Gestreken of ongestreken overhemdTerwijl ik aan het koken ben, vang ik de woorden overhemd en strijken op. De tv staat aan en een meneer in een net overhemd brengt de kijker en luisteraar op de hoogte van de nieuwe strijkvrije katoenen overhemden. Voortaan kan het katoenen overhemd rechtstreeks van de waslijn in de linnenkast verdwijnen. Scheelt een boel werk, zou je zeggen, ware het niet dat Peter het nieuwe overhemd niets vindt. Bij een overhemd gaat het juist om de mooie gestreken vouwen, volgens Peter. Kijk, uit ruimtegebrek worden de overhemden van Peter door mij gestreken én gevouwen opgestapeld in de kast. Daar staat tegenover dat veel mannen hun overhemden keurig op een kleerhanger terugvinden in de kast.
Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Heeft Peter gelijk? Om hier achter te komen ben ik genoodzaakt om een mini-enquête te houden. Mijn lezerspubliek bestaat voor het merendeel uit vrouwen, vandaar dat ik je wil vragen om de volgende stellingen aan een/je man voor te leggen:

– het overhemd hoort gestreken en gevouwen in de kast te liggen
– het overhemd hoeft niet gestreken en niet gevouwen te worden

– het overhemd moet gestreken zijn en op een kleerhanger terug te vinden zijn in de kast

Met veel plezier heb ik alle reacties gelezen. Het is duidelijk dat we graag glad gestreken overhemden zonder vouw in de kast hebben hangen. De meerderheid, 37 lezers, gaan hiervoor. Slechts 6 personen leggen het gestreken en gevouwen overhemd op een stapeltje in de kast. Een enkeling maakt het niet uit of een overhemd gestreken of ongestreken is. Conclusie: Peter kan zich voegen bij de minderheid!

56 gedachten over “Gestreken of ongestreken overhemd

 1. niets moet! maar hier hangen de hemden gestreken in de kast! en meneer lheurebleue kan zelf heel goed strijken. zoon lheurebleue kan in principe beter strijken dan dochter lheurebleue maar propt als hij reist zijn mooie linnen hemden liefst tot propjes in zijn rugzak (ook als hij een lezing moet geven).

 2. Wij kopen altijd no-iron overhemden.Ik was de overhemden met een kreukvrij wasprogramma en zodra de overhemden klaar zijn hang ik ze halfnat op om te drogen, (ik sla ze altijd nog uit voor het ophangen en trek ze in model) en daarna gaan ze droog en zonder kreukels op een hanger de kast in. Vroeger streek ik de overhemden ook altijd, maar sinds ik John heb leren kennen, doe ik het net zoals hij het ook deed toen hij nog voor zichzelf zorgde en reken maar dat hij niet van een gekreukeld overhemd houdt.

 3. Piet vindt alles best. Gestreken of ongestreken, gevouwen of op een hangertje, het maakt hem niks uit. Mij wel.
  Ik strijk alle hemden.
  Op dit moment is de praktijk, dat zijn werkoverhemden op een stapeltje liggen, omdat ze korte mouwen hebben. ’s Zomers hangen ze wel op een hangertje. (’s Winters draagt hij bedrijfssweaters.)
  Zijn privé-hemden hangen allemaal.
  We hebben dan ook een flinke hangkast.

 4. Het zal de mijne een zorg zijn, ik droog ze altijd op een hanger en hij trekt ze zo aan en het maakt niet uit als ik zeg dat het nog gestreken moet worden, alleen als hij voor een echte meneer speelt, dan moet het gestreken zijn 😉
  Groetjes
  Ines

 5. De overhemden van DH worden allemaal gestreken en opgehangen. DH heeft vaak meerder overhemden per dag nodig. En bij het uitzoeken is het handiger als ze hangen want DH heeft anders altijd de laatste van de stappel nodig.Netjes terug leggen is niet bepaald zijn hobby. Ook het opvouwen van zijn overhemd is nu niet zo eenvouwdig. Hij heeft iets groter maat nodig ddan de boven gemiddelde hollandse man.

 6. @lheurebleue, als Peter een overhemd nodig heeft en dit nog steeds ongestreken op de strijkplank ligt, dan pakt hij het van de strijkplank en draagt het dus ongestreken!:-)
  Eline strijkt in principe niets, en als Luuk een gestreken overhemd wil hebben dan moet hij dat zelf strijken.
  Matthijs heeft zo zijn personeel om zijn overhemden te strijken!:-)
  @Catherine, weet je dat ik nooit heb geloofd in de no-iron overhemden!
  Maar het klinkt heel goed zoals jij het vertelt en doet.
  @Saskia, ik had niet anders verwacht van Piet.
  @Henny, ha, jij bent de eerste waar de overhemden op dezelfde manier terug te vinden zijn als hier. Ik verwacht dat we in minderheid zullen zijn!:-)

 7. Die van mij heeft ook twee soorten.
  De werkshirtjes, graag tricot want zit lekker, gaan gevouwen op de stapel.
  De zondagse (ja die term gebruiken wij zelfs nog 😉 ) de katoenen én de tricot gaan op een hangertje. En ook ik sla ze eerst nog even uit. Als het te erg is worden die wel gestreken, ook de tricot, en blijven op het hangertje.
  Maar meestal krijg ik ze netjes zonder veel strijken……gelukkig maar want heb nooit zoveel zin in strijken.

 8. Ik strijk de overhemden (zelfs met het mouwplankje, dus zonder vouw over de mouw) en ik hang ze op hangertjes op kleurvolgorde in de kast en dit doe ik met plezier !!!

 9. Jeanny ik had van jou niets ander verwacht…ben nog steeds verbaasd hoe de borduurwerkjes bij jou aan de muur hangen. !>
  Als je er 1 weghaald zit er een sticker wat er hoort te hangen !! echt super…k wou dat hier alles zo georganiseerd was.
  Hier hangen de meeste overhemden gestreken op een hangertje.
  Maar die van een ander seizoen liggen op een stapeltje.
  Berthi, k., ben erg benieuwd naar de uitkomst van deze enquette…hoor wel van vriendinnen dat hun mannen liever een T shirt eventueel met trui dragen, maar die van mij is ouderwets…altijd een Overhemd !

 10. Gestreken of ongestreken het maakt hem niks uit. Maar ik vind een ongestreken overhemd maar niks. Mijn man beweert dat een overhemd zich vanzelf strijkt aan het lichaam. Ik strijk ze en hang ze op een hangertje. Het liefst zou ik ze opvouwen, maar helaas gebrek aan ruimte in de kast. Leuk werk vind ik het niet. Er zijn ook mensen die T-shirtjes strijken, dat doe ik dus echt niet !

 11. Overhemden en quiltlapjes zijn de enige dingen die ik strijk.
  En de laatste het liefst.
  Overhemden opvouwen is alleen maar extra werk dus gaan ze op een hangertje.

 12. Hier worden de overhemden (manlief houdt niet van t-shirts en truien) allemaal (meestal) door mij gestreken en opgehangen. Dat laatste uit luiheid en gebrek aan legruimte……….
  Mijn eigen spullen strijk ik ook en hang ze ook het liefst op……
  Aan ongestreken hebben we allebei een hekel, maar omdat ik de meeste tijd thuis doorbreng valt mij de eer te beurt om de boel te strijken, het liefst bij een al dan niet interessant tv-programma.

 13. @Margriet P, wat ben ik ouderwets!:-) Ik strijk zelfs de T-shirts!:-)
  @Jeanny, past helemaal bij jou!
  Voordat de stapel overhemden op de foto ging, heb ik ze enigszins een beetje in model en op kleur gelegd!:-)

 14. Ook bij ons worden de hemden allemaal gestreken en op een kleerhanger in de kast gehangen.
  Mijn man is linkshandig en slaagt er nooit in om de gevouwen kledingsstukken terug netjes op een stapeltje te leggen en zeker bij de gestreken hemden zou dat een ramp worden!

 15. In mijn huis ook gestreken overhemden en daarna worden ze in de kast gehangen zodat mijn man makkelijker het hemd van zijn voorkeur vindt.
  Hij is heel slordig en zou een stapel overhemden zó overhoop gooien dat het strijkwerk opnieuw kan beginnen. Dat doet hij namelijk al met zijn stapel T-shirts…….
  Hij is docent op een hogeschool en IK vind dat hij met nette overhemden voor de klas moet staan. HIJ heeft er minder ‘last’ van als het hemd ongestreken blijft…:-))

 16. meneer Huskens kan heel goed zelf alles wat betreft huis-houden behalve hemden strijken dus dat doe ik en leg ze gevouwen in zijn kast. Als ik er eens een tijdje niet ben “strijkt” hij ze wel zelf, maar dat is te zien.

 17. Berthi, dan ben ik net zo “ouderwets” als jij. Want ook ik strijk de T-shirts. Zelfs de “witjes” die onder het overhemd worden gedragen.

 18. Wat mijn man er van vindt weet ik niet.
  Ik doe het op dezelfde manier als Catherine.
  Het overhemd droog ik op een hanger, maar hang het niet in de zon, zodat het niet te snel droogt. Daarna wordt het opgevouwen.
  Het zijn overhemden die onder trui of blazer met spijkerbroek worden gedragen.
  Als een het een wit overhemd onder een net pak is dan strijk ik het wel.
  Verder strijk ik alleen zakdoeken. Kleding centrifugeer ik altijd op minder toeren zodat het natter opgehangen wordt. Trek het goed in vorm en hang het dan op, tijdens het drogen ook nog.

 19. Beste Berthi,
  Nog hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Wat kreeg je mooie post! Hoe weten al die mensen jouw adres?
  De was strijken vind ik heerlijk! Ik strijk bijna alles. De overhemden gaan gestreken en gevouwen de kast in. Er is bovendien te weinig kastruimte om ze op te hangen.
  in bijzonder drukke tijden strijk ik minder en vouw dan alleen. “De kampeeraanpak” noem ik dat.

 20. Strijken we alles? Ik wel zelfs het ondergoed en de vaatdoeken. Alles wordt bij mij gestreken. Ws overgenomen van mijn moeder. Liefst strijk ik onder een genot van een goed tv programma of ik heb mijn MP3 op. BBC heeft ’s morgens vaak mooie huisprogramma. Zo houd je Engels ook bij

 21. Hoi Berthi, Als het onder een trui gedragen wordt= niet strijken. Anders strijken en op een hangertje de kast in.

 22. wat heerlijk dat de tijd van de overhemdem, gestreken en zonder vouwen hier voorbij is. Uniformhemden met borstzakken waar ook nog een plooi inzat, en dan zeker 7 in een week ,Ik ben blij dat het niet meer zo hoeft en strijk dus nu met plezier zijn polo´s e hemden basje

 23. De zeldzaam gedragen overhemden worden aan de waslijn in de wind gedroogd en dan op een hangertje in de kast gehangen.
  Vrijdag stond er op de beurs in Rotterdam een mevrouw te demonstreren met een supermodern stoomstrijkijzer, het zag er prachtig uit en alles werd prachtig glad.
  Toch maar niet gekocht voor de enkele keer dat de strijkbout gebruikt wordt.

 24. Hemden en zakdoeken worden gestreken en gaan op stapeltjes de kast in.

 25. Wat een moeilijke vragen voor een man die nooit ja of nee zegt maar altijd de nuance zoekt! Na lang aandringen krijg ik er uit dat een overhemd niet persé gevouwen hoeft te worden, dat de noodzaak om te strijken wordt bepaald door de stof en JA, het overhemd dient gestreken in de kast te hangen. En dat antwoord komt van een man die misschien één keer in zijn leven een overhemd gestreken heeft.
  Ik strijk overhemden (ik strijk graag!) en hang ze op een hanger omdat ik ze niet kan vouwen: dat gaat grandioos scheef. Zo doe ik het al 37 jaar (jeetje, zo lang al!)

 26. Ik vind gestreken en gevouwen in de kast het mooist maar ben getrouwd met een zeer slordige man (wel heel lief en stoer en meer van dat, maar o zo slordig hihi) en vond regelmatig een rommelige hoop prachtig gestreken overhemden in, danwel vóór de kast op de grond. Dus na een jaartje moeilijk doen (toen) hangen ze nu keurig gestreken op een hangertje.
  En nee, het bovenste knoopje doe ik inmiddels ook niet meer vast al hangt het dan zo mooi want mijn lief is ook niet echt geduldig en boordenknoopjes aannaaien niet mijn hobby…….. 🙂

 27. Nog even over dat tv-programma. (Editie-nl was het geloof ik)
  De katoen van deze hemden is bewerkt met een waslaagje zodat ze niet kreuken. Wat gebeurt er met zweet bij katoen met een waslaagje? Volgens mij loopt dat dan langs je lijf…niet echt comfortabel!

 28. moeten daar doen wij niet aan, maar ik strijk al de overhemden van manlief en dat zijn er veel. Hij is namelijk chauffeur en dat zijn veel witte overhemden.
  Ze hangen hier aan een hangertje in zijn kast. en die hele deftige overhemden vindt hij helemaal niets.

 29. Gelukkig ben ik gezegend met een man die nooit overhemden draagt! Erg fijn, want strijken is nou niet mijn meest favoriete onderdeel van het huishouden… Liefst stel ik het zo lang mogelijk uit, en als het echt niet anders kan begin ik er zuchtend en steunend aan. Manlief draagt altijd t-shirts en truien, daarom heb ik hem dan ook gekozen :))

 30. Overhemden gestreken en hangend in de kast a.u.b.
  Meneer is financieel directeur van een bedrijf en regelmatig op zakenreis. Dan ook graag hulp met inpakken van de koffer, zondat er bij aankomst niet weer gestreken moet worden (en ja, dat kan, handdoeken bij nodig, véél geduld en goed opletten!).
  T-shirts en broeken worden hier ook gestreken, ook van mij en de kinderen. Zelfs dekbedovertrekken.
  Theedoeken, handdoeken, sokken, pyjama’s en ondergoed sla ik over.
  Strijkvrij gaat hier ook niet op, al strijken de no-iron hemden wel veel makkelijker. Meneer laat graag de vouw zien ;-).

 31. overhemden strijken en op een hanger in de kast met het bovenste knoopje dicht. Ook de mouwen met een mouwplankje zodat er geen vouw in komt. Verder lijkt het me een beetje onlogisch om de overhemden eerst te strijken en ze daarna weer op te vouwen, je hebt dan als het ware voor niets gestreken. Verder zorg ik ook dat alle kleren van de kinderen die kunnen hangen op een hanger in de kast komen.

 32. Strijkvrije overhemden, al zo’n 10 jaar. Behandel deze gewoon als alle andere katoenen zaken dus gewoon op 60 graden, in de droger, strijkdroog en dan op het hangertje. De kreukjes die er dan in blijven gaan er inderdaad door de lichaamswarmte binnen vijf minuten na aantrekken eruit. Heerlijk, ik en manlief willen mooit meer wat anders.

 33. Berthi, je hebt wat teweeg gebracht met je vraag!!
  Schitterend leesvoer :-))

 34. Ik hang ze allemaal op. na het wassen en na het strijken (als dat nodig is)
  Leuke enquete!!
  gr eva

 35. “Kreukvrije hemden”, ik denk steeds dat dit iets is om de verkoop te stimuleren, hier worden de hemden steeds gestreken en opgevouwen. Enkel zoonlief wil ze op een hanger.

 36. Ook hier hangen de overhemden gestreken op kleur op een hanger !!
  Al jaren. Mijn man heeft de mouwen netjes met een vouw. Ja dit krijg je als hij er netjes in pak uit moet zien.En de meeste witte !
  En ook ik heb een hekel aan strijken, maar alles goed bij houden. Scheelt een hoop strijken in een keer.
  Zoon en man kunnen ook strijken, was altijd heel fijn als hij een bepaalde aan wilde en nog niet gestreken was. En voor zoon fijn nu,hij strijkt zelf zijn overhemden zins hij samen woont en getrouwd is.
  En zins kort hangt alles wat ruimer, in de oude kamer van mijn dochter. Netjes bij elkaar.
  Dit is een kledingkamer geworden waar alles bij elkaar hangt en met laden kasten van IKEA. HEERLIJK !!
  Slaapkamer wat ruimer ook weer fijn.
  Succes met de leuke reacties van iedereen.Heel leuk !!
  Liefs José

 37. Liefst uit de droger als ze strijkdroog zijn , even het ijzer erover en op een hanger. Maar meestal is de droger helemaal uitgedraaid en gedroogd en dan stoomstrijken en op een hanger.
  Christien

 38. Prachtig om al jullie reacties te lezen. Een dezer dagen zal ik de balans opmaken zodat de uitslag bijgeschreven kan worden bij de bovenstaande log.
  @Lia, veel mensen hebben mijn adres ooit eens via een mail van mij gekregen.
  @Hilda, zover ga ik niet! Ik strijk veel, maar ondergoed vind ik overbodig!:-)
  @Mieke S, ja, het was bij Editie NL en ze hadden het over een waslaagje. Een overhemd werd ook getest en kwam redelijk goed uit de bus.
  @lupineke, goede keuze!:-)
  @lin, o, jij strijkt ook de dekbedovertrekken net als ik! En de overhemden met vouw!
  @Jenny, ik kom bij jou het mouwplankje uitproberen!:-)
  Dank voor alle leuke reacties. We strijken wat af met z’n allen!

 39. Overhemden worden hier gestreken en opgehangen. Mijn man neemt altijd het overhemd dat vooraan hangt 😉 In de loop van de jaren is hij vaker polo’s gaan dragen. Dat scheelt een boel strijktijd. Ook voor polo’s geldt: mijn man draagt de polo die bovenop de stapel ligt. Grappig is dat onze 3 jongemannen dat ook doen. Zo komt het dus geregeld voor dat als ik de rode was heb gedaan, ineens iedereen in vrolijk rood en roze loopt. Zo zijn er ook blauwe en groene dagen. ’s Avonds aan tafel kunnen we er met elkaar om lachen… Dat zijn zo van die ‘gezinsgrapjes’.

 40. eigenlijk hoort het niet bij no iron maar ik strijk ze toch en hang ze daarna op in de kast. Voor de vakantiekoffer moet ik ze natuurlijk wel vouwen maar daar heb ik een speciaal maniertje voor ontwikkeld. Meneer nuttig en fraai houdt namelijk niet zo van rijen knoopjes open prutsen 😉
  ik strijk (bijna) alles terwijl ik dat niet eens leuk vindt, maar ja dingen zonder kreukeltjes zien er nu eenmaal mooier uit vind ik

 41. Hihi! Leuke vraag! Mijn Ivo wil het graag gestreken op een hangertje want als ik het vouw dan krijg je “vouwen” in het overhemd en dat is volgens hem net zo erg als een ongestreken hemd….
  Groetjes, Evy

 42. Overhemden worden door mij gestreken en op een hanger, met de bovenste knoop dicht, in de kleerkast gehangen.
  De witte T-shirts die onder de overhemden gaan, worden alleen aan de bovenkant gestreken:-))en in de kast gelegd.
  Zomerse polo’s worden helemaal gestreken en opgevouwen in de kast gelegd.
  Manlief kan zelf ook strijken maar heeft een erg drukke baan en is daarnaast ook nog raadslid. Erg véél overhemden te gaan dus.
  Dus dan “strijk” ik maar met mijn hand over mijn hart, al haat ik kleding strijken.
  Tis geven en nemen, toch?
  Groetjes,
  Janny

 43. hoi Berthi, ik ben wel wat laat maar het maakt mijn man niets uit als die maar een schoon en gladgestreken overhemd heeft! Ik hang ze gestreken op!
  groetjes Antje

 44. Overhemden worden door mij gestreken en ook uit ruimtegebrek gevouwen. Ik denk dat het beter zou zijn als ze zouden hangen. De overhemden zijn voor het werk (bankwereld) met dubbele manchet en worden gedragen met manchetknopen. Gelukkig voor het weekend en andere vrije dagen een wat leuker ruitje, zodat het wat afwisselt met strijken.

 45. Ik strijk alles en op hangertjes
  Kon na zoveel reacties niet achter blijven.
  Groetjes Liza.

 46. Hallo Berthi,
  Ik strijk altijd de overhemden van mijn man. Tot een jaar geleden vouwde ik ze op, maar nu heb ik de kast gereorganiseerd en hangen ze op een hangertje. Zo blijven ze veel beter. Mijn man heeft veel overhemden, dus sommige liggen lang in de kast voor hij ze weer draagt en dan staan alle vouwen erin en zijn ze weer gekreukt.Hangen bevalt dus veel beter. Maar mijn man maakt het eerlijk gezegd geloof ik niet veel uit.
  Groet,
  Joke

 47. Mijn man maakt het niet uit, hij “ziet” het niet eens.Ik strijkt de overhemden en hang ze op een hanger met het boordenknoopje dicht.Ik strijk bijna alles. Ondergoed met mijn handen; lekker strak.Voel mij soms de huishoudster als ik de kleding na een keer dragen slordig op de stoel zie liggen. Maar na 38 jaar “kibbeltjes” hierover gaat het toch heel vaak goed. Toen de kinderen 18 jaar waren en nog thuis woonden of hun studenten was mee naar huis namen legde ik de schone was ongestreken op hun bed. Zag ik dus wel dat zij vaak de kleding ongestreken aandeden! Inmiddels zijn zij alle vier boven de 25 jaar en zij zien er altijd verzorgd uit. Soms wordt mij gevraagd iets speciaals te wassen, een zuiver wollen tui of bijzondere feestkleding of ….. de vakantiewas!

 48. Kom ik ook nog even met een reactie! Vroeg het aan mijn DH. die keek me eerst was wazig aan. Hoezo….. Wat vind jij hoe je overhemden in de kast moeten komen!#%%^&*?Wat een gekke vraag. Nou gewoon.. zoals jij het doet. En zoals mijn moeder het deed.Ik weet niet beter!!! Nou dat is strijken, opvouwen en opgevouwen nog eveneen ijzer erover heen. Op de stapel in de kast neer leggen. Leuk om de andere reacties te lezen. Grappig hoe ieder z’n eigen manier heeft. Vaak neem je het over van je moeder, hoe zij het deed. Hoewel.. mijn jongste dochter stijkt ze helemaal vol uit en hangt ze in de kast voor haar man. dus niks zoals mammie deed. Haha…

 49. Hallo,
  Ik heb een vraagje: ik heb een collectie edgar vos kleding uit de oude doos.
  Zag ergens dat jij ook kleding van hem verkoopt ? klopt dit of niet ?
  Graag zou ik, als je kleding van hem hebt, wat van je horen.
  Ik zoek zelf echt de oude lijn, kleding voor oudere dames, zo vanaf een jaar of 50 en ouder.
  Mijn vriend was een goede vriend van Edgar, ze kenden elkaar wel 25 jaar.
  Van hem heb ik de kleding, hij heeft zelf een antiekzaak in den haag, met als hoodfinkomen restaureren van kristallen kroonluchters.
  Paul heeft geen tijd voor de verkoop, vandaar dat ik het voor hem doe.
  Veel succes met wat je ook doet.
  Lieve groet, Gabrielle Hupse

 50. Misschien een beetje laat, maar doe ook graag een duit in het zakje: een hemd hangt gestreken in de kast. Opgevouwen in de kast is uit den boze. Door de vouwen die dan ontstaan, krijgt je hemd dezelfde vouwen als wanneer het vers uit de verpakking komt. Dus -als je wilt voorkomen dat je man de hele dag “Hé Peter, eindelijk weer eens een nieuw overhemd aan” hoort- kun je het beter ophangen.
  Ongestreken is natuurlijk uit den boze. Strijkvrije shirts bestaan niet (het ene hemd is natuurlijk wel makkelijker te strijken dan het andere, maar strijken moet altijd).
  Ciao,
  Tom
  http://www.puntoitaliano.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *