De historie van de schort

Het 2000ste berichtje gaat over De historie van de schort. De tekst kreeg ik toegestuurd door Lies Huizer. Wie de auteur is, is voor alsnog onbekend. Op de foto zie je Lies met haar schort en de pannenlappen zijn gehaakt door José.

Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schort is.

Het voornaamste gebruik van Opoe’s schort was, om haar jurk te beschermen, omdat ze er maar een paar had.

Maar ook omdat het makkelijker was, om een schort te wassen in plaats van een jurk.

Ze gebruikte de schort ook als pannenlappen, om de pannen van de kachel of uit de oven te halen.

Het diende ook om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen.

En als ze de eieren uit het kippenhok ging halen, was de schort ook heel handig, om de eieren te dragen.

Als er visite kwam konden haar verlegen kinderen onder haar schort schuilen.

En als het koud was kon ze haar armen erin draaien en opwarmen.

Het was ook heel geschikt om de menige zweetdruppeltjes af te vegen, als ze gebukt stond over de kachel, met koken.

Hout voor de kachel werd ook in de schort binnengebracht.

Uit de tuin droeg ze van allehande soorten groente naar binnen.

En als de erwten gedopt waren gingen de schillen in de schort.

In de herfst werd de schort gebruikt om de appels op te rapen, die onder de bomen lagen.

Als Opoe onverwacht visite aan zag komen, je stond er van te kijken, hoeveel meubeltjes dat ouwe schortje nog kon stoffen, in een paar seconden.

Als het eten klaar was, ging ze naar buiten en zwaaide met haar schort, dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen.

Het zal nog lang duren, voordat iemand uitgevonden heeft, wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden, zoals het schortje!

Vergeet niet! In deze tijd, zouden wij er gek van worden, te weten hoeveel bacteriën er in dat schortje zaten.

Toch heb ik er nooit wat aan overgehouden… of toch?

liefde

49 gedachten over “De historie van de schort

 1. Van harte,
  En ik draag altjd een schort in de keuken en vaak ook nog aan tafel bij het eten.

 2. Proficiat, 2000 berichten schrijven is een geweldige prestatie. Ik draag tijdens het koken ook een schort. Als jong meisje heb ik mijn eerste schort van een aardig borduursel voorzien.

 3. Mijn opoe’s en moeder droegen ook altijd een schort.Deze leek meer op een mouwloze door knoop jurk. Mijn schorten lijken meer op die van Lies. Ze worden bij mij steenvast gedragen bij het haren knippen. Dan draai ik de schort om zodat er geen haren in het zakje komt. Als i echt nette kleding aan heb wil ik nog weleens de andere schort pakken maar vaak is het leed dan al geleden.
  Prachtig verhaal over opoe’s schort er moet ook eentje zijn van een schoteldouk ( vaatdoekje).
  Berthi proficiat met het behalen van de 2000ste bericht. Ik doe je het niet na.

 4. @simone, dank je! 2000 berichtjes; best veel als je het zo leest.
  @Jenny, ik denk nooit aan een schort. Toch zijn ze heel handig.
  @Catherine, ik hoop dat je je eerste schort nog hebt want die is best bijzonder.
  @Hilda, ach ja, de schotteldoek zoals we die in Brabant noemen. Een doek vol met bacteriën.

 5. Gefeliciteerd met je 2000-ste bericht. Ik lees ze elke keer bijzonder graag. En over een schort? Ik ben denk ik net als Jenny, heb vaak een schort voor. Ik zou niet zonder kunnen of willen. Misschien toch eens eindelijk een mooie maken ipv die fijne grote, wat dikkere en niet zo heel dure uit dat bekende tuincentrum?

 6. 2000 berichtjes Berthi dat is bijzonder.Mijn blog bestaat vandaag 5 jaar en het zijn 703 berichten geworden.Ik kan je dus nooit meer inhalen en alleen maar iedere dag genieten van je blogs en je ijver. En wat je blog van vandaag betreft, in de keuken heb ik altijd een schort aan,als bescherming van mijn kleding en voor de vieze handen, groet Elly

 7. Ik draag bij het koken altijd een schort.
  En zoek een mooie uit.
  b.v. een van spijkerstof of een mooie felle kleur.

 8. super het 2000ste bericht! ik draag nog vaak een schort met koken herken er veel van zo mooi verwoord wat we ervan overgehouden hebben LIEFDE Henny

 9. Tweeduizendste bericht… een megaprestatie! Van harte proficiat!
  Tijdens het koken (en vaak ook daarna) heb ik een schort om. Ik heb er drie, waarvan één mannenschort van Metabo met een afbeelding van een boormachine. Die heb ik het liefste aan/om. Lekker stevig.
  Wat een prachtige tekst over opoe en haar schort!

 10. Gefeliciteerd met het 2000e bericht. Heel bijzonder.
  Een schort doe ik nog maar sporadisch om, maar als kind droeg ik op zondag tijdens het eten een schort ter bescherming van mijn zondagse jurk. Mijn moeder had het schort genaaid van een soort aïda stof en ik had het zelf geborduurd. Ik heb het trouwens nog steeds.
  Ik lees steeds “de schort”, maar wij hebben het altijd over “het schort”. Is dat per streek verschillend?

 11. Dus …….hebben we al 2000 keer mogen genieten van je berichtjes !
  Ook ik ben een fervente schortdraagster !

 12. 2000 berichten geweldig wat een hoeveelheid nieuws en nieuwstjes heb je over ons uitgestort.
  Het schortenverhaal kon van mij zijn,OOk ik gebruik mijn schort nog degelijks en in de jonge jaren zeker ook om groente en andere artikelen te vervoeren, neuzen poetsen nu niet direct, maar verder zo herkenbaar, Ik heb een lang schort zodat ook de zoom van mijn rok beschermd is inde keuken, Basje

 13. @Lies ik heb in de la de zelfde pannenkoekenmes liggen. Het is al een oudje Meegenomen uit ouderlijke huis toen ik een eigen plekje kreeg.

 14. Van harte Berthi! Wat een prestatie en wat een plezier en wetenswaardigheden en nieuws voor ons!
  Wat schorten betreft…..mijn beide oma’s heb ik niet gekend. De ene droeg vast en zeker geen schort, tijdens haar huwelijk woonde ze in Indonesie en kookte niet zelf, de andere…….geen idee…..Mijn moeder droeg bijna nooit een schort, maar koken was dan ook iets wat ze liever niet deed….behalve toen ze langzaam dementeerde en ging morsen en knoeien, toen wilde ze af en toe een schort voor (en heb ik er een paar voor haar genaaid).
  Ik ben zelf een enthousiast schortendraagster, dat komt vrnl. omdat ik een knoeipot ben tijdens het koken (wat ik overigens wel graag doe).
  In het Groningse hoor ik ‘het schort’ ……
  Ik kijk uit naar de volgende 2000…..!

 15. Dat worden er dus vast en zeker 2010 in 2010!
  Gefeliciteerd en bedankt Berthi!
  Mijn kinderen weten wat een schort is maar dragen er geen, daarom vragen de kleinkinderen: wat is dat? als ik er een om (aan?) doe.
  Ik vind ‘onze’ schorten mooier dan die lelijke mouwloze bloemetjesjassen die ten oosten van ons land gedragen worden!
  De schort – het schort
  De matras – het matras
  De potlood – het potlood
  Het linker rijtje is volgens mij voor de zuiderlingen, het rechter voor boven de rivieren. Zijn er zo nog meer woorden?

 16. Welgefeliciteerd met je 2000ste! Geweldig, maar niet alleen het aantal, ook de kwaliteit bewonder ik!Prachtig constant en inhoudelijk op niveau zoals dat heet. Petje af! En schort voor dus….ik draag graag van die lange kelnerschorten als ik in mijn enorme gulyasketel sta te roeren boven een houtvuur in de binnenhof hier. Daar gaat altijd veel paprikapoeder in en das een vreselijke vlekkenmaker. En als ik in korte broek sta te koken beschermt het schort mn benen tegen de hitte van het vuur!

 17. Berthi van harte met je 2000ste logje.
  Leuke weetjes over de schort van opoe. Ik draag ‘m alleen tijdens het koken en hij heeft al heel wat spetters opgevangen. Die jurkschorten kan ik me ook nog wel herinneren.

 18. Leuk stuk over de schort (zuiderling dus! In het Zeeuws Museum hangen morgen gevilte schorten van Elis Vermeulen in het kader van ‘Felt United’ (zie ook mijn blog vandaag). Ik ben reuzebenieuwd hoe zij er met vilt vorm aan heeft gegeven… Gefeliciteerd met je 2000ste, wat een mijlpaal en hopelijk ga je nog lang door!!! lieve groet Lupineke

 19. Van Harte Gefeliciteerd 2000 super Berthi!!
  Mijn schort word regelmatig bij koken gebruikt. Is van spijkerstof dus lekker stevig.
  Leuke foto Lies en herkenbare pannenlappen fijn dat ze zo gebruikt worden.
  Liefs José

 20. Van harte gefeliciteerd met je 2000ste logje. Ik heb heel wat van je stukjes gelezen.
  Mijn favoriete schort is er één die tot de grond reikt. Staat nog leuk ook en vangt spetters op als ik in de keuken sta met kleren aan die eigenlijk niet vuil mogen worden.

 21. Nee ‘ne scholk heb ik nooit aan.
  Zo wordt een schort hier genoemd.
  Schoonmoeder draagt zo’n jasschort nog elke dag. Zonder is haar outfit niet compleet. Ze nam er vroeger alles in mee wat ze in haar huis tegenkwam. Rommeltjes en zo. En ook altijd handig voor haar tesnuzzik. haha raad eens……een zakdoek.
  Want haar jurken hebben, heel onpraktisch, geen zakken.
  Berthi met een schitterend verhaal vol nostalgie bereik je deze mijlpaal.
  Geweldig! het is altijd een feestje om hier te lezen.

 22. Van harte gefeliciteerd Berthi met je 2000 logjes. Dat betekent dat ik er zeker 1500 nog niet gelezen heb. Dus op een saaie wintermiddag kan ik nog heel wat inhalen.
  Wat een leuk verhaal weer over HET schort, westerling dus. Net als Annelies draag ik graag zo’n lang wit kelnerschort. Hij is van mijn man. Die kookt n.l. al 25 jaar. Menigeen wordt daar altijd heel jaloers op maar ik heb een hekel aan koken en hij vindt het leuk. Maar goed het witte kelnerschort draag ik graag. Ze zijn ook handig op schoot bij een kwetsbaar handwerkje.
  Anneke SK

 23. Hoi hoi…
  Berthi van harte met deze prestatie!
  Lies leuk je stuk over schorten.Leuk dat ik je ook ontmoet heb vorige week.
  Ja ik ben ook een schortendraagster; bij de afwas als ik iets aan heb wat wat wijd valt en tegen vetspetters. Nu heb ik een hele leuke goedkope van Zeeman maar van de zomer kocht ik er een Van Clayre en Eef met kruissteekmotief net als de servetjes van Berthi. Die hangt nu nog even mooi te zijn aan de kast…. Tijdens het eten klap ik vaak het bovenstuk even omlaag; staat gezelliger als je t niet ziet en heel makkelijk.
  dag dag

 24. Dag Berthi, Gefeliciterd met je 2000ste.
  ik lees je verhaaltjes altijd graag enn leer er ook veel van en ik draag ook een schort bij het koken.Heel handig!
  groet Astrid

 25. 2000, wat een aantal en elke dag weer een nieuw verhaal, heel knap.
  Vandaag kwam de nieuwe HZG weer, de problemen drie jaar geleden bij HZG waren de aanleiding dat ik na een tip van Maaike bij Berthi op haar web-log ben gaan lezen.
  Het is een stukje van mijn leven geworden en hoop hier nog heel lang van te kunnen genieten.
  Heel veel mensen heb ik leren kennen, persoonlijk of via de mail.
  Je gaat mensen missen als je geen reactie leest.
  Gerrie waar ben je, ziek, inpakken, verhuizen of computerproblemen?
  We missen je verhalen, levenswijsheid en mooie gedichten.

 26. De (het schort) een mooi herkenbaar verhaal.
  Ik gebruik hem zelden, moet eigenlijk wel.
  Als ik tijdens de lessen onder de tl lampen zit, zie ik vaak wat op mijn boezem liggen.
  Dus de schort ook maar dragen tijdens de maaltijd.

 27. Ik heb veel leerzaams uit je dagelijkse blog gehaald, niet alleen voor mijn hobby, handwerken, maar ook voor al je andere zaken die je in je blog behandelt.
  Ondanks alle inspanning wat dat iedere dag van je vergt,
  PROFICIAT!
  hopelijk dat je er nog lang mee doorgaat.

 28. Een schort moet je vastmaken anders heb je er nog niet veel aan….maar een schort maakt hier ook veel LOS…wat een herkenning en herinneringen.
  Je log is onmisbaar geworden voor ons.
  Als je er zelf nou maar plezier in blijft houden dan kunnen we nog lang doorgaan.
  Fijn weekend.

 29. ik ben opmerkelijk gezond ondanks mijn liefde voor schorten. Ik draag ze in de keuken en tijdens het vilten en verven dus……….. eigenlijk altijd.
  XXXm

 30. Gefeliciteerd Berthi met deze 2000. Heel herkenbaar en ik draag de schort tijdens koken en afwas. Heb er al een kado gedaan aan de dochters en een schoonzoon. En…… ze worden gebruikt. Zelf draag ik er ook een tijdens beeldhouwen. Heel praktisch.Blijf doorgaan met veel plezier. Groet Wil

 31. Wat een gigantisch aantal logjes zijn er verschenen, gefeliciteerd, Berthi! Je weet vast wel dat je mensen inspireert en stimuleert met al je textielnieuws, maar nogmaals dank daarvoor!
  Ik ben een enorme schortdrager geworden, maak ze zelf ook natuurlijk, ik zou niet meer zonder kunnen!

 32. Ik heb al heel wat schorten versleten en dat zegt genoeg !
  Gefeliciteerd met de 2000ste, een hele prestatie en natuurlijk bedankt voor al het moois wat je ons laat zien en lezen.
  Groet Margriet

 33. Berthi ik had je vergeten te danken voor al die mooie weblogjes die je maakt. Voor mij begint de ochtend met een kopje thee en een broodje met Berthi en Marianne. Een heerlijke start van de dag. Je begint de dag vol enthousiasme en vaak met een big smile.
  @ Ine ik heb Gerry ook al een paar dagen niet gezien. Ook bij MM niet. Vorige keer was haar computer stuk hopelijk is dat nu ook het geval.
  Zie jullie volgende week zaterdag.
  Dragen jullie ook een button als herkenning?

 34. @Hilda….zouden we dat nog nodig hebben? ;-))
  Dan moet ik nog snel iets maken in de juiste kleur!

 35. Dank je wel voor al jullie lieve en mooie reacties vandaag! Uit de reacties blijkt dat we niet zonder de/het schort kunnen. Het wordt tijd dat ik er zelf eentje ga dragen. In de kast ligt vast nog een oud exemplaar!:-)
  @Elma, ik mis de reacties van Gerrie al een paar weken en heb haar daarom een mail gestuurd. Helaas geen berichtje ontvangen. Ik zal opnieuw een mail sturen.
  @Elly, proficiat met het vijfjarig bestaan van je weblog. 703 berichtjes is ook niet mis!

 36. Mijn leven met het schort!
  Als kind zijnde van ongeveer 5 jaar, maakte ik kennis met het schort. Tijdens het eten en bij de afwas, moest ik beslist een schort voordoen. Ja, midden in de week een zogenaamd bont schort, en op de zondag een wit schort. Dat witte schort was na de was en een stijfselbeurt net een plank.Het kraakte er over!
  Op 10 jarige leeftijd mocht ik naar een borduur-clubje van de buurtvereniging.Daar
  mocht ik beginnen aan het borduren van een luxe schortje voor me zelf.Het schortje was
  met bloemen voorbedrukt en mocht met kleurig
  borduurgaren bewerkt worden. Het schortje had een schuine bies rondom van blauwe
  Brabants Bont.
  In twee winters heb ik het schortje klaar
  gekregen.Ik was zo trots als een pauw.
  Ik moet het schortje nog ergens in de kast
  hebben.Ik zal hem eens opzoeken, dan kan
  mijn lieve kleindochter het nog gebruiken…
  alhoewel..?
  Hennie Stevan

 37. Berthi, allereerst van harte gefeliciteerden bedankt!
  Wat leuk dat de schort zo aanspreekt.
  Ik draag het altijd graag tijdens het koken
  hartelijke groet,
  Tilleke

 38. Berthi ook van mij, zij het wat laat, ook nog van harte gefeliciteerd met jouw geweldige prestatie. Uit de enorme stroom van reacties heb ik tot mijn grote genoegen gemerkt, dat het dragen van schorten zelfs in Nederland toch nog niet zo dood is als ik dacht.
  Tussen 1960 en 1965 droeg ik zelf al dagelijks van die kapsterschorten, met halflange mouwtjes en op de rug zo’n rij knoopjes plus een grote strik. In die dingen zat je als gegoten en dat gaf mij altijd een fijne stimulans om al die huishoudelijke klussen weer eens lekker stevig aan te pakken en ook tijdens het eten hield je zo’n ding gewoon aan. Helaas begon het later heel langzamerhand eigenlijk een beetje abnormaal te worden, als je je als vrouw nog in een schort vertoonde. Thuis heb ik dat dragen van een schort echter nooit afgezworen en ik vond het op deze website heel prettig om te zien, dat ik hierin bepaald niet de enige ben.
  In Nederland is het schorten aanbod in textielwinkels inmiddels doodgewoon heel klein en beperkt zich tot wat barbecue schortjes. De kapsterschorten, die ik destijds graag droeg, zijn al heel lang helemaal niet meer te koop. Maar als je in GOOGLE : “Apron” indrukt, dan krijg je 46 miljoen resultaten. In Noord Amerika lijkt het schort bezig te zijn aan een revival. Recent heb ik via Internet daar ook zo’n modern schort gekocht. En als ik voor lunchgasten eitjes ga bakken, dan bind ik dat weer doodgewoon voor. Maar er blijkt daar ook een gigantische markt voor tweedehands “Vintage aprons” te bestaan. Ook als je in GOOGLE : “tablier” intoetst, dan blijkt ook in Frankrijk nog een gigantisch aanbod van pure huishoudschorten te bestaan. En op deze website las ik, dat ook Spaanse vrouwen het nog heel normaal vinden om een schort te dragen.
  Ik hoop echt dat ook in Nederland die weerzin, tegen het gewoon gezellig huiselijk dragen van een leuk schort, weer zal gaan verdwijnen.
  Sabrina

 39. @Sabrina ter Horst, erg leuk om je uitgebreide reactie te lezen.
  In Nederland zie je dat de schort weer in opmars is. De museumshop van het Textielmuseum heeft prachtige exemplaren te koop. Het zal niet lang duren of de schort zal in de ‘gewone’ winkel weer volop te koop zijn. En anders hebben we internet nog altijd!

 40. Ik zou het echt leuk vinden als je gelijk krijgt. Maar welk textielmuseum bedoel je ? Er zitten er in Tilburg Enschede en Leiden. Maar ik vind nergens, dat zij ook prachtige schorten in hun shop verkopen. Maar als dat heel mooie authentieke exemplaren zijn, dan zal daar ook wel een stevig prijskaartje aan hangen. Of gaat het mogelijk om ergens achtergebleven en vergeten ouderwetse voorraden, die nu als “vintage” toch nog een redelijk prijsje kunnen opbrengen ?

 41. Hallo Sabrina,

  In Duitsland noemen ze een jasschort kittel, en een jasschort die jij vroeger droeg met van die knoopjes op de rug noem ze daar rsk kittel ruckenschlusskittel of ook wel kittel rucken of kittel hinten schluss.

  Op internet zijn er voldoende te krijgen op Google.de bij Reitz gmbh(eco kittelweiss) Sd mode DK mode Kokott en van het merk BP.

  Ook op ebay.de worden er voldoende aangeboden nieuw en tweede hands, ook van jasschorten nylon, nylon kittel.

  Er zijn er voldoende te krijgen met de knopen op de rug, ik zelf draag uitsluitend en alleen jasschorten met de knopen op de rug bijna altijd een wiite jasschort van zowel katoen als nylon.

  Het voor van die jasschort die je op de rug dicht moet maken is, dat ze aan de voorzijde helemaal dicht zitten met een lekkere hoge boord zo kan ik nooit meer op mijn kleren knoeien. Het is ideaal in de keuken vooral als ik aan het aanrecht sta zit alles aan de voorzijde helemaal dicht en lekker glad, en als ik aan het koken ben of bakken dan komt er wels een een vet spatter op mijn schort. En ik heb er ook nog grote jaszakken en een borstzak op de meeste daar heb ik van alles in zitten.

  Maar mijn kleren eronder worden niet viet, ook mijn broek of rok onder de jasschort worden nooit vies, want ik draag altijd lange jasschorten die ver over de knie rijken tot halverwege mijn scheenbeen. Kortom ik draag altijd het model jasschort met de knopen op de rug.

  Ik koop wel eens vaker jasschorten met voor knopen, en thuis haal ik dan aan de voorzijde de zakken eraf en naai ze op de rug er weer op, ook de rugband bevestig ik dan ook op de rugzijde. En pas dan de kraag aan door het kant wat onder revers zit eruit te halen zodat de Veehals weer onzicht baar is. Als dit niet kan heb altijd nog een stuk wit katoen of nylon stof liggen dat ik dan na het uitgetekend te hebben er op zet. Als ik die jasschorten met voorsluiting goedkoop kan kopen let ik er wel op of ik dat bij dat model wel kan veranderen of aanpassen want niet elk model is dat mogelijk. Door de jaren heen weet ik precies bij welke jasschort dat wel of niet kan. Bovendien naai ik nog regelmatig een jasschort voor mijzelf of voor familie en vriendinnen, want waar ik woon worden die nog best veel gedragen. Ik koop bij fabrieken altijd groten rollen stof van katoen en nylon waar een kilometer stof op zit. En bij mijn moeder vroeger en nu al jaren bij mij verzamelden wij oude kleding voor het goede doel, en daar zaten dan regelmatig nog goed bruikbare jasschorten tussen!

 42. Hallo Sabrina,

  je kan ook een naaister vragen om zo’n kapster-schorten te laten maken, ik draag die schorten ook graag als ik aan het koken ben en het huishouden doe, ze zitten perfect en je kunt van alles in de zakken bij je hebben wat je nodig hebt.

  Theo 23-01-2017

 43. Hallo Sabrina,

  heb jij al een naaister gevonden om die mooie schorten met sluiting op de rug te laten maken? Ik heb inmiddels weer een naaister gevonden die die schorten voor me maakt, de eerdere naaister wil ze helaas niet meer maken.

  Theo 14-12-2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *