Textielpost – Sankt Gilgen am WolfgangseeMarijna: ‘”Wie Süss”, deze lieve kindertjes. Wat kan je nu beter uit Oostenrijk sturen dan deze klederdrachtkaart. De dirndljurk en de Lederhose.’

Dirndl betekent meisje, de dirndljurk was oorspronkelijk kleding voor meisjes van het platteland. Tegenwoordig is de dirndljurk en de Lederhose zeer populair bij het Oktoberfest in München, grote festivals in Beieren en Oostenrijk, op beurzen en tijdens het carnaval.

De dirndljurk bestaat uit een wijde rok (de lengte is afhankelijk van de mode op dat moment) met daaraan vast een strak lijfje, met korte of lange witte pofmouwen. Over de rok valt een schort als verwijzing naar het platteland. Vermoedelijk symboliseert de lus van de schort de huwelijkse staat van de draagster: zit de lus middenvoor of links, dan is de vrouw niet getrouwd, zit de lus aan de rechterkant dan is zij getrouwd en zit de lus aan achterkant dan is de draagster weduwe. De kleuren en stoffen die worden gebruikt voor een dirndljurk zijn zeer verschillend. In de winter wordt gekozen voor sombere, donkere, zware stoffen en in de zomer kiest men voor katoen, linnen of zijde in lichte tinten. Iedere streek ontwikkelde zijn eigen dirndljurk. Er is dus een verscheidenheid aan modellen te ontdekken. Zo kom je dirndljurkjes tegen die geborduurd zijn met bloemen en dieren.

De Lederhose is een traditionele leren broek die zowel in Zuid-Duitsland als in Oostenrijk en Zuid-Tirol wordt gedragen. De broek is als bergklederdracht ontstaan. Er zijn twee vormen: de korte, die onder andere in Nederland bekend is, en de lange die iets minder bekend is. De korte broek werd vooral tijdens het werk, het wandelen en bij het jagen gedragen. De lange broek is meer een feestelijke broek die op kerkelijke feestdagen en andere feesten gedragen wordt. Kenmerkend zijn de afbeeldingen die op de Lederhose zijn geborduurd. Bij de broek horen bretels en men draagt geen sokken, maar kniekousen. Vaak draagt men er ook een soort brede riem bij van leer, die ook weer geborduurd is. Vroeger diende deze riem als een soort portemonnee.

Van oorsprong is de Lederhose een kledingstuk dat door de laagste rang van de bevolking werd gedragen, vooral bij de boeren was de Lederhose erg geliefd omdat de broek gemakkelijk schoon te krijgen was. Het is aan de adel te danken dat de Lederhose nog steeds populair is. Op bepaalde feesten ‘moet’ de man een Lederhose dragen, zoals bij het Oktoberfest in München.

Marijna verliet Oostenrijk niet met lege handen, zij kocht hier mooie Trachtenstoffe.

Het zal je niet ontgaan zijn dat het vandaag 10-10-’10 is, en het grappige is dat dit berichtje nummer 2010 is.

28 gedachten over “Textielpost – Sankt Gilgen am Wolfgangsee

 1. Om te zoenen deze kaart, zo leuk!!
  Echt een pláátje.
  Mooi geborduurde Edelweiss op de bretels.
  En dat verhaal van die schortenlussen kende ik niet. Hier zit de lus in ieder geval middenvoor 😉

 2. @ine, enig is deze kaart!!! Prachtige vondst van Marijna! Heel voorzichtig geven ze elkaar een kusje in hun mooiste kleding.

 3. Wat bij ons het matrozenpakje is , zal in Munchen de lederhosen en het dirndjurkje zijn dus zeggen we vertederd….””Het staat zo schattig “”

 4. Wat een interessant verhaal. Leuke kaart en eerlijk gezegd vind ik deze kleding voor de afwisseling leuker dan spijkergoed.

 5. @Lies Huizer, dat heb je mooi gezegd! Ik hoop wel dat de kinderen net zo blij zijn met hun kleding als hun ouders!
  @Catherine, het is weer eens wat anders dan spijkerkleding. De straat ziet tegenwoordig ‘blauw’ van de spijkerkleding, waar ik ook aan meedoe, moet ik eerlijk bekennen.

 6. Berthi, wat een hoeveelheid aan informatie heb je gevonden. In sankt Gilgen zie je de kinderen ook behoorlijk traditioneel rond lopen. Niet helemaal in dracht, maar bijv. wel het Oostenrijkse vest. Zo een in gerstekorrel gebreid in het grijs en een donkergroen randje er aan. Of een jurkje waar dan toch nog een schortje over komt. De omgeving van de Wolfgangsee schijnt nog een van de gebieden te zijn waar men erg traditioneel is. Ik zou er zo nog eens naar toe willen om dat verder uit te zoeken.

 7. Ja lief. Nu moet ik er meteen aan denken dat ik als kind een soort van dirndljurkje had.
  Ik dacht even dat Marijna ook een dirndljurk gekocht zou hebben. Leuk log heb je er van gemaakt.

 8. Nog steed kom ik hier bij mijn Oostenrijkse kapper . Jaren geleden droegen alle medewerksters Dirndl .
  In mijn jonge jaren maakte moeder voor mij een dirndl jurkje van leuke bloemetjes stof .
  Bij dirndl en lederhosen denk je natuurlijk ook aan de prachtige bergen , dalen , het vele groen , de huizen vaak getooid met in elke vensterbank een enorme bloemenzee . Je krijgt er gewoon een vakantiegevoel van .
  Er is heel veel variatie in de klederdrachten en vaak ook kleding met kenmerkende details .
  Op de verkoopsites van Duits Oostenrijkse postorder bedrijven is er veel te vinden in kleding met accenten die er iets uit die landen aan toevoegen .
  Met veel plezier heb ik jaren geleden een echte groenloden Jas gedragen . Soms komt dat over grenzen heen in de mode .
  Zou best weer zoiets willen dragen , wat een comfort . De mouwen ingezet met een open stuk onder de arm , voor het lekkere doorluchten . Men dacht wel eens je jas is stuk , de naad is open gesprongen .
  Maar het hoorde zo .
  Mijn kleine nichtje , geboren als Amerikaanse in een militair hospitaal in Duitsland maakte als klein meisje met haar minidirndl de oversteek naar Amerika . Het stond haar zo lief en soms droeg ze ook een lederhoschen ( de umlaut viel er per ongluk af!). Natuurlijk ontbraken er niet een paar klompjes waar ze soms ook vrolijk op rondhuppelde . Die pasten niet bij de dirndl natuurlijk , daar werd wel rekening meegehouden.
  Bij de Alpen en het jodelen , denk ik ook aan de mooie kerstverhalen die ik ooit aan de kinderen mocht voorlezen / vetellen .
  Spannende verhalen over tochten door de dikke sneeuw .
  Ik was echt even met vakantie , er kwam weer zoveel voorbij .
  Moet ik nog wel even vertellen dat ik bij de lederhosen graag een paar stevige benen in mooi wit gebreide kousen mag zien ! Mooi gebreid in prachtig patronen .

 9. Och ik zie het ventje draagt een hoedje met zo,n prachtig en heel kostbare garnering het pluimpje . ik heb er onlangs uitleg over gehoord , ze zijn prachtig en wel heel duur !

 10. Nog even een korte aanvulling op de gemzenveer .
  Het is eigenlijk geen veer , maar het haar van de gemz een berggeit .

 11. Wat een lief kaartje. Een dirndljurkje heeft mijn moeder vroeger ook voor ons gemaakt. Tijdens bruiloften zie je in Duitsland ook nog klederdracht. Dat vind ik toch wel wat hebben. Ziet er zo vrolijk uit. Marijna wat ga je maken van de stof wat je hebt gekocht.

 12. Op veel plaatsen in Duitsland hebben de warenhuizen een afdeling Tracht. Daar vind je een ruime keus aan Dirndl-achtige kleding. Allemaal confectie en machinaal geborduurd en in ‘moderne’ kleuren. In Duitse breiboeken vind je ook vaak truien en vesten. Ländlich heten die dan. Het lijkt allemaal op de ‘echte’ klederdrachten maar is aangepast aan de huidige smaak. Geen gek idee vind ik, vooral ook gezien het draagcomfort.

 13. Wat een schattig plaatje en Marijna heeft ook nog mooie stofjes kunnen kopen in Oosterrijk. En nu maar bedenken waar je ze voor kunt gebruiken, het blijft een mooie herinnering, de Oostenrijkse lapjes.
  In Oostenrijk zijn wij nooit geweest, wel hebben wij in een vakantie in Duitsland in de UITVERKOOP dirndlerjurken gekocht, blouses, overgooier en schorten. Voor moeder en de twee dochters, papa wilde geen lederhose. Ze liggen altijd nog keurig bewaard, samen met kleding die je echt wilt bewaren.

 14. Wat een snoezige kaart!
  Mijn jongste broer heeft toen hij zo’n jaar of twee was (1964) ein Lederhöschen gehad. Hij heeft hem heel vaak en best wel lang gedragen. Want het was een ideaal slijtvast speelbroekje.

 15. Toen we vroeger nog naar de Wintersport gingen heb ik wel eens staan
  watertanden voor de etalage’s.
  Prachtige grijs linnen blouses versierd
  met borduurwerk , bewerkte zilveren knooopjes en dan een lange donkergroene rok… EEN PLAATJE !!

 16. Wat brengt deze textielkaart veel mooie herinneringen naar boven. Ik heb geen herinnering aan een dirndljurkje. Mijn ouders gingen nooit op vakantie (honkvast!) en zij zullen niet op de hoogte zijn van het bestaan van deze dracht.

 17. Leuk verhaal en enige kaart. Roept bij mij naar boven. Mijn broer heeft een grijze broek gehad als klein kind.
  En nu bedenk ik mij of hij het wel zo leuk vond om hem te dragen.
  Ik kan hem het niet meer vragen jammer!!
  Dit roept het bij mij op.

 18. Bij die Dirndls worden ook altijd van die mooie materialen gebruikt. Zuiver wol en mooi geweven katoen. Het is echt een vrouwelijke dracht. Als kind wilde ik dolgraag zo’n jurkje maar helaas ik heb er nooit een gekregen.
  Anneke SK

 19. Nou ik ben niet echt een type voor de bierfesten. Voor alles is een plaats en een tijd. En om op m’n 63e nog aan de dinrdl te gaan…. Maar een lekker warm vest of jasje of wollen rok dat kan nog wel. Het is jammer dat er in Nederland niet zo veel echte wol en katoen meer verkocht worden. In de landen om ons heen zie je dat nog veel vaker in winkels. Die stoffen zijn best wel duur en het Nederlandse publiek gaat, en nu generaliseer ik natuurlijk, waarschijnlijk meer voor gemak en prijs, denk ik.
  Anneke SK

 20. ha! ik zag bij willy ook al een dirndljurk!
  ik sprak onlangs een oostenrijker en die vertelde dat er speciale wasserijen zijn voor lederhosen (ik dacht nl. dat die nooit gewassen werden)

 21. Hoi Berthi.
  Zie je dat het meisje een blauwdrukje aan heeft? Komt in de Oostenrijkse klederdracht vaak voor. In Gutau is er een farbehaus/museum van. groetjes anneke landeweer-vahrenkamp.

 22. Wat een mooi plaatje, doet me denken aan vroeger, laaaaaaang geleden toen ik klein was naaide mijn moeder vaak deze dirndolls voor ons (drie zusjes). Waren zo mooi.

 23. Een bewoonster bij ons in de flat gaat sinds enkele jaren naar het Oktoberfest, daar is het nu erg in gebruik gekomen om in dindrl te gaan. Zij heeft zich in Duitsland een jurk hiervoor gekocht !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *