Textielpost – Suriname I

Het zal je niet ontgaan zijn dat Elisabeth onlangs een dienstreis ondernam naar Suriname. Tussen de afspraken door was er wat tijd om Paramaribo te verkennen én tijd om een textielkaart te kopen die vervolgens naar Nederland werd verstuurd.Elisabeth: ‘Ik hoef geen lang verhaal te schrijven over de rijkdom van de kotomisi en de angisa. Jij hebt er al een leuk en informatief logje over geschreven. Wel jammer dat je al dit moois enkel op feestelijke gelegenheden ziet. Dus niet gewoon op straat.’
In Paramaribo is het Koto Museum te vinden.

Suriname: wan moi switi’ kondre

Suriname: ons mooi heerlijk land

14 gedachten over “Textielpost – Suriname I

 1. Dat moet toch een eldorado zijn voor de textiel fabrikant. Er zitten heel wat metertjes in deze prachtige vrolijke gewaden. En dan al die manieren om de hoofddeksels te vouwen en te plooien.
  ik hoor toch niets over KOPVODDEN ???? hoop ik.

 2. Dit doet mij denken aan vroeger. In onze straat woonden toen mensen waar de dochter met een surinamer was getrouwd. We gingen altijd via de achterdeur naar binnen en je stapte direct de keuken binnen. Ik zag dan altijd als eerste een prachtige surinaamse pop als theemuts. Ik zie het nog zo voor me. Ja, inderdaad de jurken hadden wel iets langer gemogen

 3. Nee Willy, kleding zonder enig aardappelschilgehalte, maar wél heel mooi.
  🙂

 4. Voor deze jurken worden heel wat metertjes stof gebruikt, ook voor een maatje meer.
  Een kleurrijk geheel. Zo hebben dienstreizen voor ons ook nog een leuk plaatje.

 5. Zo kleurrijk, de jurken en de ´mutsen´. Met dit weer zou een reisje Paramaribo niet gek zijn…Ik wil het wel in het écht´zien!

 6. @Mien B., voor één dag lijkt het me heerlijk om deze kleding te dragen, alhoewel ik me waarschijnlijk een tonnetje zal voelen met de grote hoeveelheid stof om me heen!:-)
  @Elma, wie wil nou niet zo’n mooie dienstreis! Natuurlijk wordt er hard gewerkt, maar meestal blijft er best tijd over om cultuur te snuiven!

 7. Leuke kaart, de vrolijkheid straalt er af.
  Enne met zo’n overdaad aan stof valt een maatje meer niet meer op ;-))

 8. KLeurrijke feestkleding !
  Vaak wordt het door de dames zelf gemaakt evenals de prachtige costuums voor de vele feestelijke carnaval optochten . Veel geduld voor al de steekjes met het vastzetten van al de kralen en pailletten tot het een uitbundige versieringen is geworden .
  Ik herinner mij nog de dames die vroeger meededen met het défilé langs het bordes op Soestdijk op koninginnedag .’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *