De Zeeuwse knopIn de 18e en 19e eeuw werden zilveren knopen op de hemdrok gedragen, lees ik in de publicatie Van de goudsmid, P.J. Minderhoud. Ik lees verder: ‘De knoop die was opgebouwd uit draadwerk, de zogenaamde braamknoop (later Zeeuwse knoop genoemd) was het soort knoop dat tot het uitsterven van deze mode omstreeks 1875, werd gedragen. Dat deze mode verdween zal voor pronkzuchtige mannen wellicht een zeker gemis zijn geweest. Op portretfoto’s van Walcherse mannen in hun beste kledij uit het einde van de 19e eeuw zijn toch weer zilveren zogenaamde Zeeuwse knoopjes te zien.
… Op Walcheren waren deze knoopjes, die onder elkaar op de zondagse boezeroen werden genaaid, kleiner dan de oorspronkelijke op de hemdrok.
… Op Walcheren droeg men meestal twee knoopjes, het aantal waarmee de boezeroen daadwerkelijk werd gesloten. Meestal werd dus het bolle knopmodel gedragen maar ook het platte soort, de zogenaamde Goese knop, kwam voor. Deze knoopjes werden al snel functieloos opgenaaid, omdat men de boezeroen toen achter in de hals met gewone knoopjes of haak en oog sloot. De twee zilveren knoopjes, vanaf circa 1900 sporadisch ook van goud, waren samen met de gouden keelknopen te zien in de V-vorm die ontstond wanneer het vest of onderbuis geheel gesloten was. Omstreeks 1915 raakte het gebruik van de twee knoopjes bij de nieuwe generatie drachtdragers uit de mode.’De Zeeuwse knop wordt nieuw leven ingeblazen door de beeldend kunstenaar Tinka Leene. Zij ontwierp een bakblik in de vorm van een Zeeuwse knop. De bakvorm kan gebruikt worden om een cake te bakken in de vorm van een Zeeuwse knop. In oktober 2010 komt de eerste gelimiteerde oplage van 2010 bakvormen op de markt. Uniek, omdat de eerste 2010 vormen het stempel zeeuwseknop 2010 in de rand gestanst krijgen. De doorsnede van deze eerste gelimiteerde editie is 20 cm en de hoogte is 5,5 cm. Via de website kun je een bakblik bestellen en vanaf 1 oktober 2010 kun je een exemplaar verkrijgen bij deze verkooppunten.

20 gedachten over “De Zeeuwse knop

 1. Als kind kreeg je vroeger een ringetje met een zeeuws knopje erop. Zulke dingen blijven je bij. Helaas voor de mannen van heden nog weinig sieraden met traditie. Leuk cadeau voor een zeeuwse vriendin om zo’n bakvorm te geven.

 2. @Hilda, toen ik dit verhaal las, moest ik ook direct denken aan het ringetje met een Zeeuws knopje. Het was min of meer ‘in’.

 3. ik heb oorknopjes met zeeuwse knopen en de gouden knoop-speld die mijn moeder op haar 21 ste verjaardag kreeg. basje

 4. Ik moest ook meteen aan het ringetje denken waar Hilda het ook al over heeft. Jij dus ook. De echte Zeeuwse knoppen zijn dus heel wat groter.
  Leuke vorm voor een bakblik.
  Mooi verhaal.
  Groetjes

 5. Mooi de historie af te ‘lezen’ van de knopen.
  Ook ik had hét ringetje en de oorbellen.
  Kom net terug van de zeeuwse grens, geen knoop gezien!!;-)
  grappig het blik.

 6. tja..zeeuwse knop(p)en: eddy z’n moeder was zeeuwse en van haar hebben we twee gouden knopen met speld. zelf had ik als kind inderdaad ook zo’n klein ringetje, we gingen altijd naar zeeland met vakantie. Ik heb ook nog steeds een grote zilveren als ring, die draag ik regelmatig. dat is een bolle. Nu erfde ik van mn moeder een armband van zilver met n hele rij bolle knopjes erop. kan ik nu niet laten zien, helaas, maar tis een lief ding.Nu ik erover nadenk: er liggen ook nog twee platte grote zilveren als broche (ook van mam geweest)en hanger.Je ziet hoe ook noorderlingen ze mooi vinden!

 7. Het bakblik kost € 24,95 + 4,95 verzendkosten. Bestel je meerdere bakblikken dan betaal je ook € 4,95 voor de verzending.
  In mijn juwelenkist ligt de mooie zilveren broche die ik mij als kind nog herinner dat mijn oudtante Jans hem altijd droeg. In 1952 is ze overleden en via mijn moeder is deze nu in mijn bezit.
  Veertien knopjes zitten daarop. Het hele kleine gouden speldje van mijn schoonmoeder met drie kleine knoopjes heeft maar 6 knopjes, dus daar zit nog verschil in.

 8. Eerst alle reacties lezen voor dat je een antwoord geeft, nu ik het nalees heeft Berthi de prijs al genoemd.

 9. Minderhoud schrijft in zijn boek dat het gebruik van de Zeeuwse knop zich niet beperkte tot Walcheren, maar ook in andere delen van Nederland, waar streekdracht werd gedragen, voorkwam. In Scheveningen en Noordwijk werden er drie forse exemplaren op het zogenaamde korsjak gedragen.

 10. ik hou zo van de zeeuwse knop
  ik ben er mee opgegroeid in mijn zeeuwsefamilie t/m mijn 6e jaar
  heb zelf ook oorbellen als zeeuwse knopjes….
  leuk dat bakblik!!

 11. oh ja ook een ringetje…eens zoeken of ik die nog heb>>>>>>>>>>>>>>>

 12. en natuurlijk zeeuwse knopjes in de tuin ;)) zo lief en teer….

 13. Ook kun je bij juwelier Minderhoud sieraden kopen waarin de zeeuwse knop op een moderne wijze is verwerkt, zo heeft een vriendin van mij laatst een schitterende platte knop gekregen van haar vader, die was verwerkt aan een rubberen koord, heel modern en prachtig. Beslist de moeite waard om eens langs Minderhoud te gaan als je in Zeeland bent (Westkapelle en Arnemuiden)! En dat bakblik, geweldig!Hoe kom je op het idee!

 14. voor degene die sieraden willen in die trend ik zag ze ook bij Ippy in Middelburg! In een modern jasje en klassiek.

 15. @Mendert, bedankt voor de tip. Ben ik in de buurt, dan ga ik een kijkje nemen.
  Ik zag op je website dat jij aardig aan de weg timmert! Perfect! Ik wens je heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *