Rascha Peper

Rascha Peper (pseudoniem van Jenneke Strijland) studeerde Nederlands en werkte enige tijd als lerares. In 1983 vertrok haar partner voor zijn werk naar Wenen en Rascha ging mee. Daar begon ze serieus met schrijven. In Wenen schreef ze haar eerste roman: Oesters. Daarna volgden vele romans waaronder Russisch blauw, waarvoor Rascha Peper in 1996 de Multatuli prijs ontving. Vanavond was ze te gast in de bibliotheek van Venlo.

De avond stond in het teken van haar laatste roman Vingers van marsepein en haar verhalenbundel Zwartwaterkoorts. Rascha Peper wilde al lang iets doen met de anatoom, zoöloog en botanicus Frederik Ruysch (1638-1731). Nadat ze in Museum Boerhaave enkele geprepareerde foetussen had gezien, werd het begin gelegd voor de roman Vingers van marsepein waar Frederik Ruysch een rol in speelt. Frederik Ruysch verwierf bekendheid door de manier waarop hij lichamen en lichaamsdelen van mens en dier conserveerde en zo een bizarre ‘kunstcollectie’ opbouwde. In 1717 verkocht Ruysch een groot deel van zijn collectie aan Peter de Grote, waarna deze verzameling in Sint Petersburg terechtkwam. Rascha Peper reisde af naar Rusland om deze collectie met eigen ogen te aanschouwen. Voor Ruysch is slechts een bijrol weggelegd in het boek, de hoofdrollen gaan naar Bregtje, die in 1704 leeft en Benjamin, die in het heden leeft.
Na 2,5 jaar gewerkt te hebben aan de roman Vingers van marsepein had Rascha Peper behoefte om een verhalenbundel te schrijven, en dat werd Zwartwaterkoorts die in 2009 verscheen.

Rascha Peper vertelde hoe ze aan haar ideeën komt voor haar romans. Vaak ontstaat een verhaal naar aanleiding van een krantenartikel dat ze heeft gelezen. Neem bijvoorbeeld het boek Dooi. In de winter van 1996/1997 las ze in de krant het artikel van een man wiens boot lag vastgevroren in het IJsselmeer. Op de warmste dag van 1997 zocht ze deze man op om allerlei praktische details te vragen.
Op dit moment is Rascha Peper druk met haar nieuwe roman die volgend jaar september zal verschijnen.

13 gedachten over “Rascha Peper

 1. Mag ik zeggen dat ik niet zo van deze boeken hou? Het liefst lees ik detectieve verhalen.
  Ik las net bij Elza dat ze een link heeft naar mutsjes breien voor India. Op die site staan gegevens die interresant zijn als je eentje wilt breien. Dus mog je vervelen en heb je nog een mooi kleurtje wol over. Neem dan de pennen in je hand

 2. deze titels zeggen me niets zal naar de bieb moeten … en ik kan me bij marsepeinen vingers iets voorstellen i.v.m. de geprepareerde foetussen. Ziet er narsepeinig uit. basje

 3. Je hebt zo te lezen een interessante, fijne avond gehad. Ik moet zeggen dat ik nog nooit van deze schrijfster gehoord had. Ik heb haar naam genoteerd en ga in de bieb eens zoeken. Dank je wel.

 4. @Hilda, gelukkig heeft iedereen een andere smaak. Ik heb weer niets met detective vehalen.
  @basje, je hebt de link met de titel en het onderwerp goed gelegd. Op haar eerste uitgave van Vingers van marsepein stond een afbeelding van een geprepareerd armpje waarvan je het kanten mouwpje van het blousje zag want in vroege tijden werden de geprepareerde foetussen aangekleed. Dat is nu niet meer. De cover is inmiddels veranderd omdat veel mensen het een ‘gruwelijk’ beeld vonden.
  @mieke s, ik heb net Oesters van Rascha Peper gelezen. Het is haar eerste roman.

 5. Vingers van Marsepein heb ik nog niet gelezen, maar ik ben verzot op haar werk. Zoals zij diep ingaat op het onderwerp. Mijn absolute favoriet is Ëen spaans hondje”maar het boek waarin die in de oceaan drijvende badeendjes voorkomen (hoe heet ie nou ook weer) is ook heel facinerend. Wat zul je genoten hebben…

 6. @Anny, Wie scheep gaat is de titel van het boek. Rascha vertelde hoe dit verhaal is ontstaan. Het uitgangspunt was wederom een krantenartikel waarin te lezen stond dat containers van een schip gezonken waren met talloze badeendjes erin. Een oceanoloog had berekend wanneer en waar deze badeendjes zouden aanspoelen. En warempel, voorjaar 2003 kwam haar boek uit en enkele maanden later kreeg ze mails en telefoontjes met het bericht dat de badeendjes op diverse plaatsen waren aangespoeld.

 7. Rascha Peper is mijn lievelingsschrijfster. Ik heb alle boeken van haar gelezen en volg haar zoveel ik kan in de hoop dat ze nog eens een lezing houdt bij mij in de buurt. Waarom wordt zij nooit uitgekozen het boekenweekgeschenk te schrijven? Waarom treedt zij niet meer op in talkshows? Ze is er bovendien aantrekkelijk genoeg voor.

 8. Het lijstje met boeken die ik graag eens wil lezen wordt steeds langer .
  Vergeet niet bij de bieb een gratis exemplaar te halen van Jacoba van Velde : DE GROTE ZAAL .
  Een grote aanrader !

 9. een van mijn lievelingsschrijfsters,die bovendien mooie interessante lezingen geeft…
  leuk dat je erbij was berthi!!!
  groetjes hilly
  z afrika was geweldig bijzonder!!

 10. @Hilly, ha, je bent weer thuis! Fijn om te horen dat de lange reis naar Zuid-Afrika heel bijzonder was.
  @Gerrie, ik ben het niet vergeten! Jacoba van Velde is in huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *