Grensoverschrijdende kanthappening in Horst

Ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan organiseerde Kantkring ’t Klöske op 12 september van 13.00 tot 17.00 uur een grensoverschrijdende kanthappening in het centrum van Horst. Maar liefst 400 kantklossers kwamen die dag bij elkaar om allerlei werken van kant te maken. De gemeente Horst maakte hiermee kans om in het Guinness Book of Records te komen.Tijdens de kanthappening was ik in Brabant op familiebezoek, maar LiaS was er wel bij. Zij maakte foto’s en schreef het volgende erover:
‘Wat een gul onthaal daar in de Euregio Venlo! Bakken water kwamen uit de lucht, maar er was van alles bij de hand om droog en warm het programma te volgen. Een lint van 400 genummerde stoelen op de markt onder de kramen waaronder geklost werd, en hulpvaardige handen die ieder van een natje en droogje voorzag. Niets meer te wensen, behalve bedenken voor wie wij iets mee zouden nemen. De winter komt eraan. Bij binnenkomst zag je al verkeersregelaars, bussen en auto’s de goede kant opwijzen. Overal kon je spullen even wegzetten, en was er bewaking door middel van vriendelijk oplettende mensen of kon je even iets in bewaring geven met een bonnetje. Regendruppels genoeg, maar hartverwarmend werden wij ontvangen met koffie en Limburgse vlaai, nadat wij ons geregistreerd hadden en aan een zwarte sleutelhanger allerlei bonnen kregen. Nu, daar kwamen wij gemakkelijk de dag mee door, en gelukkig was er af en toe een rustig plekje om even na te denken wat je nu het eerst of het laatst zou doen. Je maakte ook gemakkelijk contact, hoefde niet altijd zelf te praten. Heerlijk Vlaams, Duits en dialecten uit heel Nederland. Met een leuk achtergrondmuziekje ging het eigenlijk allemaal vanzelf. Je hoefde je niet van de wijs te laten brengen, en de portemonnee leegde zich vanzelf. Maar dan de terugreis. Wat een gedoe met die automaten aan het station die het niet deden, geen treinmensen om te helpen een kaartje te trekken. Het lukte pas na drie uur toen een kleuterjuf van vroeger langskwam en wilde helpen, want bijna wilde ik onder de spoorbomen doorkruipen. Een reddende engel zoals ik ook wel eens wil zijn. De tassen vol gezellige spulletjes en de kleding helpt dan. Een heerlijke thuiskomst in de Hanzestad Zwolle, waar ik gelijk kon beginnen met zorgen (Ook nog nazorg van het Dikke Tinnefestival in Hattem en Monumentendag Zwolle). De koffer nog vol, rinkelde gelijk de telefoon en bleef ik de hele nacht weer op. Zo is de stemming opperbest.’Tot en met 24 oktober 2010 is de tentoonstelling Kant in Beweging te zien in Museum de Kantfabriek in Horst.

Dit jaar hebben we al een KIP-Day en een kanthappening gehad. Dit is niet alles. Morgen is de Worldwide Spin in Public Day. Of in Nederland hier wat aan gedaan wordt, weet ik niet. Wel organiseert de Landelijke Spingroep op 2 oktober de Landelijke Spindag in Elspeet.

9 gedachten over “Grensoverschrijdende kanthappening in Horst

 1. Petje af voor Lia die de buien heeft getrotseerd. Ik had m’n plannen toch maar gewijzigd toen het echt niet droog wilde worden.

 2. @Ine, zo jammer dat het zo’n slecht weer was. Daardoor zijn er zeker minder bezoekers gekomen naar de kanthappening.

 3. Dat moet een heel spektakel zijn geweest zoveel kantklossende dames (misschien ook heren) samen. Leuk verslag van Lia.

 4. Ik kijk toe en geniet van de fotos en het verhaal. Ik zou gegaranderd een Janboel van draadjes krijgen, zoveel klosjes tegelijk, nee Ik kijk en geniet Basje

 5. Ik ben vanaf 1 september weer aan het klossen in Genk en van daaruit is een bus naar Horst gegaan. Ik was zelf helaas te laat op de hoogte om me nog op te geven. De verhalen van mijn klasgenoten waren enthousiast. Vooral de Limburgse vlaai viel in de smaak en dat wil wat zeggen: naar mijn idee is de Belgisch-limburgse vlaai veel lekkerder dan de onze.
  Ik heb begrepen dat de happening een uur eerder is gestopt vanwege het weer. Toch jammer!

 6. Wat jammer voor deze kantdag dat er zo veel regen viel. Kantkloskussens houden helemaal niet van nattigheid.
  Lia bedankt dat je voor ons dit verslag met foto’s gemaakt hebt.
  Op de onderste foto werken ze ook aan een 4 persoons kantkloskussen. Dat staat hier ook klaar om met de Historische markt (25 september) weer aan te werken.
  Elke dag kijk ik op buienrader op de vooruitzichten voor 25-9. De voorspelling is regen, jammer van een dag met veel buitengebeuren.

 7. Vooral die mevrouw met die 2 brillen op vind ik zo geestig en zo herkenbaar. Zonder voorzetloep op mijn bril zie ik letterlijk geen steek. Maar 2 brillen over elkaar is ook wel een ludieke oplossing.
  Anneke SK

 8. @Anneke SK, de twee brillen was het eerste wat mij opviel van deze foto, daarom alleen al vind ik deze foto prachtig.

 9. Ik woon heel dichtbij en wilde gaan, maar blijkbaar ben ik toch van suiker en bleef dus thuis. Het regende echt te veel.
  Fijn dan voor de mensen die wél gegaan zijn, het zeker de moeite waard was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *