Textielpost – WesteremdenLies Huizer: ‘Vandaag (4-9-2010) een geweldige tocht gemaakt door het Groninger Hogeland. Het dorp Spijk bezocht en Uithuizermeeden. Als klapstuk op de dag bezochten we “de Weem” in Westeremden en werden we door de schilder Henk Helmantel persoonlijk rondgeleid. Koffie gedronken in zijn tuin en later nog eens een rondgang op de tentoonstelling. Nou werkte het weer ook geweldig mee… het was echt bijzonder. Er hingen twee schilderijen met een mangeldoek, eenmaal een stilleven met een schaal met fruit en deze met stoel, ik dacht, dat is een mooie voor Berthi. Dus bij dezen.’

Lies, je hebt me werkelijk verrast met deze textielpost. Dit is het eerste Nederlandse schilderij dat ik zie waarop een mangeldoek staat afgebeeld. Het is geen Nederlandse mangeldoek, hij komt uit Duitsland. De doek ligt dubbelgevouwen op de stoel. De afmeting van deze mangeldoek is circa 90 x 300 cm. Een prachtig stilleven!

Henk Helmantel is sinds 1967 kunstschilder in zijn geboortedorp Westeremden. Hij houdt zich met name bezig met het schilderen van stillevens en interieurs van gebouwen. Hij heeft al diverse solo- en groepstentoonstellingen gehad in binnen- en buitenland. Er zijn al diverse publicaties verschenen.
Henk en Barbara Helmantel wonen in de herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij. Jaarlijks vinden duizenden mensen de weg naar ‘de Weem’ om de schilderijen van Henk Helmantel van dichtbij te bewonderen. Tot en met 2 oktober 2010 kun je nog terecht voor de jubileumtentoonstelling 1985…25 jaar…2010. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

31 gedachten over “Textielpost – Westeremden

 1. Mooi, die verstilde sfeer met die “oude” kleuren. En wat leuk voor jou Berthi. Word je daar niet een klein beetje hebberig van. Zo’n mooi schilderij zou toch prachtig staan bij je verzameling mangeldoeken.
  Anneke SK

 2. Je gelooft haast niet dat dit geschilderd is, zo echt. Een echt schilderij zal niet lukken, er zijn schitterende reproducties en kaarten te koop van deze zeer goede Groningse schilder.

 3. Ja mooi die kleuren. Een beetje weemoedig alsof de schilder wil zeggen “jammer dat dit voorbij is”.
  Maar ja, dat is mijn interpretatie hoor. Ik heb echt geen verstand van schilderijen.

 4. Leuke textielpost. Vorig jaar in juli hebben we een bezoek gebracht aan de Weem. Prachtig werk en een heerlijke locatie. Het museum voor Naaldkunst in Winschoten was toen ook geopend en daar hebben we het toen mee gecombineerd.

 5. @Anneke SK, ik ben al zo ontzettend blij met deze kaart want een schilderij van Henk Helmantel zal er niet inzitten. Ik vermoed dat er een aardig prijskaartje aan het schilderij bungelt.
  @Elma, ik heb op internet veel schilderijen van Henk Helmantel bekeken en het zijn stuk vor stuk meesterwerken. Ongelooflijk knap hoe hij schildert.
  @Ine, iedereen heeft verstand van schilderijen. Het is juist zo leuk wat jij erin ziet en wat een ander erover te vertellen heeft. Dat maakt het zo boeiend en interessant.
  @Willy, volgens mij heb je er zelfs een logje over geschreven?
  @Saskia, helemaal mee eens!

 6. Ja ik ben bang dat het prijskaartje niet gering zal zijn. Vooruit een mooie poster dan maar. Dat zal beter betaalbaar zijn.
  Anneke SK

 7. Wat een prachtige schilderij. Zou zo bij mij aan de kamer passen. Een poster mag ook.

 8. mooi allemaal en het is een heel stil schilderij wat ook heel vvel verteld tegelijkertijd, Wel een echt herfstkleurtje !!!! maar het was een heel zonnigedag en dan met het licht van dit jaargetijde zal het er toch heel vriendelijk uitgezien hebben Basje

 9. Wat geweldig dat er nog schilders zijn die “echt” kunnen schilderen! Tja Berthi, dat wordt een inbraak….:-)

 10. Prachtige textielpost weer!
  Vol bewondering dat iemand ZO kan schilderen !!!!!

 11. Ach, wat een mooi cadeautje, zomaar in de brievenbus. Geweldig mooi!

 12. Mooi hoor zo’n schilderij, dat zal weer genieten zijn geweest daar in Groningen. Er zijn daar in die provincie toch vaak mooie dingen te bekijken, ik hoorde ook al zulke lovende berichten over het Quiltfestival in Noord-Groningen en van onze Pieterpadwandeling weet ik dat daar hele mooie plekjes zijn.

 13. Zo onder de indruk van deze mooie kaart dat ik helemaal vergeet om Lies te zeggen, wat heb jij een mooie reis gemaakt en weer een stukje van Groningen gezien.
  Morgen gaan wij terug in de tijd ULRUM1834
  Het jaar van de afscheiding Ds. de Cock.
  Wij hopen op beter weer met het kantklossen dan in Horst. De buienradar is al heel wat geraadpleegd, afwachten maar. Het plastic ligt klaar.

 14. Berthi, dus dat was wél bij jou!!
  Ja ik heb ook weer heerlijk gelachen om dat gedichtje. (en ik zal het hier maar niet laten lezen! ze zouden eens iets herkennen ;-)) )

 15. Ook weer prachtige post wat precies bij je past. Geweldig om dit weer allemaal tegen te komen.

 16. Geweldig dat gedicht over mama en internet!
  Maar wat een oplettende blik Lies, ik zag als eerste dat stoeltje en die houten ton!
  Heel mooi.

 17. Leuk hoor dat iedereen er zo van mee kan genieten…..ik denk zelf nog vaak aan die dag en ook aan de Historische dag in Leens (Verhildershem) zulke enige mensen ontmoet…is voor herhaling vatbaar , als ik het goed begrepen heb zijn er meerdere dagen in het jaar waarop daar iets te doen is.
  Trouwens ….. wat komt de kaart goed over…net echt !!

 18. @elma, ik duim voor je dat het morgen droog blijft. Heel veel succes voor iedereen!
  In het zuiden was het vandaag best goed weer, maar ja, daar heb jij niets aan!

 19. Kwamen vanavond laat mn 2 nichtjes binnenstormen. Waren 2 daagjes wezen “Walcheren” (nieuw werkwoord door hun uitgevonden) en vol trots overhandigden ze me een zwaar pak van de Drvkkery in Middelburg Met daarin het boek De Zeeuwse streekdrachten 1800-2000.
  uitg. Waanders….lag zomaar in de aanbieding…… geweldig toch !!! er zat ook nog een bladwijzer in Lezing door Marjan Berk op 16 oktober in de Hofpleinkerk t.o. Zeeuws Archief “Het bloed kruipt….””
  over haar zoektocht naar haar Zeeuwse roots en afstamming van Jacob Cats ???
  en toen kreeg ik nog een pakje dat kan ik hier niet allemaal vertellen… ben je al weer zover dat je naar Nijkerk komt in oktober ?? dan breng ik het mee en laat het aan je zien…ik ben vreselijk verwend vandaag echt heel geweldig !!

 20. @Lies Huizer, geweldig dat je zo verwend bent, je verdient het!!!
  Prachtig boek, zal ik binnenkort melden in een log en naar die lezing ga jij toch wel?
  Ik ben op 9 oktober niet in Nijkerk. Tot nu toe heb ik nog geen lange afstanden gereisd met de trein. Onlangs ben ik weer voor de eerste keer met de trein naar Geldrop geweest voor een bezoek aan de mondhygiëniste. Een korte afstand dus.
  In januari hoop ik wel in Nijkerk te zijn. Ik neem aan dat er dan een nieuwe ontmoetingsdag wordt georganiseerd. Het zal dus nog eventjes duren voordat ik kan zien wat er allemaal voor moois in jouw pakje zit!

 21. En ik dacht eerst nog: wat een prachtige foto is dat, waar zou die gemaakt zijn….totdat ik las dat het een schilderij is! Ongelofelijk mooi! Zo verstilt en sereen… Leuk dat nog meer mensen het boek De Zeeuwse Streekdrachten in de aanbieding ontdekt hebben, wil je er meer over weten; ik heb het beschreven in mijn log op 16 september jl. En misschien tot ziens bij de lezing van Marjan Berk, dat is hier praktisch om de hoek! fijn weekend en groetjes van Lupineke

 22. O,wat kan die man toch schilderen….prachtig! Ik heb een tijdje geleden een tentoonstelling van hem gezien,hij heeft ook eens een klein muisje geschilderd…zo mooi!
  Fijn weekend Berthi!

 23. Toevallig afgelopen zaterdag met familie De Weem van Helmantel bezocht, een aangenaam bezoek. Het grappige van dit schilderij (en van een paar andere) is, dat het beeld in het voorbijlopen veranderd: sta je ervoor, dan is de stoel laag en breed, je kunt er niet uit opmaken of het een kinderstoeltje of een ‘gewone’ is. Loop je van links naar rechts met de blik op de stoel, veranderd het gedrongen stoeltje in een ‘gewone’ stoel, correct in proportie. Grappig, om al die bezoekers iedere keer weer heen en weer te zien lopen om het effect van dit schilderij tot zich te laten doordringen

 24. @Frederike, enig dat jij op de valreep naar de Weem bent geweest.
  Knap geschilderd van Henk Helmantel! Als ik eens een paar dagen in het noorden ben, wil ik beslist naar de Weem gaan.
  Er is veel moois te zien in ons landje, of je nu naar het zuiden, westen, oosten of het noorden gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *