Exposities in het landStedelijk Museum Zwolle organiseert in samenwerking met het Handwerkcafé Zwolle een dag in het teken van Chinees textiel. Deze dag zal er Chinees textiel te zien zijn van de Miao Chinezen. Deze prachtige rijkgeborduurde kleding is eigendom van Ien Rappoldt.

Op boeiende wijze zal Ien Rappoldt lezingen geven over de cultuur en handwerktechnieken van de Miao Chinezen. Ook zal zij uitleg geven over diverse borduurtechnieken waarmee in China fraaie kledingstukken met zeer fijn borduurwerk gemaakt zijn.

Er zal textiel tentoongesteld worden als ook accessoires.

Je kunt textiel, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in Azië gekocht, meebrengen en Ien Rappoldt zal kijken of ze de origine kan bepalen. Soms zijn voorwerpen te dateren. Ook zal ze de gebruikte techniek toelichten.

De kunst van het versieren
11 december 2010
Stedelijk Museum Zwolle
Melkmarkt 41, te Zwolle
Tijd: 10.00–17.00 uur
Entree: € 12,50

——————————-


‘Vergeet mij niet…’ is de titel van een expositie in het Sliedrechts Museum over poëziealbums uit de tijd van toen en nu. In het museum liggen ongeveer 150 poëziealbums tentoongesteld in de vitrines. De poëziealbums komen voornamelijk uit Sliedrecht of directe omgeving en zijn alle uit privé bezit. Het oudste album is van 1829 en het jongste album is van 2005. De expositie is te bezichtigen tot en met 15 januari 2011.

Het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99-101, is elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend van 14.00-17.00 uur. Toegang één euro.

——————————
Van 25 tot en met 28 november 2010 vindt voor de 7e keer de KIM beurs plaats in Arnhem. Jolanda Verstegen is één van de organisatoren en laat mij weten dat er ook een aantal ’textiele’ kunstenaars aanwezig zijn. Jolanda Verstegen heeft als beeldend kunstenaar een voorkeur voor textiele materialen. Natuurlijke stoffen en vezels zoals zijde, katoen, linnen en papier worden gecombineerd met veren, bont, leer, knopen en kralen. Zij ontwerpt stoffen en sjaals, maakt objecten, banieren en schilderijen waarbij het textiel gecombineerd is met acryl op doek.

KIM 2010:
Locatie: Eusebiuskerk, Kerkplein 1 in Arnhem.

Openingtijden: donderdag van 18.00-21.00 uur, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00-18.00 uur. Entree: € 7,50. Met een museumjaarkaart krijg je € 2,50 korting.

——————————
Tot en met 9 januari 2011 is de expositie Berend Strik – May I Show You My Pictures? te zien in Museum het Valkhof in Nijmegen. Dorien bezocht op 16 oktober deze expositie en was zeer onder de indruk. Tilleke Schwarz was op 7 november in Museum het Valkhof om de werken van Berend Strik te bekijken. Tilleke: ‘Zijn foto’s zijn gedrukt op textiel en dan via een fraaie soort borduur- en applicatiewerk geaccentueerd. Daardoor krijgen de foto’s een 3D kwaliteit en komen ze tot leven. Inspirerend, zowel de voorstelling als het gebruik van de techniek. In Kunststof werd Berend Strik ook nog geïnterviewd, dat nog te beluisteren is via uitzending gemist. Daar hoorde ik dat zijn assistentes vooraf pleisters om hun vingers doen zodat ze bij het in de vingers prikken niet bloeden op het werk. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik ben benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft. Als ik me in de vinger prik weet ik bloed op het werk meestal wel te vermijden of anders borduur ik er overheen of laat het zitten, afhankelijk van het effect op het werk.’

——————————


In Slot Zeist is tot en met 2 januari 2011 de expositie Marius van Dokkum, humoristisch Slot van 2010 te zien.

Het werk van Marius van Dokkum bestaat uit portetten, stillevens en (humoristische) vrije onderwerpen. Ruim vijftig van deze vrije werken zijn tijdens deze tentoonstelling te zien, evenals illustraties van de kinderboeken die Marius van Dokkum zelf schrijft en illustreert.

——————————
Tot en met 18 december 2010 is in Boerderijgalerie “De Ossenberg” de expositie ‘Sieraad!’ te zien. Diverse kunstenaars tonen hun werk dat te bezichtigen is op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00-17.00 uur en na telefonische afspraak. Adres: Singelweg 11 in Grijpskerke.

——————————


Spinnewielen en weefgetouwen zijn onlosmakelijk verbonden met het verleden van Laren. Singer Laren en de Stichting Historische Kring Laren geven met deze tentoonstelling inzicht in de 250-jarige geschiedenis van de weverijen in Laren. Bij het in beeld brengen van deze belangrijke episode in Laren, konden steeds meer ‘draden’ uit de geschiedenis van Laren met elkaar verweven worden.

Door de wol geverfd is te zien tot en met 5 december 2010.

——————————
Het Tropenmuseum in Amsterdam kleurt rood tot en met 8 mei 2011. In de tentoonstelling ROOD aandacht voor de kleur in al zijn facetten. In bijna alle culturen is rood een van de belangrijkste kleuren en heeft hij vele betekenissen. Bezoekers zien Armando en Constant naast maskers uit Oceanië, een beeld van Lenin naast een Chinees bruidsgewaad. Ruim driehonderd objecten – zowel etnografische voorwerpen als hedendaagse kunst – prikkelen alle zintuigen. Het rood geeft aan al deze objecten kracht en betekenis.

De betekenissen zijn talrijk en dualistisch. Zo kan rood staan voor geluk, vruchtbaarheid en liefde, maar ook voor macht, geweld en gevaar. Rood kan romantisch zijn maar evengoed dodelijk. Al deze associaties vinden in de tentoonstelling een plek in thema’s als de levenscycli, kracht, macht, identiteit, goden, demonen en liefde.

Ter ere van de expositie ROOD wordt er het 128 pagina’s tellende magazine ROOD uitgegeven voor € 6,95 dat ook te koop is in de Wereldwinkels.

Afbeelding: Dit rode jasje werd gedragen tijdens de Slag bij Waterloo in 1815 waarbij Napoleon verloor van een geallieerd leger, waaronder de Britten en Nederlanders onder aanvoering van de hertog van Wellington. De Britse linie van ‘Red Coats’ die fier stand hield tegen de Franse aanvallen heet in de overlevering de ‘Thin Red Line’.

——————————
Tot 21 november is het de maand van de collage. In Leiden zag Mieke S. op de boekbindersbeurs Jos van der Meulen van Studio Hergebruik met gerecyclede reclameposters. Mieke S. was zeer onder de indruk.

Op tien locaties in Rotterdam zijn werken te zien van 56 collagisten. Het is voor het eerst dat een dergelijk evenement van deze omvang in Nederland wordt georganiseerd.

Het is de moeite waard om het filmpje The Majestic Plastic Bag – een mockumentary te bekijken.

20 gedachten over “Exposities in het land

 1. zooo wat veeel en ver weg nu ik t liefste cocoon als ik al vrij ben 😉

 2. soms ben ik blij dat ik niet zo mobiel meer ben, , want als ik hier het /e/en en ander van zou willen zien……..dan ben ik doodmoe. zoveel en zo verscheidenn, Goed dat ik een schermpje heb en dames die dit alles bij mij thuis brengen. basje

 3. Wat is er weer veel te zien. Zoveel verschillende onderwerpen en je kunt bijna niet kiezen. Net als Basje lees ik op mijn scherm de heerlijke enthousiaste verhalen van degene die er zijn geweest

 4. @Jenny, ik zal een sollicitatiebrief sturen!:-)
  @Hilly, jij bent nog steeds aan het nagenieten van Zuid-Afrika! Er is nog geen plaats voor nieuwe indrukken!:-))))
  @Basje, ja het aanbod is groot! We mogen absoluut niet klagen.
  @Hilda, we kunnen de computer niet meer missen!:-)

 5. Berthi@ wat weer een enorme klus heb je gehad om ons weer op de hoogte te houden van alle tentoonstellingen die wij kunnen bezoeken. Door alle links aan te klikken zijn wij er toch een beetje bij. Het zal toch niet lukken om alles te bezoeken.

 6. Nou, inderdaad, wat is er veel te doen en te zien in dit land…Soms is er niks nieuws onder de zon: de titel De Kunst van het Versieren gebruikten wij al in 2005 voor een tentoonstelling in onze galerie in H. Totaal anders van inhoud natuurlijk, maar grappig is het wel! Ik zal de komende tijd niet aan tentoonstellingen toekomen,maar keek wel naar het filmpje….wat een sarcasme, heel goed gemaakt! Je mag hopen dat het weer een paar plastic zakjes/tasjes scheelt, maar als je aan het eind ziet wat er dus zoal in de Pacific rondzwerft (en niet alleen daar), dan zakt je de moed wel wat in de schoenen…Wij hadden afgelopen zomer kunstenaars in de galerie die alleen met afval werken. Geweldig wat je daar van maken kunt! De Tesco in H. heeft een nieuwe actie: Je koopt 1x een plastic tasje voor plm. 25€cent en dat blijf je gebruiken tot het kapot gaat. Dan lever je het in en krijg je gratis een nieuw. Het kapotte exemplaar recyclen ze. Ach, alle kleine beetjes helpen, nietwaar? Maar gewoon een ouwerwetse boodschappentas is toch altijd nog het beste, denk ik.

 7. @elma, goed gezien! Hier ben ik gisteren wel eventjes mee bezig geweest!
  @frouke, ik probeer zo min mogelijk afval te produceren. Daarbij hebben wij een grijze container waar in de ene helft plastic hoort en in de andere helft het andere afval. Voor groenafval hebben we net als iedereen een groene container. Papier verzamelen we apart en voor glas gaan we naar de glascontainer, voor kleding naar de kledingcontainer en voor batterijen naar het nieuwe milieustation die je hier al bij diverse supermarkten ziet staan. Ook kun je daar ander klein electronisch materiaal kwijt. Verder gebruik ik weinig plastic tassen en al heb ik ze dan worden ze helemaal opgebruikt.
  Wat een goed idee van de Tesco in Hongarije. Dat mogen ze van mij hier ook invoeren. Bij de supermarkt valt me op dat vooral jongeren heel gemakkelijk een plastic tas kopen.

 8. Probeer hier in wat voor winkel dan ook eens te zeggen dat je er GEEN zakje om wilt….onbegrip is je deel. Ik heb zo’n oprolbaar geval gekocht in het tassenmuseum. Handig en leuk en ik gebruik het zoveel mogelijk. Wie wil dan nog plastic?

 9. Klopt Mieke! Die verbaasde blikken….Maar je maakt me nieuwsgierig: een oprolbaar geval?? Klinkt leuk! Zelf heb ik een prachtige tas die je met haken in je winkelwagentje kunt hangen en daarna eruit kunt tillen en in je auto poten.Ook oprolbaar, ligt altijd als een klein pakje in de auto (waar ik helaas boodschappen me moet doen)Is van Reisenthel (sorry Berthi, weet eigenlijk niet of ik die naam mag noemen….reclame eigenlijk!)

 10. Sterker nog. Er zijn winkels waar je een plastic tasje om je gekochte spullen MOET. De bewaking schijnt dan gemakkelijker te kunnen zien of je wel betaald hebt.
  Tjonge Berthi wat besteed je toch een hoop tijd aan je weblog en wat is er toch een hoop te doen. Net als Hilly is mijn accu op dit moment een beetje leeg of vol met indrukken. Het is maar van welke kant je het bekijkt. Het liefst wil ik met een handwerkje thuis zitten. Dus dat doe ik dan maar. Maar ik vind het leuk om bij jou de verslagen van alles te lezen.
  Anneke SK

 11. Er is voor elk wat wils.
  Van Marius van Dokkum zou ik nog best weer eens het werk willen zien. Hij woont hier in de buurt en heeft zomers open dagen. Ook heel gezellig. Koffie en thee in de tuin bij mooi weer. Ook een aanrader.
  Door de wol geverfd is te combineren met Dutch Utopia, dus twee vliegen in één klap.
  Daar ben ik heen geweest n.a.v. jouw log erover. Was prachtig.

 12. Wat een prachtig boeket aan mooie en interessante tentoonstellingen heb je weer samengesteld om ons te verrassen. Ik ga in ieder geval naar de tentoonstelling van de poëzie-albums.

 13. @frouke, goede positieve reclame is welkom!
  @Anneke SK, net als Hilly ben jij net terug van een lange reis die vol met indrukken zat en die moet je een plekje geven. Heel begrijpelijk dat je nu het liefste thuis zit en wilt genieten van de rust.
  Daarom zometeen een logje voor de thuisblijvers!:-)))
  @Willy, och ja, vergeet ik Dutch Utopia nogmaals te vermelden. Een expositie die zeer de moeite waard is!
  Leuk om te horen dat jij er geweest bent en net als ik zo genoten hebt.
  @Catherine, poëziealbums blijven zo mooi! Jammer dat het album van mij kwijt is geraakt. Hoe en wanneer is nog steeds een raadsel.

 14. Ik ga in elk geval naar de tentoonstellingen in Arnhem en Nijmegen (is voor mij dichtbij).
  Heerlijk om het zo op je scherm gepresenteerd te krijgen.
  Dank voor dit interessante logje, Berthi.
  Groeten,
  Janny

 15. @Janny, veel plezier zowel in Arnhem als in Nijmegen! Je zult genieten van al het moois dat aan je voorbij komt.

 16. Wat leuk om al die verschillende mogelijkheden aangereikt te krijgen. Voor mij springt er ééntje uit: Ien Rappoldt. Ik heb twee keer een lezing van haar bijgewoond en twee een workshop gevolgd. Zij kan zo boeiend vertellen. En al dieprachtige voorbeelden van kleding. Een hele grote aanrader!!

 17. We krijgen weer heel interessante info van jou. Dit jaar ben ik drie keer naar Nederland gekomen om tentoonstellingen te bezoeken die jij aangeraden had, telkens meer dan de moeite waard. Volgend jaar ben ik dat weer van plan, jullie boffen dat er zoveel te zien is, Belgen blijken niet zo enthousiast om textiele tentoonstellingen te organiseren.
  Bedankt hoor, ongeweten bezorgde je me heerlijke dagen !

 18. @Irene, het is een genot om elke keer weer naar het verhaal van Ien Rappoldt te luisteren. Ze weet veel, vertelt enthousiast en heeft een schitterende collectie textiel.
  Net als jij heb ik al een paar keer een lezing van haar bijgewoond en verschillende exposities gezien.
  Jammer dat ik 11 december niet naar Zwolle kan gaan.
  @Hilde, wauw, dat vind ik leuk om te horen en zeker dat je niet voor niets naar Nederland kwam.
  Jammer dat er in België nog te weinig textielexposities zijn, maar wie weet werken wij aanstekelijk en gaat het in België kriebelen om meer op dit gebied te gaan doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *