Matrozen en matroosjesIn deze log kun je een verslag lezen over de publicatie ‘Het stond je zo schattig’. Ignaz Matthey verdiepte zich in de geschiedenis van het matrozenpakje. In het Maritiem Museum Rotterdam is de expositie Fashion, Ahoy! te zien tot en met 13 maart 2011 en in museum ’t Fiskershúske in Moddergat zijn in de expositieruimte in huisje De Logger oude foto’s van vissers in matrozenpak en van kinderen in matrozenpakjes te zien.De expositie laat een aantal foto’s van vissers uit Peasens-Moddergat zien in dienstkleding. Te zien zijn de matrozenpakken. Vissers kozen als ze in militaire dienst moesten voor de marine. Zij zaten liever niet op een paard bij de cavalerie, maar voelden zich thuis op een schip. De marine haalde ook liever mensen binnen met zeebenen, een landrot moest eerst nog wennen aan het op zee zijn (zeeziek).De tentoonstelling Matrozen en matroosjes is nog te zien tot en met 31 oktober 2010. Op 31 oktober kunnen kinderen tussen de 4 en 12 jaar gratis de knopen leren die een matroos moet kunnen maken. Ken jij de platte knoop, de mastworp of de paalsteek? Een visser laat zien hoe je moet ‘boeten’. Vervolgens maak je een werkstuk van knopen en touw, of ga je zelf een (klein) net maken! Aanvang: 14.00 uur.

14 gedachten over “Matrozen en matroosjes

 1. Wat schattig, doet mij aan Carnaval denken. Dit droeg ik in mijn jonge jaren in die tijd met Carnaval moet nog ergens foto’s hebben.
  Dit roept het bij mij op. De pakjes heb ik nog Hihi. In de Carnavals koffer. Ook maar eens opruimen past toch niet meer.
  En kinderen zijn er nu te groot voor vroeger ook gedragen hier met feest op school!!
  Wat kan een foto met je doen, weer graven in het verleden.
  Leuk Berthi !!

 2. Oh die onderste foto … Je ziet er aan af, dat deze twee schatjes er helemaal geen zin in hadden om zo intiem dicht bij elkaar te gaan staan. Vooral dat knulletje staat er zo hulpeloos en hopeloos ongelukkig bij.
  Het meisje lijkt zich kordaat aan haar lotgenoot vast te grijpen. Maar volgens mij kijkt ze kwaad naar haar moeder, die deze “liaison” heeft georganiseerd.

 3. Bij ons ligt ook nog een orginele matrozenpak. Meer dan 40 jaar oud.Behalve de kraag is het helemaal van wol gemaakt Beide zonen hebben het gedragen met carnaval. Enne het pak gaat nog niet weg.

 4. Wat mij bij nadere beschouwing opviel was het woord ‘knapen’ in de beschrijving uit de gracieuse. Bestaan die nog?
  De matrozenpakjes vind ik leuk maar minstens zo leuk is de jurk van het meisje. Voor mij mag die mode terugkomen! En dan natuurlijk van makkelijk strijkende stoffen.

 5. Daar was laatst een meisje loos , die wou gaan varen die wou gaan varen als lichtmatroos . . . .
  Deze matroos heeft het momenteel veel te druk aan boord en krijgt amper rust .
  Op een nieuwe schuit gaan varen ben je de weg nog wel eens kwijt , lig ik in mijn kooi of ben ik op het dek . . .
  En de golven gaan soms wel erg hoog . . .
  Ik roep naar iedereen , Tabeh !!!!!

 6. Ik denk dat de Zweedse prinses de matrozenpakjes weer in de mode gebracht heeft en brengt, Er stond hier in de krant ewen foto van een bruidspaar dat de kinderen en matrozenpakken had gestoken,

 7. @josé, het is maar goed dat er veel foto’s bewaard blijven. Vandaag de dag wordt het fotograferen ons een stuk gemakkelijker gemaakt waardoor we een ‘zee’ aan prachtige opnamen voorgeschoteld krijgen. Ik geniet altijd van foto’s. Mooi of lelijk, maakt niet zoveel uit, als de foto maar een verhaal vertelt.
  @Saskia, o die moeders toch…
  @Hilda, mooie herinneringen moet je niet overboord gooien!
  @Mieke S, er moet gewoon een modeontwerper (ster) opstaan die deze mode een nieuw leven inblaast. Ik zie het wel zitten.
  @Gerrie, doe rustig aan!
  @Basje, precies! Dit verwachtte ik al.
  Ik plaatste bewust een foto van de bruidsjonkertjes in de log ‘Het stond je zo schattig’.

 8. een moeder van een kind uit mijn klas heeft deze expositie in het Maritiem museum opgezet, het ziet er erg leuk uit en eigenlijk moet ik even gaan kijken deze week.

 9. @noor, dat is ontzettend leuk. Zeker gaan kijken. Je hebt nog herfstvakantie of anders volgende week.

 10. ik zal Sophietje eens voorzichtig polsen of ze ook een matroosje wil zijn. Ze was al zelfbenoemd Prinses Piplala, daarna ‘appelpoeser’ en gisterochtend had ik Roodkapje aan de telefoon.

 11. @marcella, ik zie Sophietje al voor me als een schattig matroosje! Enne… voorbeeld doet volgen, toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *