Love LettersMaria Ikonomopoulou is één van de kunstenaars die deelneemt aan het Groot Grafiek project. Het is een samenwerkingsproject tussen Rotterdam en Eindhoven waarin kunstenaars die normaliter geen grafische technieken gebruiken de opdracht krijgen om te experimenteren en minimaal twee keer zo groot formaat werken proberen te ontwikkelen (120 x 160 cm).

Maria Ikonomopoulou: ‘In het kader van de Groot Grafiek opdracht heb ik een aantal werken ontwikkeld met gebruik van de blinddruk techniek.

Op stevige vellen etspapier zijn liefdesteksten geborduurd met wit touw. Aan de ene kant teksten zoals, Me waiting for You, Me adoring You etc. en aan de andere kant You observing Me, You saving Me etc. Door het dubbelvouwen van het papier en het onder de etspers met maximale druk te zetten vloeien de liefdesteksten in elkaar over. De werkstukken hebben twee gelijkwaardige kanten, ze kennen geen vóór- en achterkant.’

Maria Ikonomopoulou gebruikt vaak borduursel en handgeschreven teksten in haar werk. Wat haar fascineert is de relatie tussen ‘You and Me’, maar met ‘You’ wordt meestal een groep mensen bedoeld. Het gaat over het evenwicht tussen individualiteit en collectiviteit.De ‘Love Letters’ zijn tot en met 5 december 2010 in City Art Center in Rotterdam te zien, en vanaf 3 december tot en met 10 januari 2011 in De Krabbedans in Eindhoven.

Misschien kijk je een beetje vreemd tegen de data van de exposities aan, maar het klopt. Uitleg van Maria Ikonomopoulou: ‘Er zijn twee verschillende Love Letters:
Love Letter (me-you)
Love Letter (you-me)
met identieke afmetingen en vorm en vergelijkbare teksten, maar toch anders. De tweede ben ik dus nog aan het borduren! Hetzelfde geldt voor de kleinere werken. Er zijn er vier van (twee worden geëxposeerd in Rotterdam en twee in Eindhoven):
You kidding Me/ Me playing with You
Me adoring You/ You loving Me
You using Me/Me forgiving You
Me protecting You/You saving Me.’

In Textiel Plus nummer 207 (voorjaar 2009) staat een artikel te lezen over Maria Ikonomopoulou.

12 gedachten over “Love Letters

 1. Heel bijzonder om op deze manier te werken.
  Door de drukpers ontstaat er een mooi beeld.
  Even bij Google gekeken om de tekens in het blindenschrift te bekijken.
  Gelijk moest ik aan de welkomslap van Saskia denken, staat WELKOM er al in het braille op?

 2. Ik volg je nu een tijdje en vind je log een prettige onderbreking van mijn dag. bovenstaand wek is heel orgineel!!

 3. @Elma: Nee, er staat geen braille op de welkomlap. Eén van de plannetjes die ik nog wil uitvoeren is trouwens een braille-lap.
  Berthi, hoe krijgen de kunstenaars het voorelkaar om tot en met 5 december in Rotterdam te exposeren en vanaf 3 december in Eindhoven? Waar zijn de kunstwerken van 3 tot en met 5 december te zien, in Rotterdam of in Eindhoven?

 4. Soms ben je wel eens te snel met een reactie te plaatsen. Blinddrukken is een techniek waarbij geen inkt wordt gebruikt.
  Het heeft niks met het brailleschrift te maken. Frouke maakte mij attend op dit misverstand.
  Maar nu heb ik wel het brailleschrift afgedrukt en zie net als Saskia er mogelijkheden in voor een borduurwerk.

 5. @Saskia, inderdaad heel vreemd. De datums staan zo op de website bij Maria Ikonomopoulou. Ik zal haar vandaag een mail sturen en om uitleg vragen.
  Heeft ze misschien het werk twee keer gemaakt?
  @silvia, leuk om te horen!

 6. Wanneer ik dit zie heb ik de neiging om even met mijn vingers over de bladzijden te gaan. Een premitieve gebaar

 7. Wat ziet dit er geweldig mooi uit, ik hoop dat het nog lukt om voor 5 (of 3) december even een kijkje te gaan nemen in Rotterdam.
  Zoiets te borduren lijkt mij ook schitterend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *