Paesens – ModdergatFrouke stuurde me vandaag een mail naar aanleiding van de log van gisteren over Matrozen en matroosjes.

Frouke: ‘Voor noorderlingen is een bezoekje daar zeker de moeite waard. Voor andere Nederlanders is het wel érg ver weg! Ongeveer één van de noordelijkste dorpen van ons land (buiten natuurlijk de eilanden). Een dorp met een dramatische geschiedenis, waarover in het museum daar (waar dus ook die matrozenpakjestentoonstelling is) uitgebreid verteld
wordt. Op de site Paesens-Moddergat is ook het hele verhaal te vinden over hoe op 6 maart 1883 83 vissers omkwamen in een
vliegende storm. Vrijwel alle schepen van de vloot waren verloren en vrijwel elk gezin verloor één of meer mannelijke leden tusen de 14 en 84 jaar… Deze ramp heeft het dorp nooit meer losgelaten. Intussen is het dorp wel heel mooi en het museum zeker een bezoek waard. Bovendien, neem laarzen mee, en begeef je buitendijks op de pier en de kwelders voor een wandeling. Adembenemend, die ruimte, dat licht, die wolkenluchten! In het museum is ook nog het originele vissershuisje met alle meubels en inrichting rond 1850. In de bedstee en in een kast vond ik de bijgaande borduurtjes. Het levensboompje gebruik ik inmiddels voor lavendelzakjes.’Het is lang geleden, maar misschien herinner jij je de log over Jeltje Klazes Groen in 2006? Japke vertelde in meerdere reacties de geschiedenis van Moddergat. Je kunt het allemaal hier en hier lezen.

11 gedachten over “Paesens – Moddergat

 1. Zo grappig, ik had gisteren je blog over de matrozenpakjes gelezen en had dus een leuke basiskennis over de expositie.
  Was ik op mijn werk aan het praten met een collega, kwam het toevallig op activiteiten voor de herfstvakantie. Al pratende ondekte ik dat zij ook veel wist van de expositie. Haar vriend is in het museum degene die de publiciteit regelt en ook veel dooet aan de exposites!
  Beiden waren we verrast. Heb reclame gemaakt voor je blog!

 2. Hallo Berthi, ik herinner me het verhaal van Jeltje nog wel, ook omdat Jeltje in een uitvergrote versie in het kostuummuseum van Noordhorn stond/staat. Eigenaresse Hyke Pilat Post komt uit dit vissersdorp.

 3. Tijm..over reclame gesproken. Ik was dus in het vissershuisje en zag in de bedsteden die kussenslopen met borduurtjes. heb toen gevraagd aan de verantwoordelijke van dat moment of ze er even uit mochten zodat ik ze kon fotograferen. En dat ik dan in ruil daarvoor wat reclame zou maken voor het museum. Prima geregeld, kussens uit de bedsteden, en ik mocht overal bij en in! Heel aardige mensen! Van dat reclame maken kwam nog niet zo veel, behalve mondeling. Dus toen ik nu Berthi´s blog erover zag , dacht ik Ja! Nu kan ik mn belofte een beetje waar maken….vandaar mn mailtje aan Berthi gisteren. Zo is het reclamekringetje weer rond dus! Dank Berthi!

 4. Dit is iets om te onthouden voor als we eens in de buurt zijn. Ik vind het schoollapje leuk!

 5. Buitenom dat het een heel mooi en indrukwekkende tentoonstelling is de omgeving schitterend. We gingen vroeger met de kinderen daar naar toe om wad te lopen. Met blote voeten door de modder te stampen wat is leuker voor kleine kinderen. Na af loop een “dikke” ijsco eten op de dijk. Een prachtige stukje natuur en nog niet bedorven.

 6. Wat weer een mooie bijdrage uit verre oorden.
  Dit museum zal ik zeker eens bezoeken, altijd door dit plaatsje heengereden en nooit gestopt.
  Altijd genoten van de mooie luchten en de rust.
  Dat was vrijdag wel anders, van Rotterdam naar het noorden was maar 1 file. Die begon bij de Ahoy en eindigde bij Huizen waar wij de polder ingingen en dat nog eens in de stromende regen. Gelukkig hadden wij een prima chauffeur met een comfortabele auto.

 7. @Tijm, grappig! Ik denk dat ik haar vriend telefonisch heb gesproken want ik heb gebeld en gevraagd naar foto’s voor mijn blog. Op de website staan alleen foto’s in een lage resolutie en ik wilde graag enkele foto’s in een groter formaat plaatsen. Wat is de wereld toch klein.
  Fijn dat je ook nog reclame hebt gemaakt voor mijn blog!
  @Maaike, ik weet nog dat je eens vertelde dat Hyke Pilat uit Moddergat komt.
  @Frouke, heel fijn dat je mij gisteren het verhaal mailde zodat het nu via mijn blog een weg vindt naar de lezers.
  @mieke s, dat wordt dan wellicht een meerdaags bezoek. Het is een aardige afstand die je moet afleggen.
  @Hilda, baggeren in de modder, op en top kinderplezier!
  @elma, lekker dichtbij voor jou en waarschijnlijk kom je niet in de file terecht!

 8. Leuk om er weer een adresje bij te hebben.
  We wonen in het midden van het land en dan is het nog wel te doen in combinatie met iets anders. Lijkt me een heel interessant museum.

 9. Willy, als je in het voorjaar of de zomer gaat, kun je bijvoorbeeld vanaf Lauwersoog meevaren op een Wierumer Aak, gebouwd in Moddergat, een perfecte replica van de originele visserschepen uit PM. Enig om te doen! Kijk maar eens op http://www.fiskersskip-moddergat.nl/ Veel plezier in het hoge noorden! Voor iedereen trouwens die er eens heen gaat….

 10. Ja Frouke je hebt leuke reclame gemaakt.
  Mooi dat levensboompje met vogeltjes.
  En dat merklapje is ook prachtig.

 11. ja Ine , schattig hè? Ik vind de naam Tjerkje zo lief…Maar ja…ik hou van die friese namen. En grappig in dit geval waar Jeltje Klazes opduikt: mijn grootvader heette Jelle Klaas….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *