Grenzeloos Nederland & SurinameDe kotomisi is ontstaan ten tijde van de slavernij. De jurk bestaat uit zo veel lagen dat de vrouwelijke rondingen er geheel in verdwijnen; dit om hun meester, de plantage-eigenaar niet in verleiding te brengen. De bijbehorende hoofddoek, de angisa kan op verschillende manieren gevouwen worden en zo een boodschap overbrengen. De kotomisi wordt net als de Hollandse klederdracht op speciale dagen gedragen. Zo vertelt de Nederlandse dracht waar de draagster vandaan komt en zijn er varianten voor de doordeweekse en zondagse dagen en voor een periode van rouw.

Deze tekst staat te lezen op het nieuwe postzegelvelletje uit de serie Grenzeloos Nederland van TNT Post, waarvan in 2008 de eerste drie postzegelvelletjes uitkwamen. Over de hele wereld verspreid zijn er landen waarmee Nederland eeuwenoude historische banden heeft. Deze banden vormen het onderwerp van de serie Grenzeloos. Ariënne Boelens ontwierp de drie postzegelvellen Grenzeloos Nederland & Suriname. ‘Ik vond de kotomisi, de enorme Creoolse jurk met opvulling, fascinerend’, zegt Ariënne Boelens. ‘Er bestaan verschillende theorieën over de herkomst van deze jurken. De meest plausibele verklaring is dat ze uit de slaventijd stammen en dat slavinnen ze droegen om zich onaantrekkelijk te maken voor de avances van de plantage-eigenaar. Dat zou dan een parallel opleveren met de Nederlandse klederdracht, die vaak ook heel verhullend en vroom is. Daarnaast heb ik op de postzegels de hoofddeksels extra afgebeeld. Zoals de angisa, de Surinaamse hoofddoek. De patronen en vouwwijze van een angisa bevatten boodschappen. Ze staan bijvoorbeeld symbool voor een politieke uiting, een gebeurtenis in de familie of een sociale status.’

De angisa rechtsboven op de foto heeft de betekenis laat ze maar praten, in het midden en onder vertelt de hoofddoek ik heb geen beltegoed (zij- en achteraanzicht), de angisa rechtsonder bevat de boodschap wacht op mij op de hoek.L’heure bleue schrijft in deze log over de kotomisi en hier kun je lezen over de angisa.

7 gedachten over “Grenzeloos Nederland & Suriname

 1. Ik ben blij dat ik geen kotomisi hoef te dragen. Lijkt me bijzonder onhandig. En al helemaal bij het zware werk op de plantages.
  De angisa heeft mij wel altijd gefascineerd. Haar boodschappen gaan blijkbaar met de tijd mee. Ik wist nl. niet dat er in het oude Suriname al beltegoeden bestonden…

 2. Wat bijzonder om te lezen, er zullen inderdaad wel parallellen zijn met het ontstaan van de verschillende streekdrachten. Voor mij is het helemaal nieuw, leuk om er meer over te weten te komen, en dat door een velletje postzegels!
  fijne zondag, groetjes van Lupineke

 3. @Birgitte, Suriname gaat met de tijd mee!:-)
  @Lupineke, het is heel verrassend hoeveel informatie je op een velletje postzegels kunt verwerken!
  @Willy, helemaal mee eens!

 4. he! wat een leuk bericht :; (en dank voor het linken!)
  ik hoop dat ze die postzegels nog hebben, ga volgende week meteen naar het postkantoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *