dit veel te kort.
Leuk schilderij,,kijk hoe ze langs de Margrieten gluurt…maar wij letten natuurlijk op de lintjes , bandjes en het speldenkussen…
wel grappig: meestal heb je een portret op de voorgrond met bloemen & zo op de achtergrond maar hier is het omgekeerd. en niet iedereen ziet het speldenkussen en de lintjes …
Ik ben het helemaal met je eens. Het is een prachtig museum, zeer de moeite waard.
de mevrouw zit heerlijk achter de blommetjes met een handwerkje, dat zie je zo de schaar ligt er ook al bij,. Is mijn favoriete plekje, alles inde vensterbank en dan lekker een paar steekjes pikken Basje
Eigenaardig dat de schilder dit schilderij “Le Bouquet de marguerites” heeft genoemd. Ik hoop dan maar dat die vriendelijke, bescheiden, handwerkende vrouw Marguerita heet.
Toen ik kunstgeschiedenislessen had (van een man) werd deze stijl ‘kitsch’ genoemd….Snap je dat nou? Ik niet.
Vanachter de Margrieten kan ze alles nauwlettend in de gaten houden, lijkt het wel.
Lang heb ik er over na moeten denken, wat heeft de schilder met dit schilderij bedoeld? Het is een beetje wegkruipen achter de grote vaas met bloemen.
Knap van Christien dat ze deze kaart gevonden heeft met het speldenkussen op de vensterbank.
@elma, je oog moet maar vallen op het speldenkussen, de schaar en het lint want het zijn toch de bloemen en de vrouw waar je ogen naartoe worden getrokken.
@mieke s, nee, misschien wordt er nu anders over gedacht. Wat nu kitsch is, is over pakweg 10 jaar kunst. Niets is zo veranderlijk als de mens!
@Saskia, een schilder/kunstenaar moet eigenlijk zijn verhaal van het schilderij dat hij net klaar heeft op papier zetten. Dat doen wij toch ook bij de merklappen…
Ik vind deze schilderij alles behalve kitsch. Komt heel knus over. Ik moest ook een paar keer kijken voordat ik de speldenkussen zag.
Aardig meisje achter de vaas met margrieten .
Nu we alleen maar enkele naaiatributen kunnen zien weten we niet waar ze nu eigenlijk mee bezig is .
Misschien een kleine reparatie aan een kledingstuk .
Hoe is de schilder op dit idee gekomen , hij kan het ons niet meer vertellen , dus blijven wij een beetje raden .
Wanneer je een mooi schilderij in huis hebt , dan kun je er toch enorm van genieten .
Vroeger de platen op mijn slaapkamertje daar kon ik elke dag met plezier naar kijken . Klederdrachten uit verschillende provincies . En zo kun je soms steeds meer van een afbeelding gaan houden .
ik zocht iets en kwam toevallig op deze site terecht en las de reacties ,jammer dat velen niet weten dat Millet een redelijk bekende kunstenaar in frankrijk is en ik denk dat de leraar dit zeker geen kitsch zou noemen.
vr gr
mw
mijn verjaardag met het schilderij van J.F.
Millet , en het d’orsay museum , daar ben ik al een aantal keren geweest ,het is in een woord : Prachtig !
Wat ben ik blij dat ik dit hier zie , en ook dat ik NU de details zie !!
Wat vind ik jouw blog fijn en intressant!!
@mwillems, daarom extra leuk dat ik deze textielkaart kreeg zodat Millet op mijn blog aandacht krijgt.
@margot, het is een museum dat voor een dagje veel te kort is, je moet er zeker vaker naar toe gaan als dit kan.
Dank je voor je compliment!
musée d’Orsay bezoek ik telkens als ik kan als ik in Parijs ben. Het is mijn lievelingsmuseum. (Heb een goede treinverbinding: slechts 1u02 TGV)
@Hilde, o, wat heerlijk dat jij zo dicht bij Musée d’Orsay woont. Jij kunt gewoon even snel een dagje op en neer gaan!