PostzegelcollageDe postzegel is slechts een piepklein stukje papier waarop vaak fraaie ontwerpen staan afgebeeld. Het verbaast me dan ook niet dat de postzegel veel mensen fascineert. Ook ik kijk altijd naar de postzegel die op de kaart of envelop is geplakt. De ene zegel is nog mooier dan de andere. Ze worden verzameld, geveild, geruild en gebruikt voor collages. Elly Smith uit Amerika maakte een schitterend voorbeeld van een postzegelcollage.

Nog een collage van Elly Smith, maar dan gecombineerd met kaarten, postzegels en foto’s.Ander werk van Elly is hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier te zien.

27 gedachten over “Postzegelcollage

 1. Mijn eerste reactie: “’tis nog zund!”
  Want als kind heb ik ze jaren verzameld en kan ze ook nu nog steeds niet weg doen.
  Maar dan kijk ik beter en vind het toch wel heel erg mooi. Zoals Elly gebruikt heeft gemaakt van de kleuren! De Crouwelzegel zit er tussen, maar ik zie er ook die ik nog niet in mijn verzameling heb
  😉

 2. @ine, echte postzegelverzamelaars maken geen collages!:-) Ze pakken met een pincet een postzegel uit hun album en gaan met hun zegels niet knippen en plakken. Ik begrijp jou heel goed, maar Elly ook!
  Ik ben helemaal weg van de mooie collages!

 3. wat heerlijk om te zien!
  een handbeschreven enveloppe met een mooie postzegel erop: dat is toch een feest om te ontvangen, jammer genoeg zeldzamer en zeldzamer.

 4. gelukkig zie ik niet de meest zeldzame exemplaren op de collages 😉 Het is wel mooi werk van Elly al kan ik me de gevoelens van verzamelaars ook wel indenken.

 5. Math ‘verzamelt’ door elk jaar de jaarcollectie van TNT te kopen (automatisch). Er bestaat tussen ons enige discussie of dat nu verzamelen is of niet! Maar het moois dat Elly van de zegels maakt….heel origineel vind ik dat.

 6. Goedemorgen Berthi….
  Is de post al geweest ?? dat is nou toch ook wat …heb ik gisteren juist een kaart aan je gepost vanwege een bijzondere postzegel.
  Juist nu jij de log hebt over de zegel collage’s.
  Wat moeten de mensen die het erg vinden om de zegels zo te mishandelen dan wel denken over de verknipte borduursels van Alexandra Drenth (zie log van 1 nov.)

 7. @mieke s, ik kan me die discussie voorstellen. Ik ken postzegelverzamelaars die dat geen verzamelen vinden. Het is een gemakkelijke weg om postzegels te kopen, andere verzamelaars willen alleen gestempelde postzegels, weer andere verzamelaars kiezen voor een eerste dag envelop. Voor iedere verzamelaar is iets te zeggen. Eigenlijk heel mooi dat iedereen op zijn/haar manier bezig is en daar veel plezier aan beleeft.
  Onlangs kreeg ik textielpost uit Nederland en de postzegel was niet afgestempeld. Wat deed ik? Juist, de kaart ging opnieuw in de brievenbus en de volgende dag lag de kaart afgestempeld en wel op mijn deurmat!:-))))

 8. @Lies Huizer, nee, nee, nog geen post van je! De postbode komt bij mij altijd vrij laat.
  Als Alexandra Drenth de borduursels niet verwerkt in haar ontwerpen, dan was de kans groot dat deze borduurwerken in de container zouden belanden. Nu gaan ze een mooi tweede leven tegemoet. Dat geldt ook voor de postzegels.
  Overigens is het maar goed dat de borduurwerken uit de vorige eeuw nu op deze manier volop in de belangstelling staan. Ze zijn goud waard!:-)
  Nog een onderwerp om over te discussiëren:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2009/05/rosalind-wyatt.html?cid=24929771

 9. Fraai hergebruik van postzegels!
  Mijn jongste broer spaart postzegels. Ik bewaar de meeste wel voor hem. Maar de “gewoonste” zegels, die tientallen keren langskomen, niet. Daar zou ik dus van deze collages mee kunnen maken.
  Tegenwoordig kun je je eigen postzegels laten maken. Dat maakt het voor verzamelaars eigenlijk onmogelijk om nog ooit hun verzameling compleet te krijgen.
  Ik ga binnenkort mijn vierde portie eigen postzegels bestellen. Iets duurder, maar wel leuk!

 10. @Saskia, ik denk dat bijna iedereen wel iets heeft met postzegels.
  De postzegels van textielpost vind ik ook zo mooi!
  @Willy, het losweken van postzegels valt reuze mee. Leg ze in een badje met koud water en in een mum van tijd laat de postzegel los. Je krijgt een gestempelde, onbeschadigde postzegel in je handen. Fluitje van een cent!:-)))

 11. Hihi die Ine !!
  HEEL origineel maar ik zou moeite hebben met het verknippen !!
  En je moet er heel veel hebben van een bepaalde kleur .
  Dat is DURFEN !!!;-)
  Bij Hennie Stevan zijn op het moment mooie postzegels te koop !!
  NIET om te verknippen !!;-)

 12. Als ik postzegels ga kopen en ik krijg van die gewone, de “kopjes” zeg maar, dan vraag ik tegenwoordig altijd “hebben jullie ook mooiere?” en dan kom ik altijd met iets leuks thuis.
  Wat dat stempelen betreft:
  Als meisje van een jaar of 10 kreeg ik mijn eerste (franse)postzegel van een oom.
  Later had ik er meer. Ook ongestempeld. Mijn vader vertelde dat gestempelden meer waard waren. Dat maakte indruk m.a.g. dat ik nu een postfrisse belgische zegel heb met een nederlands stempel erop!!!
  Tja, het verhaaltje erbij maakt het weer leuk!

 13. @ine, ik doe hetzelfde!:-) Op het postkantoor vraag ik altijd naar bijzondere zegels. Een mooie postzegel maakt de post nog specialer!
  Leuk verhaal over de Belgische postzegel!

 14. Heel erg mooi hoor. Ik ben geen verzamelaar dus van mij mag ze er nog veel meer mooie kunstwerken van maken.
  Ik heb gisteren toevallig van een vriendin postzegels gekregen met mijn eigen beeltenis erop:-)
  Ik wist niet eens dat dat kon.
  Groet,
  Janny

 15. Sinds ik een Dymo LabelWriter’400 gebruik druk ik mijn eigen postzegels af in de waarde die ik nodig heb.
  Het is wel leuk om postzegels te laten maken voor een vriend met een persoonlijk tintje en dan een kaart te krijgen met zijn eigen beeltenis.
  Wat zijn wij toch veel aan het spelen met de mogelijkheden die er zijn.
  Nu gauw naar de aardappels, anders branden ze weer aan net als vorige week. De lucht van het aanbranden is nog niet uit de keuken.

 16. Ik droomde vanmorgen waarschijnlijk nog. Ik had namelijk al gereageerd maar ik kan het niet terug lezen. Dus in het kort nog even. Als kind heel wat postzegels zitten te weken op koude zondagen. Bij ons liggen nog een doosje vol met oude postzegels. Soms gebruik ik ze bij mijn kaarten. We kregen ooit eens prachtige postzegels uit het Hoge Noorden. DH achter het roer op zijn schip. Een prachtige cadeau voor zijn verjaardag.

 17. Postzegels sparen doe ik niet, maar ik plak nooit een “gewone” zegel op een kaart of brief. Ik probeer de juiste zegel bij de juiste gelegenheid of persoon te plakken. Lukt natuurlijk niet altijd.
  Vroeger hing er bij mijn grootvader een schilderijtje van zijn geboorteboerderij, gemaakt van postzegels. Ook de kleuren waren goed gekozen. Wij vonden dat bijzonder en keken er graag even naar. Mijn broer heeft het ge-erfd en nu hangt het op zìjn boerderij in …..Canada.

 18. @ineke van den berg, postzegelcollages is dus van alle tijden! Leuk dat het postzegelwerk bewaard is gebleven.

 19. Ik hoor nog niemand over de leuke tas die TNT vorige week uitdeelde! Bij navraag op het postkantoor bleek dat er in 80 germeenten bonnen waren uitgedeeld waarmee je zo’n tas kon ophalen. Ik vind het een leuk ding.Er staan 6 grote (11x14cm) postzegels op. Die hele oude van 1,2,2.5, 4,6,en 8 cent.Ik spaarde altijd speciaal kinderpostzegels (ik werk met kinderen!) Toen mijn kinderen klein waren met hun samen gedaan. Voor mij is het, behalve dat iedere postzegel een kunstwerkje is,ook ordenen. Dat schijn ik veel te moeten doen. Ik hou er ook wel van. Bewaar ze nog altijd omdat ik het ook mooie plaatjes vind en denk dat ik ze misschien nog eens ga ordenen als ik de leeftijd heb dat ik niet meer uit mijn stoel kan komen! Van Erica Uten heb ik foto’s van postzegels geborduurd in een boekje. O.a. van de Quakers. Ook bijzonder.Ik denk dat ik ze hier niet mee kan sturen.Dag dag….

 20. @Liesbeth J, ha, ik heb zo’n bon hier liggen. Moet die nog inleveren op het postkantoor.
  Ik had het idee dat die bonnen in heel Nederland verstuurd waren. Maar niet dus!

 21. Nee, ik heb hier (nog) geen waardebon gezien.
  Maar dat kan ook aan onze nee-nee-sticker liggen.

 22. @Liesbeth J, afgelopen zaterdag ging ik naar de Readshop om postzegels te kopen, dus ook een mooie gelegenheid om mijn bon in te leveren voor de tas. Pech, er waren geen tassen meer!

 23. hallo beste mensen,
  hier is Alexandra van de borduurwerken om even een reactie te geven. de borduurwerken die ik gebruik krijg ik van borduursters of ik koop ze in kringloop winkels of maak ze tegenwoordig zelf. de mensen die het borduurwerk afgeven weten dat ik ze verwerk in collages of dat ik er (op dit moment) jurken van maak. de overgebleven stukjes gebruik ik ook, er gaat NIETS de vuilnisbak in. het afgelopen weekend heb ik de expositie gehad en ook borduursters zijn komen kijken, deze vonden het allemaal mooi en bleven maar kijken. ook zijn ze blij met hun getoonde stukjes huisvlijt. dit is echt waar, iedereen die ik hierover uithoor en spreek is er blij over dat het borduurwerk weer eens zichtbaar is geworden. ik ben er ook blij mee omdat het borduurwerk zodoende mij ook iets geeft, namelijk een breder zicht op nijverheid. de borduurwerken zijn voor mij inmiddels ‘dierbaar’ geworden. misschien klinkt dat voor sommigen overdreven maar ik kan het niet anders omschrijven. soms moet ergens de schaar erin, om tot mooie nieuwe ontdekkingen te komen.
  hier kan je een filmpje zien, ik zal een link toevoegen: http://www.youtube.com/watch?v=eIZ2mv4dZcM
  met vriendelijke groet Alexandra uit IJmuiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *