ExpositiesAlexandra Drenth toont in het weekend van 6 en 7 november 2010 veelzijdig werk tijdens de expositie Op Zolder bij Koinonia in de Haarlemse Doelstraat. Te zien zijn onder andere schilderijen, handgeborduurde jurken, terwijl er ook gekeken en geluisterd kan worden naar associatieve videobeelden van vroeger en nu.

De kunstenaar is het hele weekend aanwezig op deze locatie. U kunt een eigen ‘back pocket’ tekst geborduurd krijgen op uw kontzak of op andere delen van uw kleding.

——————————


Expositie Stof op ’t Blik in Aaltense Musea in Aalten. Jarenlang werd er textiel geweven op ’t Blik. ’t Blik (de Bleek), zo heette het gebied tussen de Slinge en een zandpad, de latere Hofstraat. Het bedrijf kreeg de naam Stoomweverij Herman Driessen & Zoon (HDZ). De gebouwen staan er nog, maar textiel wordt er al lang niet meer gemaakt. Om een overzicht van de geschiedenis van de textielfabrieken van Herman Driessen & Zoon te tonen, is een expositie ingericht die tot en met 30 januari 2011 is te zien. ‘Het is een leuke tentoonstelling voor als je toch in de buurt bent, maar als je van zo ver moet komen en je hebt verwachtingen (zoals ik), dan valt het een beetje tegen… Ga je bijvoorbeeld toch Achterhoeks WILD eten (of zo)… Ja, dan beveel ik hem van harte aan’, laat Frederike ons weten.

——————————
Ben je in Aalten, reis dan door naar Winterswijk om een bezoek te brengen aan Galerie help u zelven. Op zondag 7 november 2010 start de expositie De braadpan ontsprongen. Textielontwerpster Mariette Wolbert zal haar gelijknamige theedoek en dekservet presenteren. Vier kunstenaars presenteren daarnaast hun dieren die aan de winterse braadpan wisten te ontkomen.

Marijke Janssen wonderlijke dieren van papier-maché en keramiek.
Tamar Rubinstein avontuurlijke dieren in druktechniek en collages.
MEvRdeWit ontroerende dieren in gemengde technieken.
Suzanne Willems speelse dieren van keramiek en textiel.

De expositie De braadpan ontsprongen is te zien tot en met 8 januari 2011.

——————————
Tesselschade-Arbeid Adelt, afdeling Nijmegen, organiseert op 14 november 2010 een gezellige najaarsverkoop van 11.00 tot 14.00 uur in Hotel Erica, Molenbosweg 17 in Berg en Dal.

——————————
In Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef exposeren van 20 november tot en met 19 december 2010:
Tilleke Schwarz textiel en tekeningen.
Saskia van Dijk textiel en gemengde techniek op papier.
Ella Koopman textiel.
Sylvia Blickman sieraden en objecten.

Foto: On color (1997) van Tilleke Schwarz.

——————————


Doodgewoon een expositie over de dood en het alledaagse leven in Museum Hilversum tot en met 30 januari 2011. Via objecten als haarsieraden, rouwkleding, relieken, schilderijen en prenten laat Museum Hilversum zien welke rituelen vroeger bestonden rondom de dood en het sterven. Werken met kunsthistorische waarde worden in het museum geflankeerd door het werk van ‘levende’ kunstenaars, zoals de urnen van Maria van Kesteren, de baarkleden van Armien Visser, de kruizen van Keith Milow, de foto´s van Koos Breukelen en Margriet Luyten én de wandkleden van Koen-Jan Lomans. Hun werk maar ook de sculpturen van James Beckett en schilderijen van Wafae Ahalouch el Keriasti werpen een licht op het hedendaagse sterven en over hoe de dood verbeeld wordt.

——————————


Museum voor Naaldkunst uit Winschoten verzorgt van 2 oktober tot 1 december 2010 een tentoonstelling over Oldambster borduurtraditie in het Vestingmuseum te Oudeschans. Er zijn originele Oldambster merk-en borduurlappen te zien. De oudste dateren uit de 18e eeuw. Alle lappen zijn gemaakt in het Oldambt. Ook zullen de bekende ‘rode merklapjes’ te zien zijn. Het geheel is aangevuld met zeer fraai geborduurde kindermutsjes met veel voorkomende ‘witwerktechnieken’. Alle getoonde objecten zijn van dichtbij te bekijken.

——————————


Een overzichtsexpositie van Henk Helmantel in het Veenkoloniaal Museum is te zien tot en met 13 maart 2011. Het is een dubbelexpositie samen met Klooster Ter Apel. Een deel van de schilderijen uit zijn museum verhuizen na het seizoen dus tijdelijk naar Veendam en Ter Apel.

——————————
SIERAAD Art Fair is van 4 tot en met 7 november 2010 in de Westergasfabriek in Amsterdam. Het thema van de SIERAAD Art Fair True Colours betekent letterlijk ‘echte kleuren’, maar ook ‘kleur bekennen’, je ‘ware aard laten zien’. Het was ook het vertrekpunt voor de ontwerpwedstrijd New Traditional Jewellery en vormde voor 300 sieraadontwerpers een inspirerende aanmoediging. Inzendingen zijn uit 34 landen, waaronder Finland, Irak, Australië en Chili. New Traditional Jewellery vormt een brug tussen nieuwe en oude, historische en/of etnografische sieraden. De dubbele betekenis van het thema True Colours is duidelijk terug te zien in een uitbundig kleurgebruik, maar ook in een enorme symboliek en etnische diversiteit.
Kijk hier voor de openingstijden.

Foto: Circle Mania necklace van Sally Collins.

18 gedachten over “Exposities

 1. Omdat het toch al laat geworden is met die TV herhaling van Pauw en Witteman over Mulisch-Blokker-Hofman enz. nog maar even gekeken of er al “tekst”” op Berthi-log is.
  Was net vanavond met de “meisjes”” naar Rotterdam-Kralingen (Arboretum Trompenburg) eventjes naar de verkoop van Tesselschade Arbeid Adelt wezen kijken.
  Een lust voor t oog die Smock jurkjes.
  Nu ook weer veel lint-borduurwerkjes gezien.
  Morgen nog van 10 tot 4 uur geopend en verder natuurlijk in hun winkel aan de Lusthofstraat.

 2. Zo ik mij vannacht wel vermaakt met al je genoemde exposities. Voor mij springt Henk Helmatel er uit. Wat die man toch naast zijn prachtige schilderijen een schitterende huis neer gezet. Je moet die gave maar hebben. Maar hij deelt dit graag met anderen.

 3. Ooooh we komen handen, voeten en ogen tekort .
  Tesselschade Arbeid Adelt zou ik graag heen gaan , helaas .
  Vroeger heb ik er vaak leuke dingen gekocht .
  Wanneer mijn eigen handen soms niet een aardig cadeautje konden maken door tijd gebrek , was daar altijd wel iets te vinden , meestal originele werkstukjes en alles keurig gemaakt .
  Ik heb er nog wel iets van liggen , weet ik .
  Van mijn zus kreeg ik een lief beschiderd theebusje .
  Ik zal al verheugd zijn wanneer ik al die herinneringen weer eens in de hand kan nemen .
  De bewerkte japonnen met veel kleurige bloemen deden mij onmiddelijk denken aan drie gezusters , onze buurmeisjes . Toen al echte jongedames .
  Ze hadden prachtgeborduurde japonnen .
  In hun lange tuin was dan ook een meters lange drooglijn . Ik meen dat het in de Meidagen van 40 was , toen ze meenden te moeten vluchten .
  Toen het leven toch een beetje z,n gang terug kreeg kwamen de japonnen tevoorschijn en waren zorgvuldig aan de lijn opgehangen . Zo hadden wij een prachtig uitzicht op het mooie borduurwerk , wanneer we in de voorkamer zaten . Hun tuin liep in z.n volle lengte tegenover ons huis .
  De japonnen kwamen ook daarna in de aandacht van de buurt en hoorden we over de verhalen van hun borduurkunst . De jurken waren zo fris in wit of creme met heldere kleuren geborduurd .
  Dat zou ik later ook wel willen , zo,n mooie geborduurde jurk .
  De dames buurmeisjes zagen er altijd charmant uit .
  Al de andere tentoonstellingen zal ik maar overslaan en wellicht vertelt iemand er nog iets over .
  Galerie help U zelven zal ik ook maar niet heen gaan , daar vertoef ik de hele dag . . .

 4. dankjewel voor dit prachtige overzicht! ik zou best wel naar alle exposities willen, ik hoop er althans een te kunnen uitpikken …

 5. wat een scala aan tentonstellingen, Ik ben blij met alles wat via het scjerm binnenkomt, Blijf dan tichh een beetje heinfoortmeerd. veel plezier met al dat kijken en genieten van moois, basje

 6. Wat is er toch erg veel moois te bekijken en te versieren. Berthi zoekt alles voor ons op en wij kunnen een keuze maken.
  Voorlopig maar even thuis blijven na al mijn reizen.

 7. Kort geleden bracht Marlies een uitnodiging c.q. aankondiging mee van TAA Afdeling Zuid Limburg.
  Najaarsverkoop DONDERDAG 4 november 2010.
  Van 10.00 – 16.00 uur.
  In de Feestzaal van het Gouvernement Limburglaan 10 te Maastricht.
  Iedereen is van harte welkom.

 8. De tentoonstelling over Oldambtster Borduurtraditie wordt op verzoek van het bestuur van het Vestingmuseum in Oudeschans
  verlengt tot 1 februari 2011.Het vestingplaatsje Oudeschans is in de winter
  ook erg gezellig om te bezoeken.
  Hennie Stevan

 9. ik hoorde gister van een vriendin dat ze iets gelezen had in De Telegraaf(vorige week), het ging over een groot borduurproject ergens in het oosten van ons land. ze vragen vrijwillig borduurwerk in de leveren, ik vroeg mij af of jullie daar ook iets over hebben gehoord? Ik ben natuurlijk een beetje nieuwsgierig…
  groetjes alex

 10. @Alex, ik begrijp heel goed dat jij nieuwsgierig bent, maar van een borduurproject in het oosten van het land heb ik tot nu toe niets gehoord.

 11. oke berthi, mijn vriendin spreek in vanavond weer, als ik meer te weten kom dan zal ik het je ook posten, groets alex

 12. hier is de info wat ik uiteindelijk heb gevonden, en het grappige is dat ik in mijn mailbox reacties kreeg van borduursters die dachten dat het om een project van mij ging…;-)
  die hebben waarschijnlijk gezocht op’ borduurwerk gezocht’ via google…
  info kan je lezen op: http://www.vrugt.com
  liefs alex
  (inmiddels ben ik zelf flink aan het borduren..teksten, helemaal verslaafd, grappig he?!)

 13. @alex, ik maak de link even aanklikbaar:
  http://www.vrugt.com/index2.php?taal=nl
  Het wordt een supergroot borduurwerk. Ik ben benieuwd naar het eindresultaat.
  Trouwens, ik heb al eens een log geschreven over hun rode collectie. Ontzettend leuk gedaan:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2009/07/een-rode-draad.html
  Super dat jij zelf nu veel aan het borduren bent. Ik hou erg van teksten. We krijgen er vast nog eens wat van te zien. Misschien staat er al borduurwerk op je site. Ik ga kijken.

 14. hoi berthi, ik zal later wel wat posten op mijn site, ik ben een beginner dus niet zo zeker … maar vind het erg leuk om te doen. heb je misschien op deze site info/link naar borduurstof? ik werk nu op Aida, dat is denk ik wel goed als je net begint en geschikt voor letters… maar het mooist zal zijn op fijne stoffen maar hoe je dit aanpakt?? waar is in zo’n geval enige houvast? ik vrees een echte beginnervraag… liefs van alex

 15. @alex, Aida stof is heel regelmatig van structuur waardoor alle kruissteken even groot worden. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan linnen. Ik houd van een beetje onregelmatigheid en linnen heeft een fijne structuur, het leeft. Maar ja, dit is echt heel persoonlijk want er zijn heel veel mensen die zweren bij Aida stof en houden niet van het beetje onregelmatige van het linnen. Tja, een kwestie van smaak. Van het allereerste begin af heb ik geborduurd op linnen, nooit op Aida stof. Voor jou moet het geen probleem zijn om op linnen te werken. Enne… ik ben lang geleden gewoon begonnen met borduren op linnen en het ging echt vanzelf. Dus, koop een klein lapje linnen en begin! Je vindt je weg hierin veel sneller dan je denkt.
  Morgen is het Valentijnsdag en heb ik iets kleins geborduurd op linnen (komt morgen op mijn blog), geen kruissteek deze keer. Het hart apart is ook op linnen geborduurd, maar dan in kruissteek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *