UnCOVERing WomenUit een verzameling van 50.000 Nederlandse en internationale tijdschriften selecteerde gastconservator Margriet van der Linden, hoofdredacteur van Opzij, samen met het Graphic Design Museum de onderwerpen voor de tentoonstelling UnCOVERing Women. De tentoonstelling laat aan de hand van uit damesbladen geselecteerde beelden een tijdlijn zien van de ontwikkeling van de vrouw. Deze beelden illustreren gebeurtenissen uit het heden en verleden, van het vrouwenstemrecht tot de eerste diepvriesmaaltijd. Deze lijn loopt als een rode draad door de tentoonstelling.Een van de eerste Nederlandse damesbladen was De Dames-post die in 1785 verscheen. De lezers werden niet geïnformeerd over de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in binnen- en buitenland, maar over zeldzame en bizarre gebeurtenissen. Verder was het blad gevuld met verhalen, gedichten en brieven van lezers. De Dames-post was met name gericht op de wat oudere, gehuwde vrouw. Helaas was het blad een kort leven beschoren. Na een half jaar ging het blad ter ziele, waarschijnlijk door een gebrek aan lezers.Gaan we vandaag naar de Readshop voor een tijdschrift dan zien we vaak door de bomen het bos niet meer, zoveel keuze is er aan bladen. Je kunt soms je eigen favoriete tijdschrift niet meer vinden, de bladen zitten bijna tegen elkaar geplakt. Een mooie, sprekende cover valt in het niet. Bladen komen en gaan. Enkele bladen hebben een lange houdbaarheidsdatum zoals Margriet en Libelle. Zij bestaan al vanaf de jaren dertig uit de vorige eeuw. Elegance, de eerste glossy van Nederland, bestaat al ruim 65 jaar. Catherine en Felderhof zijn inmiddels uit de schappen van de winkel verdwenen. Als tijdschriftenfreak blijf ik de tijdschriftenbranche met belangstelling volgen. De beste bladen van dit moment vind ik Esta, Flow en Elegance.

UnCOVERing Women is te zien tot 1 april 2011 in het Graphic Design Museum te Breda.

Foto’s: Graphic Design Museum

11 gedachten over “UnCOVERing Women

 1. ohh, alweer een tentoonstelling waar ik best graag naar toe zou willen…..Het grafisch museum is zowieso al een mooie plek..

 2. Ik kan me nog de bladen “Moeder” en “Prinses” herinneren, dat waren geloof ik de voorlopers van de Margriet of Libelle.

 3. Sommige bladen zijn niet weg te krijgen!! Ik ben al sinds 1969 geabboneerd op de Margriet. Ik heb er wel eens aan gedacht om hem op te zeggen, maar kon het niet over mijn hart verkrijgen! De Princes,waar Catherine, het over heeft, ken ik nog wel. Maar dat is al lang geleden. Leuk zo’n overzichts tentoonstelling over de tijdschriften.

 4. Ja, mijn moeder leest nog steeds de Libelle en de Margriet. Zelf vind ik de Seasons een erg mooi blad en natuurlijk de En France.

 5. Ik lees er geen een! Ik heb een thuiskapper en bij de tandarts hoef ik nooit te wachten. Bij de huisarts liggen wel eens psychologische tijdschriften en iets met auto’s dus neem ik een boek mee. Heel vroeger had ik de Margriet of Libelle (dat weet ik al niet meer!)
  Als er hier ‘reclame’ gemaakt werd voor een tijdschrift, dan kocht ik het wel eens (flow of flair????) maar het kan me niet bekoren.

 6. Deze tentoonstelling wil ik graag gaan bezoeken met een schoonzus die in Breda woont.

 7. Interessante tentoonstelling, lijkt me. Hoop er tijd voor te vinden, het is nogal uit de buurt, jammer genoeg.
  Aan tijdschriften hebben we inderdaad geen gebrek tegenwoordig. Wat een keuze is er! Ik vind het fijn tijdschriften te lezen maar ben wat minder van de Libelle of Margriet en zo. Ik ben geabonneerd op de Seasons, maar ik koop zo nu en dan wel eens een ander leuk tijdschrift als de inhoud me aanstaat.
  Groetjes,
  Janny

 8. @He, Berthi heb jij ook Sinterklaas op bezoek gehad of stuurde hij het cadeautje per post. Zie mijn vorige reactie.
  En wat betreft de tijdschriften, mijn buurvrouw brengt eens in de zoveel weken magrieten en libelles langs. Heerlijk met een kop thee op de bank genieten van de onderwerpen die mij aanspreken. In de vakantie wil ik nog wel eens een familie pakket komen.

 9. Ik stond vanmiddag nog voor het tijdschriftenschap en zuchtte eens diep. Ik kan door de bomen het bos niet meer zien, er is zoveel. Meestal kom ik met niks thuis. Flow is een leuk blad en zeker een van mijn favorieten op dit moment.
  Tentoonstelling zal best boeiend zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *