Miao en DongRijstvelden in Guizhou.


Trees en Tommes van Ierssel maken regelmatig textielreizen. Zij zien en horen veel over allerlei verschillende handwerktechnieken. De mooie handwerken die op hun pad komen, wil Trees graag met ons delen. Vanaf nu zal zij regelmatig op mijn blog foto’s laten zien en er over vertellen. Ze bijt de spits af met de reis naar China.Papierscheppen. Dit papier wordt gemaakt van de bast van de moerbeibomen. Het papier wordt onder andere gebruikt om garenboekjes van te maken.

Trees: ‘Afgelopen mei zijn we drie weken in China geweest. We zijn alleen maar in de provincie Guizhou geweest. Waarom alleen hier naar toe en niet naar de highlights van het land? Omdat Ien Rappoldt onze gids was en zij al 12 jaar in deze provincie rondreist en op zoek gaat naar de authentieke handwerktechnieken van de Miao en Dong bevolking.Onder de Miao bevolking heeft ieder dorp zijn eigen kenmerken in de dracht. Hier zit een ‘rode’ Miao vrouw uit Wubao een indigo geverfde lap te borduren, die voor de kleding gebruikt wordt.

In China heeft ze ook al jarenlang dezelfde gids en hij heeft de reis mee georganiseerd en begeleid. Ik kan je wel vertellen dat je zo’n vakantie nooit meer vergeet. Wat hebben we veel gezien en dan met name op het gebied van handwerken. We zijn in de allerkleinste dorpjes geweest, waar je te voet naar boven moest klimmen, bij mensen aan huis geweest en overal waren de Chinezen gastvrij en behulpzaam om ons alles te laten zien.Het is volop genieten als je door zo’n klein dorpje loopt en ineens drie van deze vrouwen ziet teenvlechten. Deze vrouwen gebruiken de vlechten om de schort mee vast te binden. Op onderstaande foto zie je dat ze met de grote teen van de andere voet de slagen wat aandrukt.Van de vele duizenden foto’s heb ik er een aantal uitgezocht om jullie ook te laten genieten van deze handwerkende vrouwen. Samen met één van de reisgenoten zijn we aan het proberen om zoveel mogelijk de verschillende handwerktechnieken uit te pluizen en ook te borduren. Tot nu toe hebben we al 25 verschillende handwerksteken en handwerktechnieken vastgesteld. We zijn eerst gaan leren borduren met de zijde die we daar gekocht hebben. Dit is een ongetwijnde, fijne zijde. Wanneer je handen ruw zijn, heb je een probleem. Daarom twijnen of waxen de Miao vrouwen het garen, dit is wel afhankelijk van voor welke techniek ze het garen gebruiken. Daarnaast proberen we ook op zo’n fijn mogelijke stof te borduren, want de Chinese vrouwen borduren op stof van zo’n 19–30 draden op 1 cm. Heel vaak is de stof met indigo geverfd en nog gekalanderd, wat het borduren nog moeilijker maakt.’Vrouwen in het dorp Biasha. Het verschil tussen getrouwd en ongetrouwd is te zien aan de witte strook aan de achterkant, onder aan de rok.

26 gedachten over “Miao en Dong

 1. Trees en Tommes jullie hebben ogen te kort gehad. Wat een prachtige, andere wereld. Borduren op 19-30 dr per cm dat moet haast niet te doen zijn. Ik werk met een borduurbril en een loep en ik vind 13 dr al heel wat.

 2. Trees, leuk je hier te ‘zien’. Mooie foto’s en mooi verhaal!

 3. Als de eerste ‘aflevering’ al zo mooi is, dan verheug ik me extra op de volgende.

 4. wat een prachtfoto die eerst en wat een bijzondere reis ,leuk om dat hier weer te volgen!!

 5. Wat een mooie foto’s en wat een mooi verhaal. Leuk om het op deze manier een beetje mee te kunnen maken.

 6. Ik bezocht ooit het vlechtmuseum in Noordwolde waar een expositie te zien was over de kleding van de Miao bevolking. Als ik het me goed herinner ook door Ien Rappoldt samengesteld. Het was een heel kleurrijk geheel, veel fijn handwerk waar ik veel bewondering voor heb. Ook heel leuk om hier weer wat te zien en te lezen over de Miao en Dong bevolking. Ik verheug me op het vervolg.

 7. O wat lijkt me dat een heerlijk reis. Heel bijzonder en al die prachtige foto’s. Wat fijn dat we die mogen zien. Het maakt ook een beetje onrustig in de zin van “Daar wil ik naartoe”. Dank je wel Trees.
  Anneke SK

 8. Wat een mooie reportage.Wat fijn werken.Met je neus er boven op is het zonder een loep nog geen doen.Maar ik heb geen loep waargenomen,hebben die mensen betere ogen dan wij?Of gaan je ogen er aan wennen?Maar hoe fijner hoe mooier is ook mijn motto.Prachtig dat wij hier ook van mochten mee genieten.

 9. Wat een bijzondere reis moet dat zijn geweest. En leuk dat wij hier de foto’s van mogen zien. Ook voor een “niet-handwerkster” leuk om te zien, hoor.
  Groetjes,
  Janny

 10. Prachtige foto’s.
  Vorig jaar heb ik een beetje van dat borduurwerk in het echt mogen zien toen Ien Rappoldt hierover kwam vertellen bij Merkwaardig.
  Berthi en Trees, bedankt dat we het hier weer mogen zien.

 11. Nu kunnnen we weer opnieuw genieten, de lezing en dia’s van Ien Rappold bij Merkwaardig was ook zo mooiiiiii !

 12. Ontzettend fijn dat we steeds weer van iets anders kunnen genieten.Soms dicht bij huis en nu van een plek waar velen van ons alleen van kunnen dromen.
  hartelijk dank voor al dit moois

 13. dit was een reportage van heel ver weg,. maar wat een mooi werk wordt daar gemaakt.en dat dan zo maar over je schermpje komt . dank basje

 14. Wat geweldig! Ik ben een paar jaar geleden naar een tentoonstelling geweest met handwerk van de “Miao people”. Echt prachtig. In die tijd correspondeerde ik via Flickr.com ook met een studente uit China. Ik heb haar gevraagd om een ansichtkaart voor me te zoeken waar de kleding met dit handwerk op staat. Dat heeft ze me beloofd. Sindsdien is zij verdwenen van het scherm. Censuur?

 15. Bij het zien van de rijstvelden , dacht ik we gaan weer een verre reis maken .
  Wat een prachtige motieven die ijverig tot stand komen . Toch zitten de meeste vrouwen wel diep gebogen over hun werk .
  Wij zouden graag onze loup gebruiken natuurlijk . Zelfs handig zijn met je tenen dat zullen we niet zo snel nadoen .
  Het is een prachtige reportage en wat zijn de vele kleuren mooi bij hun diep diep zwarte haren .

 16. Ja er staat toch echt 13 december!
  Berthi heeft de techniek je in de steek gelaten? 😉

 17. @ine, tja, ik heb iets verkeerd gedaan, maar wat… Tot nu toe krijg ik het niet voor elkaar om deze log op de juiste plek terug te plaatsen. Ik zal morgen mijn technische hulp in moeten schakelen!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *