Textielpost – Peru IHet weven van een rand voor een rok


Lisette: ‘Vandaag (8-10-2010) gaat het kaartje voor je op de bus. Ik hoop van harte dat het aan komt. Hier alles goed. Moet nog wennen aan de tijd en hoogte. Doe dus nog maar even rustig aan. Tot skypes. Muchos saludo de Cusco.’

Peru is een land waar textielliefhebbers echt aan hun trekken komen. Spinnen, verven, weven, breien, allemaal handwerktechnieken die uitgevoerd worden door de hooglandindianen.

Lisette Verkerk vertrok in 2007 voor zes maanden naar Peru zonder enige verwachting. Ze raakte gefascineerd door het licht, de eenvoud, de mensen, planten, bomen, bergen, kolibries, tradities en eeuwenoude cultuur. De bezoeken aan Peru hebben veel indruk gemaakt. Uiteindelijk heeft Lisette besloten haar hart te volgen en begon zij in juni 2010 aan een nieuw leven in Peru, samen met haar Peruaanse vriend Octavio.
Binnenkort heb ik een interview met Lisette en zal zij vertellen over haar leven en werk in Peru. Nu moet je niet denken dat ik een retourtje Peru heb geboekt. Nee, ik kies voor de moderne techniek en wel skypen. Lisette zit in Peru achter de computer en ik op mijn eigen vertrouwde plekje achter de computer.Weefsters van Chinchero
Het spinnen met een spintol en het breien van een chullumutsje. In deze log lees je over het breien van zo’n mutsje.Het weven van een riem


Over de manto uit Peru kun je deze log lezen en in deze log staat een hongerdoek afgebeeld die gemaakt is door indianen in Peru. In het Wereldmuseum in Rotterdam is de expositie Inca’s, Capac Hucha verlengd tot en met 2 januari 2011.

19 gedachten over “Textielpost – Peru I

 1. Zeer kunstig weefwerk en vooral heel kleurig .
  Wat bijzonder de weefkring samen verbonden met een middelpunt .
  De mens is waar ook ter wereld altijd bezig met kleuren en de prachtigste motieven .
  De mutsjes die gedragen worden doen mij weer denken aan een tijd lang geleden .
  Echt een periode waar ik tijd had en mij bezig hield met allerlei handwerken .
  Het liefst eigen bedenksels , dat geeft de fijnste voldoening .
  Mijn vader ook altijd in voor een goed tijdschrift , kwam vaak met een boek of tijdschrift thuis wanneer hij weer ergens een tentoonstelling had bezocht .
  Ik heb het nu over de tijd vlak na de oorlog . Bij een lectuurstalletje op een of ander station vond hij meestal wel iets waar hij belangstelling voor had .
  Een mooi tijdschrift dat werkelijk stuk gelezen werd , was een prachtig artikel over indianen die dergelijke mutsjes droegen .
  De motieven spraken mij erg aan .
  Ik probeerde er een mooie rand uit te halen en dat werd in een schrift op ruitjespapier uitgezet . Langzaam groeiden plannen om een vest te breien van donkerblauwe wol . Eenvoudig model kleine rode schouderpasjes en in de nogal wijde mouwen onderaan eindigen in een deel rood .
  In de overgang van blauw naar rood had ik een prachtige rand verwerkt . Het werd echt een succes . Met veel plezier heb ik het vest lange tijd gedragen .
  Ik zie het allemaal zo weer voor me . En wat een spijt dat deze rand zo ijverig over genomen , verdwenen is . Lange tijd heb ik het bewaard , maar helaas .
  Ik noemde mijn vest ook het indianenvest .
  Zo komen herinneringen weer boven .
  De textielkaartenplannen zijn toch maar een enorm succes . En op zeer moderne wijze zal er nog een interview gehouden worden .
  Berthi je hebt mooie plannen bedacht en daar mogen wij dan weer van meegenieten .
  Veel kijk en leesgenot en we blijven er van leren .

 2. Ik ben zelf veel bezig met veelkleurig textiel, en dan spreken deze kleuren uit Peru meer zeer aan. Alweer een stukje inspiratie. Prachtig dat we op deze manier zoveel van elkaar kunnen leren van over de hele wereld.

 3. Hallo Berthi,
  Ik heb het verhaaal over mijn dochter gelezen.
  Dus de kaart is aangekomen.
  Leuk om weer wat te zien van de weef technieken.
  In december ga ik zelf een maand. Dus zal ik ook proberen een mooie kaart te sturen.
  Groetjes Lidy verkerk

 4. Wat mooi dat de kaart van Lisette uit Peru aangekomen is. Wij wachten vol spanning over de verhalen die Lisette ons via Berthi verteld over haar leven en werken in Peru.

 5. @Gerrie, via textielpost kom ik op plaatsen waar ik niet zo snel zal komen en zeker het afgelopen jaar was het me niet gelukt. Zo zie en leer ik elke dag over de cultuur en handwerktechnieken van mensen over de hele wereld. Wat een luxe!
  De prachtige textielkaarten heb ik te danken aan alle enthousiaste lezers van mijn blog want zij doen de moeite om mij een kaartje te sturen. Enne… textielpost is nog niet uitgeblust. Ik hoop er nog een hele poos mee door te gaan. Er ligt zelfs een stapeltje textielkaarten met smacht te wachten om geplaatst te worden!
  De textielkaart uit Peru bracht weer een mooie herinnering voor jou naar boven en erg fijn dat jij het verhaal met ons wilt delen.

 6. @Lidy Verkerk, geweldig als je mij ook een textielkaart vanuit Peru probeert te sturen!
  @Dorien, met dit grijze weer kunnen we wel wat extra kleur gebruiken.
  @Elma, ik verwacht prachtige kleurrijke verhalen van Lisette.

 7. Ik las vanmorgen vroeg al het verslag uit Peru. Toen ik het verslag van Gerrie las dacht ik wat kan ik er nog aan toevoegen. Prachtige kleuren en het samen delen van een stuk cultuur.

 8. Prachtig en kleurrijk.
  Niet alleen het banden weven, maar ik zie ook mooie versieringen met knoopjes. En ligt daar borduurwerk? Of zijn dat ook geweven banden op die eerste foto?

 9. Een paar jaar geleden ging er een familielid van mij naar Peru voor langere tijd. Ik vroeg hem of hij voor mij een paar mooie oude chullu wilde meenemen, als hij die kon vinden. En dat kon hij, zo bleek, heel goed, dus hij heeft een aantal prachtige exemplaren bij mij bezorgd. Super!
  Toen twee jaar geleden mijn buurmeisje voor een half jaar naar Peru ging probeerde ik het maar wéer eens…….je weet maar nooit.
  Ik ben een verzamelaar, hè, altijd hebberig als het om zulke dingen gaat….:-)
  Ik heb haar de exemplaren die ik al had laten zien zodat ze een idee had waar ze op moest letten. De mooie oude mutsen bleken echter een stuk schaarser te zijn geworden. Ze heeft er veel moeite voor moeten doen en met hulp van de lokale bevolking vond ze er dan nog één. Ik was er uiteraard heel blij mee: het breiwerk van deze mutsen is niet alleen heel kleurrijk, maar ook qua techniek en patronen ongeëvenaard! Heel inspirerend…..

 10. @Josefien, ook ik ben in het bezit van een oude chullu die ik al erg vaak bestudeerd en het motief op patroon gezet heb. Het is heel kunstig waar de minderingen zitten en dat alles zo mooi doorloopt. Wij hopen nog erg veel te horen over deze mooie handwerken.

 11. O, wat mooi is dat allemaal, en wat leuk dat de mannen daar spinnen, Bedankt weer voor dit mooie blogje Berthi!
  groetjes Antje

 12. Het lijkt mij geweldig om naar Peru te gaan
  alleen hoe is daar de temperatuur in de zomer?
  laat mij het weten.
  Groet Mico Quist

 13. Dag Mico,
  Je zou kunnen zeggen dat Peru drie klimaten kent; het klimaat aan de kust, in de Andes en in de jungle.
  De hooggebergten kennen duidelijk de twee seizoenen: winter met droge maanden en zomer met natte maanden.
  De beste reistijd is dan ook van april tot november want dan regent het zelden en de zonovergoten dagen zorgen ervoor dat je prachtige foto’s kan maken van de bergtoppen die volledig zichtbaar zijn. ’s Nachts kan de temperatuur wel onder het vriespunt zakken.
  Van november tot april is er vaak zware regenval en de temperatuur zakt dan snel zodra de zon onder gaat. In deze maanden kun je een bezoek aan het Andesgebergte beter mijden. Verder is de temperatuur natuurlijk afhankelijk van de hoogte.
  Mico, ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben.
  Veel groeten van Lisette Verkerk, Cusco – Peru

 14. Dag Lisette,
  Ik ben zo onder de indruk van alle filmpjes
  en hoe de mensen daar leven en werken.graag zou ik meer informatie ontvangen over het
  reisplan.
  bedankt alvast over het weer.
  groet Mico Quist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *