Sinterklaas aangekomen in HarderwijkNou, het was maar goed dat Sinterklaas met zijn Pieten en pakjesboot nummer 12 niet voor Noord-Brabant of Limburg had gekozen om aan vaste wal te gaan in Nederland. Daar was het vandaag nat, heel erg nat zelfs. De regen viel met bakken uit de lucht. Sinterklaas had een goed besluit genomen door uit te wijken naar Harderwijk. In deze plaats werd Sinterklaas verwelkomd door circa 25 duizend mensen. Morgen trekt Sinterklaas verder het land in om alle plaatsen in Nederland te bezoeken. Het wordt een drukke tijd voor Sinterklaas!Dorien was de afgelopen weken al met haar gedachten bij Sinterklaas. Zij maakte een omkeerpop van Sint-Piet- en de zak. Dorien: ‘Jaren terug heb ik een patroon in het tijdschrift “Handwerken” gevonden van een omkeerpop van Sint-Piet- en de zak. Dat patroon heb ik uitgeknipt en bewaard. Het is nu alweer vier jaar geleden dat ik dacht “Nu moet ik dat gaan maken voor mijn kleinkinderen”, toen drie en één jaar. Ik heb mijn eigen methode gebruikt, zoals ik ook zachte poppen heb gemaakt, maar het idee van een omkeerpop komt van Wil Zwanikken. Ik had toen een zwarte pietenhoofd en een sinterklaashoofd gemaakt, en daar bleef het bij. Sinterklaastijd was inmiddels voorbij en er waren weer boeiender projecten waar ik mee bezig wilde zijn.Vorige maand heb ik een nieuwe naaimachine gekocht waar ik veel op wilde gaan uitproberen, ik was het maken van proeflapjes al gauw zat. Bij mij moet het graag iets worden. Toen bedacht ik om die Sint en Piet maar eens af te maken, ook omdat het oudste kleinkind volgend jaar waarschijnlijk niet meer in Sinterklaas zal geloven. En met dat project zou velen soorten stof nodig zijn, dus veel oefeningen op mijn machine.Nu heb ik dus een sinterklaaspop, maar oh, oh, wat zie ik onder zijn rok? De zak? De zak? Zal ik die zak eens voorzichtig open maken? Maar dat is een verrassing: nu is het gewoon Zwarte Piet op de zak. Maar waar is Sinterklaas nu gebleven?
Zaterdag ga ik bij mijn kleinkinderen naar de intocht kijken en daarna zal ik hen vertellen van deze sinterklaaspop!’

38 gedachten over “Sinterklaas aangekomen in Harderwijk

 1. @Dorien, een prachtige omkeer Sint/Piet is het geworden! Nu ben ik wel benieuwd hoe je kleinkinderen vandaag hebben gereageerd?

 2. Fantastisch! Ik ben gek op omkeerpoppen en de verhalen die je ermee aan kinderen kunt vetellen.Ik wou dat ik zó naaien kon! Kun je geen online-shop beginnen? Ik ben je eerste klant!

 3. Wat is het mooi geworden!
  Complimenten hoor!
  Hier in het ‘hoge noorden’, hadden we gisteren geluk. Het was droog, windstil, prima temperatuur en zelfs zo nu en dan het zonnetje.

 4. de omkeer pop maakye ik 22 jaar geleden voor een kleindochter, `T Popje werd “liefling” gedoopt en is vele malen gewassen, Tijdens het was proces zat DKL, voor het oog van de machine gefascineerd te wachten tot “LIegling” weer voor bij kwam, Ik bezit nog een patroon en kan afdrukjes maken eventueel, Fijn Klaasweekend Basje

 5. er was ook ooi ergens een quiltwinkel in Zuidholland, niet den Briel die het oatroon ook uitgaf.

 6. DS was 1 van de 25000 mensen die in Hardewijk waren. Heel Hardewijk werd auto vrij gemaakt en daar mocht hij aan mee werken. De omkeerpop vindt ik schitterend. De kinderen zouden volgens mij, er veel plezier aanbleven.

 7. Dorien, wat heb je leuk geoefend!
  Voor wat betreft het weer: onze voeten zijn droog maar ons hoofd tolt nog van deze hoeveelheden…..

 8. Dorien@ wat is het uitproberen van je nieuwe naaimachine goed gelukt, prachtig.
  Van deze Sint en Piet zullen je kleinkinderen erg veel plezier hebben.
  Voor kleintjes is het nu een heel spannende tijd. Tot het jaar van de grote onthulling en je moet vertellen “Sinterklaas bestaat niet”.

 9. Dat is een erg leuke Sint en Piet geworden. Piet heeft wel iets weg van het leuke baby Pietje gisteren op tv.

 10. Eéééénig deze omkeer Sint-en-Piet!
  In mijn tienerjaren heb ik eens een Sint als handpop gemaakt. Jaren later in een domme bui samen met andere zelfgemaakte handpoppen weggegeven. En geen foto natuurlijk. Of de poppen nog ergens zijn, weet ik niet. Ik kan me nog steeds voor de kop slaan!
  Hier ook heel veel regen. Gelukkig wonen wij “op SchaesBERG”. In Heerlen kwam ik heel wat ondergelopen straten tegen. Eng om door te rijden, want je weet niet of er ergens een putdeksel weg is.

 11. Oh, wat een leuke pop, Dorien heeft wel eer van haar werk. Zo benieuwd hoe de reeacties van de kleinkinderen zijn… en…heeft iedereen nog wel droge voeten daar in het zuiden van het land? Wat een vreselijk weer…

 12. Wat reageren jullie allemaal leuk! Dank je wel voor de complimenten.
  Gisteren eerst samen met de kleinkinderen naar de intocht van Sinterklaas gekeken. De kinderen zijn nu op een leeftijd dat ze het verhaal helemaal meebeleven.
  Daarna heb ik de pop uit mijn tas genomen en ze Sinterklaas laten zien. Ze vonden dat al heel mooi. Dus toen ik voorzichtig onder de rokken keek en de kinderen meekeken was het een spannende verrassing dat daar een zak te zien was en wat daar in zou zitten: ze hadden al geraden dat daar dan wel eens Zwarte Piet in zou kunnen zitten. En ja hoor: ze hadden gelijk. Dus voorzichtig Sint in de zak gestopt en Zwarte Piet op de zak neer gezet. Vol trots laten ze nu Sint en de zak en Zwarte Piet aan de vriendjes in de buurt zien.
  Als er liefhebbers zijn dan wil ik het originele patroon wel kopiëren.

 13. Een geweldig leuk idee!
  Als surprise heb ik ook eens een omkeerpop gemaakt als verpakking. Was wel zo slim om er een tornmesje bij te geven voor het openen. Toch eens vragen of ze die pop nog heeft.

 14. Wat enig ik had er ook al eens van gehoord !!
  Maar Dorien wat heb je dit leuk gemaakt !! Wat een leuke toeten beiden.
  Geweldig dat hij nu klaar is en dat ze er zo van genieten, deze gaat jaren mee. Van kleinkinderen op kleinkinderen.

 15. Leuk een omkeerpop en nog wel een Sint en Pietomkeer .
  Vroeger zag je ze vaak als een slapend en wakkerpopje .
  Even heb ik naar de intocht van Sinterklaas gekeken , wat zijn er tegenwoordig toch erg veel Pieten , ze lopen maar rond te springen . Zou die ouwe man er geen hoofdpijn van krijgen al die drukte om hem heen ?

 16. @Gerrie, ik zag een klein gedeelte van de intocht en wat mij opviel was de optocht met van alles en nog wat erbij. De intocht wordt alsmaar groter en groter.

 17. ben zeker geinteresseerd in het patroon ,maar of ik hem maken kan? ik ben geen naaister, helaas, en het ziet er allemaal zó mooi gemaakt uit…dat krijg ik vast niet voor elkaar….ooit had ik een omkeerpop, roodkapje en onder haar rok grootmoeder en als je oma’s mutsje voor haar gezicht draaide had je de wolf!waren dus eigenlijk 3 poppen in één…ben hem helaas kwijt geraakt bij een verhuizing of zo.

 18. als Berthi mij het mail adres kan/mag geven van frouke, dan zal ik contact met haar opnemen ivm het patroon doorgeven.
  Frouke: wij hadden vroeger ook een omkeerpop van Roodkapje, Grootmoeder en de boze wolf. Ooit bij Dille en Kamille gekocht???

 19. ja! nu je het zegt….inderdaad Dille en Kamille. Lang geleden, ik wist het niet meer…En ja hoor, Berthi mag je best mn e-mailadres geven (ik stuur haar wel even een mailtje) en bij voorbaat dank!

 20. Wat een enige pop! Het is dat ik nog geen kleinkinderen heb maar anders…!!
  Wat een leuk idee zo’n omkeerpop.

 21. Ik lees dat Dorien wel een kopietje van het patroon wil maken…een beetje voorbereiding kan natuurlijk geen kwaad toch? Beste Dorien als je dit mag lezen,zou je zo vriendelijk willen zijn?
  Alvast hartelijk bedankt voor de moeite!

 22. Misschien wel n hele Brutale en late vraag, maar zou ik een kopie van het patroon kunnen krijgen? Ik vind hem in een woord GEWELDIG!!!!!
  Groetjes
  Francis Reekers
  greekers@tiscali.nl

 23. Herinneringen aan de Peuterspeelzaal van mijn kinderen komen weer boven. Daar stond deze omkeerpop vanaf november tot Sinterklaas in de klas. Is er iemand die mij het patroon zou willen mailen. Wil de herinneringen weer levend maken.

  alvast dank,

  groetjes Marjo

 24. Wauw wat een leuke pop!
  Ik ben voor mijn moeder op zoek naar patronen van omkeerpoppen. We hadden vroeger een pop van roodkapje/oma/boze wolf, maar die is verloren geraakt en het patroon is ons mama ook kwijt. Nu ze bijna met pensioen gaat zou ze graag terug poppen maken, en dat is haar favoriet… Is er iemand die mij patronen van omkeerpoppen kan bezorgen (tegen betaling) of iemand die weet waar ik ze kan bekomen?
  Alvast hartelijk bedankt in naam van mij en mijn moeder.
  Wendy

 25. dag Dorien,
  Schitterend!
  Mijn moeder maakte deze pop (uit ‘handwerken’) toen mijn broer en ik kind waren begin jaren 70, 15 jaar geleden hermaakte ik de pop voor mijn oudste dochter … elk jaar opnieuw komt in deze periode de pop weer boven … mijn drie dochters vinden hem nog steeds geweldig én hij gaat nog elk jaar mee naar de klas
  ik heb het patroon ook nog ergens liggen, zou het niet interessant zijn als we dit patroon ergens online kunnen zetten? (geen idee hoe het zit met de auteursrechten maar met de huidige hype rond naaien 😉

  nog veel naai- én sintplezier!
  Saskia

 26. @saskia, 70 jaar na het overlijden van de auteur is het patroon pas rechtenvrij. Het patroon kan dus sowieso niet zonder meer naar buiten gebracht worden. Wel kun je toestemming vragen aan diegene die de rechten heeft, maar dan moet je eerst hierachter zien te komen.

  Het is en blijft een geweldig mooi patroon. Dus wie weet ooit…

 27. Beste Dorien

  Wat een waanzinnig patroon. Heeft u eventueel een patroon van deze omkeer sint piet. of waar ik deze eventueel kan halen?
  Bij voorbaat hartelijk dank.

  Karin Verbeek

 28. Hallo Dorien,

  Wat een ontzettend leuke omkeerpop heb je gemaakt van Sint en Piet.
  Zou ik misschien het patroon mogen???
  Mijn dochter staat voor de klas dus zou ze zo’n pop goed kunnen gebruiken.

 29. Wat een leuke omkeerpop heb je gemaakt van Sint en Piet.
  Zou ik het patroon mogen??

  Groetjes Els.

 30. Hallo Berthi,

  Ik weet niet of het nog steeds kan, maar graag zou ik het patroon ontvangen.
  Is dat nog mogelijk?

 31. Goedemorgen even een vraag hoe kan ik komen aan het patroon van de omkeerpop Sinterklaas/zwartepiet??? Bij voorbaat dank met vriendelijke groet marion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *