Live bloggen vanuit het TextielmuseumBij de ingang van het Textielmuseum zie je links deze prachtige bank en rechts kom je Miet van Puijenbroek tegen.

Het is 11.15 uur in de ochtend en je bent niet gewend om rond deze tijd een nieuw berichtje van mij te lezen, maar vandaag is het een bijzondere blogdag. Ik ga live bloggen vanuit de bibliotheek van het Audax Textielmuseum. Wat houdt dit in? Door middel van korte verslagen ga ik je op de hoogte houden van wat ik aan indrukken en informatie op doe in de vernieuwde bibliotheek van het Textielmuseum en ik ga een kijkje nemen bij de activiteiten. Ik zal niet vergeten om foto’s te maken.Na een hartelijke ontvangst door bibliothecaris Jantiene van Elk ga ik nu op verkenning uit. Zodra ik een berichtje en foto’s klaar heb, plaats ik het direct op mijn blog. Hiervoor zal ik geen nieuwe log openen, ik ga verder onder dit berichtje.Uit het depot (11.30 uur) worden twee stalenboeken gehaald van de Leidsche Katoenmaatschappij. Over deze voormalige Leidsche Katoenmaatschappij wil ik je graag meer vertellen.L.A. Driessen was een van de directeuren van de voormalige Leidsche Katoenmaatschappij die een collectie bijeenbracht waar het Textielmuseum in 1958 zijn verzameling mee begon. Deze collectie is van internationale betekenis met betrekking tot de historische ontwikkelingen van het textielverven en bedrukken. Behalve historische voorbeelden van katoendruk, batiks en dergelijke, behoort hiertoe ook een belangrijke verzameling publicaties die onder de bibliotheekcollectie vallen.Felix Driessen (1855-1936) was het oudste kind van Peter Driessen, directeur en mede-eigenaar van de Leidsche Katoenmaatschappij, en Emma von Forchenbeck. Op 17-jarige leeftijd behaalde Felix zijn HBS-diploma. Na zijn schooljaren werkte Felix een jaar in de fabriek om zich wegwijs te maken in de verschillende technieken als weven, bleken, verven en drukken. Na dit praktijkjaar volgden twee jaar theorie aan de Chemie-Schule te Mülhausen in de Elzas om daarna definitief terug te gaan naar Leiden. Zijn theoretische kennis kwam hem goed van pas. De opkomst van de synthetische kleurstoffen, die de meekrap en later de natuur-indigo gingen vervangen, stond voor de deur. In 1887 trok zijn vader Peter Driessen zich terug uit de directie van het bedrijf. Zijn beide zoons Felix en Carl namen het roer over. Na een brand in 1897, waarbij het hele fabriekscomplex van de drukkerij en ververij werd vernield, vond een nieuwe start plaats met de meest moderne machines. Vrij snel braken er moeilijke jaren aan. In 1902 was er een enorme prijsdaling van het katoen dat grote verliezen veroorzaakte. Hetzelfde gebeurde in 1911, en tijdens de oorlogsjaren 1914-1918 stond de export bijna stil. Na de oorlog kon men het bedrijf niet meer terugbrengen naar zijn oude niveau. Enkele betere jaren volgden nog wel, maar in 1932 moest de productie stopgezet worden en in 1936 was het faillissement een feit.

In 1888 trouwde Felix Driessen met Virginie de Fremery. Samen kregen zij drie zonen. Na het overlijden van Virginie Driessen-De Fremery hertrouwde Felix met Cornelie Herckenrath in 1895. Zij kregen twee zonen. L.A. Driessen uit Leiden was dus waarschijnlijk één van de vijf zoons van Felix.

L.A. Driessen schreef de volgende artikelen:
– Een patroonsfeest van katoendrukkers voor honderd jaar, Leidsch jaarboekje (1939).
– De techniek van het Javaansch batikken, De Tex II (1952).
– Beknopte systematische bibliografie van de geschiedenis der textieldrukkerij, De Tex II (1952).Myrthe, Birte en Lois zitten in groep 6 van De Klimboom in Eindhoven. Vandaag zijn ze naar het Textielmuseum gekomen om leuke workshops te volgen. Om 12.00 uur praat ik met de drie jonge dames.

Wie is op het idee gekomen om vandaag naar het Textielmuseum te gaan?
Myrthe: ‘Mijn moeder had het idee en toen heb ik mijn vriendinnetjes Lois en Birte gevraagd om mee te gaan.’

Komen jullie vaker in dit museum?
Lois: ‘Het is niet de eerste keer dat wij hier zijn. We zijn al zo’n drie keer hier geweest.’

Wat hebben jullie al gedaan?
Lois, Birte en Myrthe: ‘We hebben een lint en een gebreide sjaal gekregen en we hebben een zakdoekje laten borduren.’

Wat vinden jullie van het Textielmuseum?
Lois, Birte en Myrthe: ‘Leuk en interessant en dat je vooral zelf dingen kunt doen.’

Maken jullie thuis ook leuke dingetjes?
Myrthe: ‘Ik maak knooparmbandjes.’
Birte: ‘Ik doe wel eens borduren en een beetje breien, maar dat vind ik nog best moeilijk. Wel doe ik vingerbreien.’
Lois: ‘Ik heb een cursus in het Van Abbemuseum gedaan. Daar heb ik poppetjes gemaakt. Op school werken we soms met z’n drietjes en maken dan bijvoorbeeld een spandoek.’

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt gedaan?
Lois, Birte en Myrthe: ‘Het was leuk om de brei- en borduurmachine te zien.’

Inmiddels is het tijd om een sokpop te gaan maken. Laat in de middag komen de drie jonge dames naar de bibliotheek om enthousiast het mooie eindresultaat aan mij te laten zien.Links zie je Myrthe, in het midden zit Lois en rechts zie je Birte.Vandaag laat beeldend kunstenaar Chantal Rens zien hoe haar zakdoektekeningen tot stand zijn gekomen. Op tweedehands zakdoekjes geborduurde spontane, ‘automatische tekeningen’. Je ziet hoe een tekening in de computer wordt omgezet in borduursteken en maakt kennis met machine gestuurd borduren. Kies een zakdoek, kleur garen en een tekening waarna de tekening machinaal op de zakdoek wordt geborduurd.Op dit moment (14.30 uur) lopen de Limbrameisjes (Ine, Mien B. en Els) de bibliotheek binnen. Ze zoeken meteen de kast waar ze de merklap- en quiltboeken kunnen vinden. En hebben ze wat gevonden? ‘Jazeker’, klinkt het in koor. Quilting, Patchwork & Appliqué, A World Guide van Caroline Crabtree en Christine Shaw. ‘Een prachtig naslagwerk’, vertelt Mien B. Het merklappenboek van Bix Schipper-van Lottum kwam ook tevoorschijn.

Vandaag heb ik al veel bezoekers gezien met prachtige creaties. Vind je deze ketting niet schitterend?Britt De Groot is bezig met haar studie Textielontwerp aan de KASK te Gent. Zij zit in het tweede jaar van haar masteropleiding. Haar stage heeft ze in het Textielmuseum gedaan. Vandaag werkt ze in het museum aan modules.Het Textielmuseum heeft een prachtige ruime textielshop waar fraai textiel, boeken en kaarten te koop zijn, zoals de mooie gehaakte kakapo vogels van Margo van Dongen en de bekende theedoeken Groeten uit…

De keuze aan workshops is overweldigend, zowel voor volwassenen als kinderen. Nina (10 jaar) uit Tilburg zit in groep 7 van de Armhoefse-Akker en heeft vandaag voor de tweede keer de workshop maak je eigen zapboek gedaan. Ze knutselt graag en vaak. Ze ontwerpt haar eigen knuffels met veel kleurrijke stofjes en maakt ze zelf. De workshops in het Textielmuseum vindt ze dan ook het leukste.Werkend in het textiellab heeft rENs de Sjaalgerei ontwikkeld. Ontstaan uit experimentele los geweven proeven. De basis van iedere stof zijn de verbindingen tussen de draden. Wat gebeurt er als je deze verbindingen gaat loskoppelen? Iedere draad wordt weer zichtbaar, wordt weer een losse draad, zodra de verbindingen verdwijnen maar tegelijkertijd het een geheel blijft.

Tijdens deze experimenten werd er op de weefmachine, tussen de proeven door, aan de lopende band theedoeken geweven. Hierdoor zat er aan iedere proeflab een rand theedoek wat ervoor zorgde dat de losse weefsels verbonden werden. Een krachtig beeld! Het theedoekdetail geeft namelijk de sjaal een verrassend element.

Vandaag kun je met rENs experimenteren op de weefmachine door verschillende garens te combineren en te weven met strakke en los geweven delen. Hiermee creëer je je eigen sjaalgerei.

Dit was mijn eerste live blogdag en ik heb ervan genoten. Ik heb veel gezien en veel niet gezien, maar vooral veel leuke inspirerende mensen gesproken, waaronder bekenden en onbekenden. Een dag om niet te vergeten. Daarbij komt dan nog eens dat de bibliotheek vandaag met 125 bezoekers heel goed bezocht is.

62 gedachten over “Live bloggen vanuit het Textielmuseum

 1. Je update krijg ik hier net vers binnen. Leuk.
  Het is mooi weer dus we gaan straks naar buiten, maar als het kan hou ik je blog in de gaten en anders vanavond.
  Fijne dag in Tilburg

 2. Goedemorgen Berthi !!!
  Wat een origineel idee, mooie informatie !!
  tot straks én veel plezier !!!;-))

 3. *G*E*W*E*L*D*I*G*
  Zo blijven wij ook op de hoogte.
  *V*E*E*L* *S*U*C*C*E*S*

 4. Ha Berthi! Ik was gisteren al in Tilburg. In de loop van vandaag zal ik mijn eerste van ? logjes plaatsen daarover.
  In de bieb dacht ik “Aan welke pc zal Berthi morgen zitten om haar log te schrijven?”. Had de neiging om een briefje voor je achter te laten, maar niet gedaan.
  Heb je ook al een Re-bag-tas?

 5. Hoi Berthi, ik hoop dat je ook tijd hebt om de reacties te lezen. Ik was gisteren in Tilburg en was vooral blij verrast om kennis te maken met het borduurwerk van Hans Petersen in galerie De Roos. De pendelbus stopt er vlak in de buurt.
  Echt een aanrader! Hans heeft voor zover ik weet geen website dus ook even foto’s maken.
  groetjes,
  Tilleke

 6. Veel succes en plezier vanmiddag. Als je tijd over hebt, kun je die bank dan ook wat uitgebreider beschrijven? Ik ben er wég van.

 7. @Saskia, leuk dat jij al in het museum bent geweest. Ik heb nog geen tijd gehad om de Re-bag-tassen te bekijken.
  Ik heb mijn eigen computerscherm, toetsenbord, muispen en mini-laptop van huis meegenomen!:-)
  @Tilleke, leuk om van je te horen. Dank je voor de tip, maar ik zal er waarschijnlijk niet aan toekomen.
  @mieke s, ik ga kijken of mij dat gaat lukken.

 8. Enig Berthi om op deze manier jou bezoek te kunnen volgen. Je hebt al aardig wat op je blog gezet. Nog heel wat te lezen vandaag. Veel plezier nog en blijf je volgen.

 9. Helaas zij de Re-bag-tassen niet te bekijken en kun je niet kiezen. Als je er een wilt kopen, wordt die uit een grote doos met een grijpgat gevist. Het is dus maar afwachten wat je krijgt voor je euro.

 10. Nou Berthi, je hebt prachtige stalenboeken gevonden. Heb je de mogelijkheid om meer foto’s te plaatsen?
  Groeten aan de dames! of zijn ze al weer weg?

 11. @mieke s, de dames zijn weer op pad. Ze hebben nog een heel programma te gaan!:-)
  Ik heb maar één foto van het stalenboek. Er volgen nog andere foto’s van workshops en een interview met drie jonge dames van de basisschool.
  Jantiene heeft de gegevens van de bank al voor je opgezocht.

 12. Leuke kettingen! Die modules vind ik erg leuk. Is dat ook een ketting? Ben benieuwd naar het intervieuw met de 3 jonge dames.Soms krijg ik het idee dat ik een andere opleidiong had moeten volgen als ik jou blog van vandaag zo lees. Ik krijg er helemaal de kriebel van. Ik zit achter de pc met het school letterlapje,dat ik aan het borduren ben.Tegelijkertijd hou ik de weblog van jou en de 2 andere dames in de gaten!

 13. @Marijne, het is geen ketting, ze zijn namelijk best groot. Het zal eerder een object worden.

 14. Berthi, die “drie jonge dames van een basisschool” hebben die te maken met die prachtige etalages die ik op weg van het station naar het museum gezien heb? Kortom van de Jan Ligthartschool?
  Daar heb ik heel veel foto’s van gemaakt. Dus dat wordt een lange blog vol inspiratie!
  Wat een ontzettend leuk halssieraad van ritslopertjes!
  Ik heb laatst een reclame gezien van een naaimachine die ook kan snijden. Daarmee zou je van die vilten schijfjes mee kunnen maken om te “bouwen”.

 15. @Saskia, nee, het zijn andere jonge dames die vandaag leuke workshops hebben gevolgd in het museum.
  Het interview met foto’s komt straks op mijn blog.

 16. Jantiene, dank je wel, daar ga ik eens rustig voor zitten.
  Berthi, je zult nu al wel weer thuis zijn na een welbestede dag! Wat zul je genoten hebben.

 17. Ik was gisteren met manlief een dagje in Tilburg. Natuurlijk in het textielmuseum rond gekeken en genoten van al het moois wat er te zien is en wat er gemaakt werd. De film Cradle to Cradle (afval = voedsel) gezien: ook heel indrukwekkend. Maar het meeste indruk heeft het borduurwerk van Hans Petersen op mij gemaakt! Ik las dat je waarschijnlijk geen tijd hebt om het te gaan zien, maar het hangt nog in Galerie de Roos tot en met 24 oktober. Voor alle handwerkliefhebbers een aanrader!!

 18. Berthi dat kan je vandaag echt “Heet van de Naald” noemen. Bedankt !

 19. @mieke s, ik ben inderdaad thuis, heb de pizza op en ga nu mijn verslag van vandaag afmaken.
  Het interview en de foto’s met de drie jonge dames ontbreekt nog.
  Het komt eraan..
  Het was een ontzettend leuke dag!

 20. Die prachtige bank…en voor het station staat er ook eentje.
  Hier zie je er meer:
  http://www.socialsofa.com/van_A_tot_Z/
  We kijken terug op een hele gezellige dag. Veel gezien, en net zo veel niet gezien. Vermoeide voeten en een hoofd vol leuke indrukken.
  En vooral ook gezellig buurten met Berthi (we hielden haar een beetje van haar werk af, sorry lezers!!!) en een beetje over haar schouder meekijken naar het maken van een blog.

 21. @ine, het was heel leuk om jullie te zien en even gezellig te buurten. Ook ik heb veel gezien en niet gezien. Mijn blog ben ik nu aan het bijwerken.
  Zojuist heb ik het interview met de jonge dames erop gezet.
  Er volgen nog meer foto’s.

 22. Leuk Berthi, dat je dit vandaag zo gedaan hebt. Die drie meisjes zijn creatief bezig. Mooie sokpoppen hebben ze gemaakt. Die andere drie meiden (Limbrameisjes) hebben volgens mij ook een hele gezellige dag gehad en jij ook lees ik.
  Groetjes

 23. Wat een creatieve meisjes! De toekomst van handwerkend Nederland!
  @Ine: de bank bij het station was me ook opgevallen. Jammer, geen foto ervan gemaakt.

 24. Dit was voor mij de eerste keer dat ik dit festival bezocht.Het was overweldigend en zeker het bezoek meer dan waard.
  Het was interessant om Berthi,samen met haar man,bloggend bezig te zien.

 25. @Saskia, gelukkig zijn er heel veel jonge creatievelingen!
  @els h., ontzettend leuk om een reactie van je te lezen.

 26. Ja het was een reuze gezellig en interessant dagje !
  Nu nog even de berichten bij de 2 andere textielmuseumblogsters lezen .

 27. @Mien B., ik ben reuze benieuwd hoe de tweede Re-bag-tas van je is?
  Weet je ook hoe het zit me de veiling van de de mooiste Re-bag-tassen,waaronder die van jou natuurlijk?

 28. @ Berthi ik heb een e-mailtje gestuurd naar het Re-bag project en om informatie gevraagd over een eventuele veiling.Wacht op antwoord en laat het je dan weten .

 29. Berthi, dit was erg leuk jou live blogdag. En wat enig die drie meiden. Dat beloofd wat voor de toekomst. Ben je trouwens zaterdag in Nijkerk? leuk om je weer even te spreken dan.

 30. @Marijna, zaterdag ben ik niet in Nijkerk! Ik probeer wel in januari in Nijkerk te zijn.
  Althans, ik ga er vanuit dat er een nieuwe ontmoetingsdag georganiseerd wordt.
  Trouwens, wat een ontzettend leuke textielkaart heb je gestuurd! ENIG!!! Heel veel dank! Ik heb al wat informatie verzameld. Het komt snel op mijn blog en er komt een textielkaart van mij naar je toe!

 31. Ik heb net mijn oudste DS uitgezwaaid. Hij gaat op bivak in de Ardennen. Mag zelf zijn tentje bouwen van takken en zeil. Hij liever dan ik. maar dat te zijde. Je hebt volgens mij gisteren een hele mooie dag gehad. De dames Ine en Miep waren ook van de partij zie ik. En marijna is ook weer in het land. Jammer dat je zaterdag niet aanwezig kunt zijn in Nijkerk.

 32. Er zijn gelukkig toch nog kinderen die interesse hebben in handwerken, of anders creatief bezig zijn.

 33. Wat leuk dat het zo’n succes ie geweest. Dan zullen ze het vast wel herhalen!

 34. DAG MEISJES , HIER BEN IK WEER WAT LOOP IK VEEL ACHTER , IK HEB JULLIE ENORM GEMIST .
  iK HEB EEN VERSCHRIKKELIJKE VERHUIZING ACHTER DE RUG , DAAR KAN IK WEL EEN HEEEEL DIK BOEK OVER SCHRIJVEN , DAAR BEGIN IK NIET AAN , JAMMER VAN MIJN TIJD .
  EN WAT IS ER VOOR VANDAAG VEEL HIER TE LEZEN EN TE BELEVEN .
  VOOR DEZE DAG HEB IK VEEL AFSPRAKEN AF TE KANDELEN , ER IS AL HET EEN EN ANDER AFGWERKT , GELUKKIG .
  TWEE WEKEN ZONDER TV EN EN INTERNET GEZETEN
  IK ZAL MAAR WEER STAP VOOR STAP VERDER GAAN EN DE MOED NIET VERLIEZEN! DAT GEBEURDE AFGELOPEN WEEKEND BIJNA .
  EEN HARTELIJKE GROET AAN ALLEN !!!!!!

 35. @Hilda, je zoon boft met het weer de komende dagen. Het wordt best aangenaam weer voor de tijd van het jaar, zeggen ze!
  In januari hoop ik in Nijkerk te zijn.
  @Jessie, zeker weten!
  @Mieke S, geen idee.
  @Gerrie, heel fijn dat je er weer bent en dat de vervelende verhuizing eindelijk achter de rug is. Nu genieten in je ‘nieuwe’ oude vertrouwde huis.

 36. O, wat zijn wij blij. Gerrie is weer online.
  Dus eindelijk ben je verhuisd, weer naar je geliefde plekje. Als je er tijd voot hebt horen wij graag je belevenissen.
  Heel veel sterkte met uitpakken en alles een plekje geven.

 37. Wat geweldig ,wat mooi om allemaal te lezen.
  En heerlijk dat ook jonge meiden dit leuk vinden.

 38. Het was helemaal niet de bedoeling om hier met grote letters binnen te stappen , staat zo indringerig .
  Hoe alles ook ging , met een wiebelend toetsenbord zat ik hier na lange tijd mijn terugkeer te melden . Dan hebben jullie mijn fout al opgemerkt dat inplaats van af te kandelen , het af handelen moet zijn . Ik was even ongeduldig en het toetsen bord staat alweer recht .
  Er moet nog heel veel gebeuren en oh wat ging er veel mis .
  Ik troostte mijzelf met de gedachte een tsunamie is erger .
  Nu komen de verhuizers nog een hele stapel uitgepakte dozen halen . Ik hoop dat ze snel komen dan kan ik eindelijk een poosje rusten . Af en toe dacht ik echt dat ik in zou klappen , dus ik wil graag een beetje zuinig zijn op mijzelf .
  Jullie dank voor het hartelijk welkom , dat doet mij heel goed !

 39. Een hele fijne dag Berthi! Heel leuk en interessant om allemaal te lezen, ‘k kom later op de dag nog eens lezen!
  groetjes Antje

 40. Wat loop ik achter , heel even schrollen en er is al zoveel te zien .
  Ik hoop dat ik de komende dagen tijd heb om de handwerktextielsmulverhalen kan lezen .

 41. Het was een heel geslaagde dag in de bibliotheek van het Textielmuseum, helemaal mee eens! Bedankt voor jou interessante en leuke bijdrage, met interview, een historisch verslag en vele foto’s. Ik heb genoten van de aanwezigheid van drie gepassioneerde webjournalisten in de bibliotheek. Tot ziens!

 42. Wat gewéldig dat ik dit nog net live mee kan ma Berthi! Dit wel heel erg origineel en wat heb je veel leuk nieuws en prachtige foto’s verzorgd in dit blog. Enig zoals die meisjes zih daar hebben vermaakt en ook heel erg leuk om Ine, Els en Mien zo gezellig bij elkaar te zien. Alsof ik er zomaar even bij was.
  Prachtig ook de kaart die je kreeg van Henk Helmantel, ik ben al zo lang verslingerd aan zijn werk en hoop binnenkort eindelijk eens naar zijn museum te gaan. Dat zal dan wel weer het voorjaar worden. Ook de Zeeuwse knoop deed me veel, ik kreeg er ooit een van mijn moeder als ring. Ik heb hem nog en koester hem.

 43. Beste Berthi,
  Ik heb genoten van alle informatie die je over het Textielweekend gaf. Bedankt voor alle inspanningen!
  Hartelijke groeten van Lia

 44. terwijl ik dit lees ben je al lang niet meer live aan het bloggen. wat een leuke dingen allemaal! vind het erg jammer dat ik dit jaar niet naar het Textielweekend kon (maar ja, vakantie is ook leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *