Bijbels Museum

De broer en schoonzus van Lies Huizer maakten een uitstapje naar het Bijbels Museum in Amsterdam omdat daar een tentoonstelling was van kerkboeken met bijzondere banden en zilveren sloten. Op hun route kwamen zij het borduurwerk Tempelberg met Klaagmuur tegen.



Het borduurwerk uit Jeruzalem dateert van 1904 en is gemaakt op geperforeerd karton. Vrouwen in Jeruzalem maakten in hun verlovingstijd een kleurrijke wandversiering met een afbeelding van de Tempelberg of een Bijbels tafereel. Hier zijn ook de oostelijke muur van de Tempelberg, de poort van Barmhartigheid en de grafmonumenten in de Kidronvallei afgebeeld: tombes van Absalom, Zacharia, Bene Hezir en van de profetes Hulda.

De broer en schoonzus van Lies lazen van Mieke S. het gastlogje Boekbanden in Nijmegen 1890-1930. Daar wilden ze ook naar toe. Ze genoten en maakten foto’s van de vele fraaie boekbanden. Deze expositie is inmiddels voorbij. Tot 29 oktober 2010 is de tentoonstelling Gedrukte handschriften te zien in de Universiteitsbibliotheek te Nijmegen. In deze expositie krijg je een beeld van de ontwikkeling van verluchte handschriften van de laatantieke tijd tot aan het ontstaan van de boekdrukkunst in de vijftiende eeuw.

7 gedachten over “Bijbels Museum

  1. Dat zal een mooie tentoonstelling geweest zijn in Amsterdam!
    Leuk om nog een foto te zien van de tentoonstelling in Nijmegen.

  2. mooi borduurwerken uit Jeruzalem.De boekbanden zijn super, dat was vroeger toch wel even anders dan de flapjes vande tegenwoordige boeken. fijne zondag. basje

  3. Dat borduurwerk! Zo te zien met veel verschillende steken gedaan. Daar is men altijd zuinig op geweest, het is nog helemaal gaaf.
    Mooi die boeken.
    Ja Basje, vroeger werd er ook aandacht besteed aan de kaft ónder de stofomslag.
    Dat boek Alberdick Thijm door AJ!!
    Prachtig.

  4. Als ik iets lees over het Bijbels museum en boeken moet ik altijd denken aan de twee aandoenlijke plakboeken, die ik in mijn kast heb liggen. Ze komen uit mijn schoonfamilie en stonden op de nominatie te worden “afgedankt”…
    Voor zulke dingen vind ik vast nog wel een plaatsje, dacht ik, dus ik nam ze maar mee.
    Beide plakboeken (uit rond 1930) zitten vol met tientallen plaatjes van de zondagschool, verdiend met het ijverig leren van psalmen en gezangen.
    Die plaatjes geven een mooi beeld van de soort beloning die een leerling dan kreeg.
    Eigenlijk, bedenk ik nu, wel mooi genoeg om er ook eens een log aan te besteden…..:-))

  5. @josefien, absoluut leuk voor een log. Ik ben nooit naar een zondagsschool geweest, maar velen onder ons zullen het zich goed kunnen herinneren. Ik ben benieuwd naar de beloningsplaatjes.

  6. Prachtige kaart Lies, ik zou het borduurwerk heel graag van dichtbij willen bekijken. Leuk Berthi dat je zoveel kaarten ontvangt. Paulie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *