Nederland Leest – De grote zaal

Voor de vijfde editie van Nederland Leest koos de CPNB dit jaar voor het meesterwerk De grote zaal van Jacoba van Velde. Leden van de bibliotheek kunnen van 22 oktober tot en met 19 november 2010 dit boek gratis afhalen. Er verschijnt ook een luxe editie voor € 10.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven om een nieuwe cover te ontwerpen voor De grote zaal. Voor Nederland Leest, Nederland Ontwerpt kwamen 227 inzendingen binnen. Zes inzendingen hadden een link met handwerken.

De ontwerpen zijn van linksboven naar rechtsonder: Suzanne Bakkum, T.J.C. Gerards, Thijs Keesenberg, Koos Breen, Puck Koper en Jowan de Haan. Geen van deze inzendingen heeft gewonnen. De jury koos voor het ontwerp van Liz Klaver.

De prijs bestaat uit vijf genummerde exemplaren van De grote zaal met het winnende ontwerp als omslag. Liz Klaver is 18 jaar en studeert aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

De jury over het ontwerp:
‘Om met ogenschijnlijke eenvoud en bescheidenheid een omslag te maken dat zich door geen enkele andere inzending weg laat blazen, dat is het huzarenstukje van Liz Klaver. Het is bijna niks en het is alles wat je nodig hebt.’Of… heeft het ontwerp van Liz ook met textiel te maken? Uitgetrokken draden? Om hier achter te komen zal ik eerst het boek moeten lezen.

22 gedachten over “Nederland Leest – De grote zaal

 1. Ik moet eerlijk zijn, iets verzinnen bij de cover die het geworden is is niet moeilijk maar wat mij betreft…die bovenaan zijn toch wel heel mooi!!Misschien moet ik m’n menig bijstellen als ik het boek gelezen heb! Ik kan me ook wel voorstellen dat als je als deelnemer, die zoiets moois gemaakt heeft dit ziet, je niet zo serieus genomen voelt.
  groetjes Antje

 2. Mooie ontwerpen allemaal.
  Maar ik vind de winnende ook wel hééél prachtig!

 3. Prachtige ontwerpen…..persoonlijk spreekt mij het breiwerk aan i.v.m. de inhoud van het boek.
  Ik was diep onder de indruk van het boek en verbijsterd als je je realiseert in welke tijd het verhaal zich afspeelt. Het zou ook in 2010 geschreven kunnen zijn…

 4. Ik heb het boek ook al een weekje of wat in huis maar ben er ook niet aan toegekomen. Wat een prachtige ontwerpen, wat fijn dat je ze ons laat zien Berthi!

 5. Ben eens in wikipedia gaan zoeken en ik moet zeggen dat ik dit boek aan mij voorbij laat gaan. Wat niet wegneemt dat ik alle getoonde covers mooi vind.

 6. @Francisca R., een cover moet met de inhoud van het boek te maken hebben. Daarom zal ik toch eerst het boek moeten lezen om te kunnen oordelen over de covers. Maar zonder de inhoud te kennen vind ik er sowieso veel mooi ontwerpen bijzitten.
  Verschillende ontwerpers kozen de klok als onderwerp, maar ook een ziekenzaal met bedden kwam nog al eens voor. Verrassend vond ik deze 6 ontwerpen die een link met handwerken hebben.
  De grote zaal ligt bij mij al enkele weken op de tafel, het wordt tijd dat ik het ga lezen, zeker nu ik van diverse kanten hoor hoe prachtig het geschreven is. Tijdloos!
  De Volkskrant besteedt vandaag ook een artikel aan Nederland Leest, Nederland Ontwerpt.

 7. Maar goed dat jullie aandacht schenkt aan dit boek,van Nederland leest,anders had ik het nooit gelezen.Heb altijd wel enkele boeken op de plank liggen om te lezen,dat de boeken van N.L.hier blijven liggen.Dus nu ga ik deze editie dan toch lezen,n.a.v. jullie reactie.Zo zie je maar weer,waar deze weblog goed voor is om regelmatig te lezen.

 8. De winnaar doet mij denken aan de rechtszaal die pas op TV was, die dit in het heel groot liet zien op de muur. Moest ook aan weefsel denken.

 9. Het boek las ik in de trein op en neer naar A+dam, wat ontroerend, de tranen stonden in mijn ogen..
  Mooi omslag voor dit boek!

 10. @marian’ne m, nog net droge voeten!:-) Het is hier nat, nat, heel erg nat!!! Met bakken valt het uit de lucht!
  Thijmen maakte vanmiddag enkele foto’s in het park. De eenden kunnen niet meer onder het bruggetje door, ze moeten er omheen. Ik zal morgen een paar foto’s plaatsen.
  Het is voor het eerst dat ik mee maak dat het park zo onder water staat.
  Terug naar de cover van De grote zaal. Inderdaad, je kunt er ook een weefsel in herkennen. De geweven draden van het leven!
  @Betty, ik ga het boek nu écht lezen!
  @lheurebleue, heb je daar tijd voor?:-)

 11. Mooi ontwerp dat gewonnen heeft. Ik heb het boek ooit al eens gelezen toen ik in 1965 de opleiding ziekenverzorgster deed. IK heb het nu bij de bieb opgehaald en al bij de eerste bladzijde begon de herinnering al te komen. Het verhaal is nog steeds in deze tijd te plaatsen. Jacoba van Velde moest eens weten.

 12. Zou ik hier net reageren , toen ik dacht laat ik nog eens gaan spitten in enkele verhuisdozen , of ik het boek van Jacoba van Velde terug zal vinden .
  Dozen uitpakken gaat wel snel , maar dan alles een plekje geven .
  Eerst een doos met serviesgoed en toen nog stapels boeken uitgepakt .
  Veel papier rommel , dat wordt weer hergebruikt door mensen die een verkoop organiseren voor een goed doel. Dus al mijn arbeid mag ik nuttig noemen .
  En laat ik de Grote zaal hebben gevonden !
  Het eerste boek verscheen in 1953 , mijn boek is van 1970 , de zesde druk .
  Omslag is van Theo Daamen .
  Een ander boek van Jacoba van Velde heb ik ook , “Een blad in de wind”
  Eerste uitgave 1961 en mijn boek is van 1979 , vierde druk
  Omslag van Bert Bouwman .
  Zo ben ik weer erg tevreden dat er iets terug gevonden is . Ik voel me zo alleen zonder al mijn boeken . Ik heb ze graag dicht bij me . . . .
  Wat zijn er een juweeltjes bij van heel lang geleden , vaak met erg grauw papier .
  Maar wat er gedrukt staat is het belangrijkste natuurlijk .
  Zo koesteren we onze boeken ! ! !

 13. @Gerrie, fijn om weer van je te horen. Je hebt het er maar druk mee. Ik mag nu misschien langzaam aannemen dat de stapel lege dozen groeit zodat je beetje bij beetje steeds meer je eigen spulletjes om je heen krijgt, zoals al die dierbare boeken. Jij was het die ons hier als eerste attent maakte op het boek van Jacoba van Velde.

 14. Mooi al die covers.Dat grove breiwerk spreekt me erg aan, naar de anderen ook. Ik ben net in het boek begonnen. Fijn dat er hier aandacht voor is.
  Dag Liesbeth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *