Voortborduren op…We gaan voortborduren op de vorige log. Gistermiddag liepen twee dames de bibliotheek van het Textielmuseum binnen voor een informatief en gezellig praatje met mij. Een van de dames leest mijn blog regelmatig met plezier. Ze haakt af bij blogs, als… In mijn reactie hierop viel bij de andere dame, docente Nederlands, meteen enkele woorden op die ik gebruikte in mijn zinnen. LangdradigSteekt elkaar aan – UitgebreidStopwoordje – Afgehaakt. Woorden die een dubbele betekenis hebben. Het woordenrijtje werd snel aangevuld met wollig taalgebruik. Er zijn vast nog veel meer ‘handwerk’woorden die een dubbele betekenis hebben. Wie vult de woordenlijst aan?

Vergeet niet om de reacties te lezen want er zijn veel en mooie woorden naar boven gekomen. De tekst van Anneke SK wil ik aan deze log toevoegen:

Door de heren op het PLUCHE wordt steeds volgens hetzelfde STRAMIEN VOORTGEBORDUURD. Het is SCHERING en INSLAG dat aan hun HERSENSPINSELS een LAPPENDEKEN zonder STEEKHOUDENDE argumenten wordt GEBREID. Als DOEKJE VOOR HET BLOEDEN bij deze ZIJDE- of FLUWEELZACHTE SPELDENPRIK moet ik zeggen dat hoewel ik er tegen GEKANT ben, zij er wel NAALDSLANK bij blijven. Tja, je moet dan wel VERKNIPT of GEKNIPT voor het vak zijn.

54 gedachten over “Voortborduren op…

 1. Voortborduren op – geen touw aan vastknopen – kort van stof – door het oog van de naald.
  Dit zijn er een paar die mij zo invallen.

 2. moeten die uitdrukkingen / handwerkwoorden kant noch wal raken? Borduur er dan maar op los!

 3. @Frederike, uitdrukkingen/gezegdes zijn hier al eerder aan bod gekomen, die ik overigens allemaal heb opgeschreven in mijn schriftje. Naar aanleiding van het bezoek van de dames in de bibliotheek leek het me leuk om te gaan zoeken naar woorden met een dubbele betekenis waar dan een woord inzit verwerkt dat met handwerken te maken heeft. Zoals de voorbeelden die ik geef.

 4. schering en inslag, kantje boordje, misschien morgen meer, nu te slaperig, maar leuk om mee in te slapen, beter dan schaapjes tellen, veel geschreeuw maar weinig wol komt ook nog even bovenborrelen, welterusten!

 5. Ben nu zo slap als een vaatdoek , wil graag snel onder de wol .
  Mijn ogen zijn zo moe ik zie geen steek meer van de kleine lettertjes hier .
  Kan van de wol geen draad meer spinnen , dus zeg ik nu droom ze allemaal !

 6. Ik begrijp dat je WOORDEN zoekt en niet zozeer GEZEGDEN, waarin een handwerkwoord zit, maar met een heel andere betekenis. Best lastig.
  NETWERKEN hoort er volgens mij ook bij.
  Leuke opdracht voor vandaag.

 7. graag even een reactie op Saskia: de spelregels alsjeblieft Berthi, want er kwam vannacht veel boven en nu weet ik niet of ze “mogen”!

 8. Houden we een steekspel of laten de beste breisters wel eens een steek vallen of glip ik nu door de mazen van deze wet ???

 9. Volgens mij zit er ergens een steekje los, maar op de keper beschouwd is dat geen probleem

 10. uj ga wel lezen wat er allemaal gevonden wordt,berthi jad een super dag in de vieb als ik dit alles zo lees, Geniet er van, basje

 11. Als je verhaal maar duidelijk is en datgene wat je wil vertellen goed overkomt is je blog gelukt.
  groetjes Antje

 12. Uiteindelijk zijn de woorden ook erg met elkaar verWEVEN.
  Misschien SPOELEN er straks nog meer mijn brein binnen.

 13. Het gaat inderdaad om woorden waar een handwerkwoord in verwerkt zit, maar een andere betekenis hebben.
  Dus: verWEVEN en SPOELEN, prachtige vondst Mieke S.
  InHAKEN ook zo’n mooi voorbeeld, Saskia.
  De woorden ga ik net als de gezegdes die hier eerder aan bod zijn gekomen, opschrijven in mijn schriftje. Daar is t.z.t. vast weer iets leuks mee te doen.

 14. SCHRIFTJE ??? dat moest minstens een ORDNER zijn als ik lees wat je Zo allemaal noteert.
  Heel leuk die Woorden..ga er over nadenken.

 15. Wat zijn jullie goed hier in. Mijn hersentjes laten mijn in de steek.

 16. Jullie zijn me allemaal voor. Ik kan zo direkt geen woorden bedenken. Maar wie weet wat er nog in mijn gedachten schiet.

 17. de LAKENS uitdelen, een Mouw aanpassen, van hetzelfde LAKEN een pak.

 18. STOFdoek, BRODDELlap, Zeeuws knoopje, tegenDRAADS, DRAADJESvlees, levensDRAAD, uitGESPONNEN, op het PLUCHE zitten en om bij de politiek te blijven MAATWERK leveren. Ik stop ermee want anders blijft het de hele middag door mijn hoofd malen.
  Anneke SK

 19. Door de heren op het PLUCHE wordt steeds volgens hetzelfde STRAMIEN VOORTGEBORDUURD. Het is SCHERING en INSLAG dat aan hun HERSENSPINSELS een LAPPENDEKEN zonder STEEKHOUDENDE argumenten wordt GEBREID. Als DOEKJE VOOR HET BLOEDEN bij deze ZIJDE- of FLUWEELZACHTE SPELDENPRIK moet ik zeggen dat hoewel ik er tegen GEKANT ben, zij er wel NAALDSLANK bij blijven. Tja je moet dan wel VERKNIPT of GEKNIPT voor het vak zijn.
  Anneke SK
  (waar strijken al niet goed voor is)

 20. Ik had STOPLAP nog vergeten die worden vaak in opstellen gebruikt.
  Anneke SK

 21. @Anneke SK, strijken geeft altijd veel inspiratie. Ik spreek uit ervaring.
  Ik vind het een geweldige tekst van je. Die ga ik straks toevoegen aan de log.
  Overigens komen er van de andere lezers ook prachtige woorden naar boven. Ik ga alles opschrijven, bij de gezegdes en spreekwoorden die ik al heb. Daar moet iets meegedaan worden t.z.t.
  Erg leuk dat iedereen vandaag zo in de weer is met dit logje. Dank je wel voor het meedenken.
  BliksemINSLAG, DRAADJESvlees, KwebbelKOUS, NAALDbos, HersenSPINSEL, ik noem zomaar een paar woorden, wat zijn ze allemaal PRACHTIG!
  Wie weet wat er nog volgt…

 22. Eindelijk liggen mijn SLOPEN netjes in de kast , wat kan een verhuizing een mens SLOPEN !

 23. Hebben jullie haar handwerkjes al bewonderd , wat maakt ze prachtige MUIZENTANDJES !

 24. Gelukkig dat er een nieuwe kabel aan gebracht werd nu kan ik weer internetten .
  Het is al lang geleden dat ik kabelpatronen breide .

 25. Vroeger was het BLOKKEN op school en nu verzamel ik QUILTBLOKKEN die ik nog eens hoop te maken

 26. Het lijkt mij een goede oplossing maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

 27. Iedereen heeft Berthi’s opdracht goed in de oren geknoopt en is aan het denken gegaan.
  Onder het strijken of tijdens het werken in de tuin.
  LEUK!!! zo samen denken.

 28. Ver-Banden kunnen kunnen leggen.
  Deze komt van DS. Hij had de banden verwisseld.

 29. Wat enig om dit allemaal te lezen veel succes!!
  Jammer dat ik je morgen moet missen BERTHI bij MERKWAARDIG.
  Maar jij ook een fijne dag !!
  Liefs José

 30. Strikken = breien
  Strikken =iemand erin luizen
  Stikken = een naad maken met de naaimachiene
  Stikken =onvoldoende adem krijgen en dan de pijpen uit zijn.
  Iemand hangt maar met haken en ogen aaneen=heeft een wankele gezondheid

 31. Mijn fout verbeteren:NAAIMACHINE en niet zoals hierboven.M.H.

 32. Graag zou ik een paar pannenlappen maken , misschien stokjes , of alleen vasten haken , maar gerstekorrel breien is natuurlijk ook mooi .

 33. Wat een geweldige hoeveelheid aan woorden komt hier voorbij. Dank jullie wel. Pen en papier ligt al naast me.
  Strikken en stikken vind ik ook een geweldige vondst van Mia!

 34. deze Brother maakt 1200 steken per minuut, heeft een automatisch draadinrijgsysteem en er kunnen op voorraad 12 kleuren klaar gezet worden. Mijn machine kan 800 steken per minuut aan en iedere kleur moet ik handmatig op de machine zetten. Ik loop altijd weer te watertanden als ik in het Lab van het textielmuseum ben! Leuke blogs berthi!

 35. Gerrie breit gerstekorrelsteek, ik heb die net vervangen door de rijstekorrel!

 36. EVEN DOORSTEKEN. dat zei mijn moeder altijd als ik haar een arm moest geven.En het korte woordje STIK, STOF, STRENG, SPELD(graan),KANT,STRIK, STEEK, KRUISJE,KNOOP,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *