Textielpost – Nagypall IElsbeth, Majo, Cis, InekeH, AnnekevH, TheaR, JeannetteP, FroukjeF, Thera, Els, Hanny, Ineke en Astrid hadden via Needles4all een weekje Hongarije geboekt. Hun gastvrouw was Frouke. Op de textielpost van 6-9-2010 schrijven zij: ‘Vandaag zijn we in het weefmuseum van Zeng?várkony geweest. Erg leuk en veel vrouwen hebben hun slag geslagen in de museumwinkel waar mooie doeken te koop zijn, met het voor deze plaats typische rozemarijn motief. Op deze kaart een detail van een draagdoek uit de collectie van Frouke, die we vrijdag in het textielmuseum van Budapest gaan bezichtigen. Frouke’s doeken, totaal 30, zijn daar nu tentoongesteld.’Deze dame geeft een demonstratie weven in het weefmuseum van Zeng?várkony.Deze foto laat voor de streek het typische ingeweven ‘rozemarijn takje’ zien. Dit ontstaat doordat een S en een Z getwijnde zwart-witte draad in de stof wordt geweven.

De foto’s in het weefmuseum zijn gemaakt door Elsbeth.

In deze log en deze log laat Frouke wikkeldoeken uit haar collectie zien.

13 gedachten over “Textielpost – Nagypall I

 1. Wat zal dit een mooie reis zijn geweest.
  Vertoeven op de binnenplaats bij Frouke en Eddy en met handwerken bezig zijn.
  Op de bovenste foto een weefwerk wat later geborduurd is met een vogeltje als extra versiering.
  Toch verheug ik mij ook weer op de winter, een mutsenbreidag met Frouke.

 2. Een Nederlandse vrouw met Hongaarse doeken geeft een tentoonstelling in Budapest. De dames konden geen betere gastvrouw treffen. Had graag willen ruilen met een van de dames.

 3. Het was inderdaad een geweldige,gezellige en leerzame week.Prachtig textiel gezien,geleerd hoe je een borduurpatroon kunt maken met indigo en was,maisblad geweven en ik ben zelfs een beetje verslingerd geraakt aan het bandweven.
  Ook kennis gemaakt met ontzettend lieve inwoners van Nagypall,heel veel Hongaarse volkskunst gezien en niet te vergeten…. het heerlijke eten!
  Frouke,Ineke en Eddy,nogmaals bedankt!!!

 4. Ha! Elma! Insgelijks..van dat mutsenbreien bedoel ik. Ik mis je hier regelmatig…dan denk ik o….dat zou leuk zijn om Elma en Berthi en al die andere handwerkvrouwen te laten zien/ beleven….Daarom vonden wij het zo leuk er in elk geval al een aantal te gast te mogen hebben! Het was geweldig!

 5. @Frouke, jullie hebben de perfecte plaats gekozen om enkele maanden per jaar te vertoeven. Wij hebben hier al regelmatig mogen genieten van het mooie handwerk dat je ons liet zien. En dat is slechts een fractie van het geheel. Thera licht een tipje van de sluier op wat jullie al in één week tijd hebben gezien en gedaan. Nagypall is een geweldig mooie inspirerende omgeving!

 6. wat een leuke resi moet dat zijn geweest, Met allemaal handwerksters, Feest hoor, Basje

 7. Textielpost…eerder een textielfééstje!
  Wat gezellig om met zoveel gelijkgestemde mensen samen handwerk te bekijken en bewonderen.

 8. Ook ik vond het een heel inspirerende, leerzame maar vooral gezellige week. Leuke reisgenoten, veel gezien en vooral gedaan. Frouke en Eddy zijn perfecte gastvrouw en
  -heer. De afscheidsavond met live Hongaarse muziek en verukkelijk eten zal nog lang in onze herinnering voortleven.
  Frouke, Eddy en Ineke, voor de zoveelste keer: bedankt voor deze grandioze week.

 9. Het was een super week, zeer inspirerend en activerend: ik ben al druk aan het breien en naaien en ga binnekort bandweven!!
  Verder was het heel gezellig en hebben we genoten van de gastvrijheid van Frouke en Eddy en de prima begeleiding van Ineke S.
  Een echte aanrader om aan mee te doen.
  Nogmaals bedankt voor alles.
  Ineke H.

 10. Het was een feestweek, met zo’n super gastvrouw en -heer Froukje en Eddy. Een geweldige groep en Ineke die alles zo fantastisch had geregeld!. En ook Edit en Juliska niet te vergeten.
  Wat hebben we veel gezien en gedaan; musea bekijken en (hard) werken, ongelooflijk, en dat allemaal in één week, de naweeën zijn goed, ben gelijk begonnen met breien: het patroon van Frouke en de wol van Otto. Straks op de beurs wil ik garen halen voor het bandweven, nooit gedaan en vind het fantastisch.
  Frouke, Eddy en Ineke nog maar een keer, hartstikke bedankt.
  Froukje F.

 11. wat is dit een leuke site. Ik had er nooit van gehoord tot ik op reis ging met Ineke. Dit was voor mij en ik denk ook voor Thea een fantastische belevenis. En wat mhebben we veel geleerd en hard moeten werken!!De groep was heel erg fijn en ik heb nauwelijks woorden voor de organisatie van een en ander door Froukje, Ineke, en Eddy. SUPER!En dan al die lieve mensen die zich voor ons zo hebben uitgesloofd.We gaan graag weer mee.Jeannette Peterse en Thea Ruigrok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *