Piet ParisHet was dé week van Piet Paris (Pieter ’t Hoen). Het begon op donderdagavond 14 oktober in het Hirschgebouw op het Leidseplein in Amsterdam. Piet Paris koos zelf deze locatie voor zijn boekpresentatie en verkoopexpositie van de originele tekeningen die afgebeeld staan in Piet Paris Fashion Illustrations. ‘Ik ben gek op warenhuizen, en dit was vroeger een chic warenhuis, waar het personeel Frans sprak. Past wel bij Piet Paris’, laat hij ons weten in een interview met NRC Handelsblad.De tekeningen van Piet Paris zijn heel herkenbaar. Gestileerde vrouwen in modecreaties, vaak en profil weergegeven in krachtige lijnen. Hij werkt altijd in opdracht en zijn modetekeningen zijn terug te vinden in internationale bladen als de Japanse Vogue en de Duitse Elle, en in Nederland onder meer in Elsevier en de Telegraaf. Voor Viktor & Rolf tekende hij recent de uitnodigingen en het decor voor de catwalk voor hun show in Parijs. In het voorjaar van 2011 verschijnt een servies van Piet Paris.Piet Paris studeerde aan de Modeacademie in Arnhem. Vaak raakte hij gefrustreerd nadat de illustratie niet was zoals hij wilde. Het gaat om de perfecte vorm in zijn werk. De techniek vindt hij minder belangrijk. Om de goede vorm aan beide zijden van de illustratie te krijgen gaat Piet Paris de goede delen van het papier uitsnijden. Kleur, bij voorkeur primaire kleuren, voegt hij toe met gekleurd papier of verf.Piet Paris bewondert Dick Bruna en Fiep Westendorp. ‘Van Fiep Westendorp kreeg ik het idee om gezichten en profil te tekenen’, zegt Paris. Inmiddels heeft Piet Paris een aardige collectie mode-illustraties opgebouwd, waarvan 115 stuks gebundeld zijn in de fraai vormgegeven publicatie Piet Paris Fashion Illustrations. Uitgegeven door d’jongeHond, 144 pagina’s, prijs € 69,95, ISBN: 978-90-89102-29-4.Bovenop deze activiteiten vond ook nog eens de presentatie plaats van tien verschillende postzegels voor STOP AIDS NOW, de organisatie die zich inzet voor AIDS bestrijding in ontwikkelingslanden. Een uitdaging voor Piet Paris om op klein formaat te werken.

13 gedachten over “Piet Paris

 1. Deze week kocht ik deze postzegels en kom via Berthi(dankjewel) aan informatie over de tekenaar Piet Paris.Zijn tekenstijl spreekt me wel aan.

 2. Hij was mij niet bekend. Hele aparte stijl. Het lijkt idd geïnspireerd op een mengeling van Dick Bruna en Jip en Janneke

 3. Dat we in Nederland schitterende kunstenaars hebben blijkt wel weer uit het verslag van Berthi.

 4. wat een leuke tekeningen, fris en vrolijk zelds als er veel zwart in zit. De postzegels heb ik al veerstuurd deze week,
  Fijn weekend basje

 5. Nog nooit van Piet Paris gehoord, maar ik ben er onmiddellijk voor gevallen. Wat een prachtige stijl!

 6. Hoewel ik het erg mooi vind, lijkt het ook een beetje gedateerd. De boekjes van Havank schieten me te binnen. Waren de omslagen daarvan niet ook door Dick Bruna getekend? Ook de stijl van Fiep Westendorp sijpelt door het werk van Paris. Mag hoor!

 7. @Mieke s: Ja de prismaboekjes van Havank hadden inderdaad een tekening van Dick Bruna op de omslag.

 8. Bij de Mode Biënnale in Arnhem (op steenworp afstand van mijn dorp) was het werk van Piet Paris haast overal in de stad te zien. Ik heb er toen ook al zo van genoten. Persoonlijk vind ik het helemaal niet gedateerd; integendeel, ik vind dat zijn werk nog even actueel is als jaren geleden.
  Dank voor het leuke logje!
  Janny

 9. Wat een enige tekeningen, vooral de tasje die hij tekend vind ik erg mooi.
  Leuk dat TNT deze ontwerper ook postzegels laat ontwerpen, die heel actueel zijn. Jammer om af te scheuren en aan te likken.

 10. @mieke s, ik zie de covers van Havank zo voor me, die ik overigens prachtig vind. In het werk van Piet Paris zie je zeker de invloed van Fiep Westendorp en Dick Bruna.
  Peter vond met name de vijfde foto veel denken aan de jaren ’50 uit de vorige eeuw.
  Ik denk dat het erg moeilijk is om telkens echt iets nieuws neer te zetten. Vaak zie je toch invloeden van uit het verleden, maar worden dan net iets anders neergezet.
  @Janny, jammer dat ik toen niet ben gegaan.

 11. Heel apart, en toch heb ik het idee dat ik dit al vaker heb gezien. Weet nu even niet waar.
  Zal je link eens bekijken.
  Het doet me ook denken aan de Marion vroeger (jaren zestig) de modellen kon je bekijken d.m.v. tekeningen. De stijl van Piet Paris lijkt daar ook op.
  De boekjes van Havank werden uitgegeven door de firma Bruna….dus vandaar: Dick zat dicht bij t vuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *