Culturele kaalslag…

Het zal je niet ontgaan zijn dat het nieuwe kabinet meer dan 200 miljoen euro wil bezuinigen op kunst en cultuur. De kranten, televisie, bladen en internet zorgen ervoor dat we op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Gaan we daadwerkelijk een Culturele kaalslag tegemoet?In mijn mailbox vond ik een berichtje van Ine met verontrustend nieuws. Lees dit, dit, dit en dit persbericht over het Historisch Museum De Bevelanden in Goes. Is de expositie ’t Zijn weer lappen de laatse merklappententoonstelling geweest? Moet het Historisch Museum De Bevelanden vertrekken uit hun huidige pand?Het Audax Textielmuseum organiseerde dit jaar voor de zesde keer het Textielweekend. In 2005 startte dit evenement op kleine schaal. In de loop der jaren is dit textielfestival flink uitgegroeid met een programma georganiseerd met ruim 30 partners. Toch heeft het Textielmuseum besloten om geen Textielweekend meer te organiseren. De coördinatie en verantwoordelijkheid van het Textielweekend is enorm toegenomen en dat kost het Textielmuseum veel meer tijd en geld dan oorspronkelijk was voorzien. Er is geen zicht op continuïteit van de inhoudelijke en financiële ondersteuning aan het Textielweekend van het provinciale programma ‘Schatten van Brabant’. Uit evaluaties blijkt dat zowel vanuit het publiek als vanuit de deelnemers dat door de verbreding het Textielweekend niet meer voldoende herkenbaar is en het eenduidig imago ontbreekt. De ene helft vindt het te traditioneel, de andere helft te vernieuwend!
Wil je het uitvoerige verslag lezen, kijk dan hier.

Op 3 oktober heb ik met veel plezier het live bloggen gedaan vanuit de vernieuwde bibliotheek van het Textielmuseum. ’s Ochtends heb ik op enkele plaatsen in het museum een blik kunnen werpen op workshops en ik sprak uitsluitend met enthousiaste bezoekers. Heel erg jammer dat deze zondag tevens de definitieve afsluiting inluidde van het jaarlijks terugkerende Textielweekend.

Brabant 10 TV heeft een uitgebreide reportage gemaakt van het Textielweekend 2010.

18 gedachten over “Culturele kaalslag…

 1. tja Berthi, er zijn mensen die achter een blonde limburger aanlopen en zich niet realiseren wat ze zich op de hals halen.Ik ben het met je eens, het is vreselijk. Laten we hopen dat Nederland weer eens ooit verstandig wordt!

 2. Wat een treurnis !! het Museum is altijd mn plekje om even “bij “te komen
  als ik in Goes ben, mede door de Museum jaarkaart.

 3. wat jammer dat het textielweekend niet meer georganiseerd wordt!!! en zo zullen er nog veel meer jammere dingen gebeuren (of beter veel leuke dingen NIET meer gebeuren) – minder schoonheid, minder verbondenheid …

 4. ja het is een luxe al het culturele aanbod waarvan wij gebruik kunnen maken, er is veel heel veel……daar hebben wij geluk mee…
  dat t gehalveerd moet worden is grof, alhoewel als je soms in halve lege zalen zit ,begrijp je ook dat dit niet kan voortduren, op ieder kaartje zit al voor de helft subsidie…
  maar het is zo nodig, broodnodig durf ik niet meer te zeggen na 3,5 week zuid afrika,want ik besef wel dat t een luxegoed is,waar ik wel heel veel behoefte aan heb en t ook bijna als levensbehoefte voelt ,maar dat is het niet……het is een kostbaar iets …dat wel.

 5. Het Textielweekend was de afgelopen jaren hèt evenement waar ik telkens naar uitkeek. Al was het vaak wel frustrerend dat er zovéél te zien was. Het was in één dag niet te doen. Zo zie ik in de reportage van Brabant 10 TV toch weer dingen die ik toen niet gezien heb.
  Jantiene, je geeft me weer hoop!
  Niet alleen museum De Bevelanden wordt bedreigd door gemeentelijke dwalingen. Ook museum Kempenland (in de Steentjeskerk in Eindhoven, bekend van de expositie “Stik maar!”) heeft een onzekere toekomst.

 6. Het schijnt in Den Haag niet helemaal door te dringen dat cultuur in al zijn/haar verschijningsvormen het wezen is van de maatschappij. Het leven verschraalt wel heel erg als het alleen maar bestaat uit geld, asfalt, rtl-vermaak en ga zo maar door.Ik schreeuw mee om cultuur. Veel cultuuruitingen dreigen in een klap vernietigd te worden. Musea kunnen geen tentoonstellingen meer organiseren. Belangrijke orkesten bij wie de zalen tijdens concerten echt vol zitten, worden opgedoekt. Het enige professionele koor in Nederland moet verdwijnen. Beginnende kunstenaars krijgen al helemaal geen kansen meer. Arm land dat niet in de gaten heeft wat er gebeurt. Het heeft decennia, soms zelfs eeuwen geduurd om kwaliteit op te bouwen. En er komt inderdaad een (namaak)blonde mijnheer met veel rancune naar wat hij de heersende linkse(?????) elite noemt en we staan toe dat het wezen van Nederland verdwijnt.
  Een heel boze en zich zorgende makende,
  Anneke

 7. Het ergste is dat de culturele kaalslag in een sneltreinvaart verloopt. Opbouwen kost jaren, afbreken gaat in een rap tempo.
  @Anneke SK, ik sta helemaal achter je!

 8. @Jantiene, goed bericht! Bij iedereen is inmiddels bekend dat het eerste weekend van oktober in het teken stond van het Textielweekend. Ik neem aan dat jullie wel deze datum aanhouden omdat het bij de mensen zo vertrouwd is.

 9. Anneke SK, ik schreeuw met je mee! Terwijl ik helemaal niet van schreeuwen houd…..zagen jullie giseren die kinderen in het Leerorkest? Prachtig! Kinderen in alle kleuren van de regenboog en met alle soorten instrumenten en met allemaal dezelfde toewijding. Ik kreeg er een brok van in mn keel…niet van sentiment of zo,maar omdat het zó moet, omdat het zó kán in de wereld. Het maakt zo verdrietig (en inderdaad boos) als er weer enkelingen zijn die de boel kapot maken en die krijgen nog beangstigend veel meelopers ook! Sorry, voor dit schreeuwtje hier,maar ik moest het éven kwijt…

 10. @frouke, hoe meer schreeuwers, hoe beter!!! Misschien valt er dan nog veel te redden! We kunnen niet zonder cultuur en kunst!!!

 11. Jantiene, dat is goed om te horen!
  En verder….ik heb niet de indruk dat dit kabinet het 4 jaar vol zal kunnen houden. ( de wens is de vader van de gedachte)
  Als ze nou maar niet teveel kapot gemaakt hebben……
  Het is niet alleen de orkesten en koren en zo…het raakt bv. ook de les van de kinderen op de muziekschool.
  Ja ik weet, die van mij zit daar ook. Hij heeft zijn zinnen gezet op studeren aan het conservatorium!

 12. Kapot maken is niet moeilijk maar opbouwen wel.
  Hallo Ine, je weet ik wil nog steeds alles van je kind weten.
  Groetjes,
  Anneke SK

 13. Wat jammer dat het textielweekend verdwijnt, ik keek er altijd het hele jaar naar uit. Inspirerend om het werk van anderen te zien en heerlijk om rond te dwalen bij alle stands met materialen (en mezelf vervolgens failliet te kopen uiteraard). Er zijn al zo weinig mogelijkheden om al die bijzondere materialen in het echt te zien en te voelen vooral. De meeste leveranciers hebben een webwinkel.

 14. @elma: wij zijn rijker en tegelijkertijd juist soms armer…..geestelijk dan.
  weet je wat ik mooi vnd een paar jaar geleden waren bij een moederdagconcert in de doelen, er was een professioneel optreden van jonge orkestleden , die dat konden volgen en er was een optreden van buurtscholen, waar “minderbedeelden”het muziekonderwijs konden volgen.
  ik gloeide van trots want alle kinderen hadden het naar hun zin met hun optreden en dat vond ik geweldig dat cultuur voor iedereen binnen handbereik was en niet alleen voor de elite ,die kant mogen we niet opgaan!!!
  het is voor iedereen en juist de kleine gezelschappen laten vaak parels zien…voor klein publiek….
  ik ben lid van de bieb en heb een museumjaarkaart en hoop zo al een bijdrage te leveren ,plus t bezoek aan verschillende theaters…
  volgens mij is dat de komende tijd de juiste vorm van protest ,geef een kaartje cadeau voor een voorstelling ipv prullaria………

 15. Nederland heeft zoveel te bieden, ben naar Goed en Kempenlandmuseum geweest dit jaar. Jammer als dit zou wegvallen. Ook in België zal volgend jaar ferm gesnoeid worden in de subsidie van cultuurevenementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *