Mao’s last dancerIk zit na te genieten van de prachtige film Mao’s last dancer die ik vanavond zag in het filmtheater. De film is gebaseerd op de autobiografie van Li Cunxin, die in veel landen een bestseller werd.

Li Cunxin, geboren in 1961, groeit tijdens de Culturele Revolutie met zijn ouders en zes broers in armoede op in de Chinese provincie Shandong. Op zijn elfde wordt hij geselecteerd voor de balletacademie van Mao’s vrouw Jiang Qing in Beijing. Het is een harde leerschool. Li blijkt talent te hebben en wordt ontdekt door Ben Stevenson, de artistiek leider van het Houston Ballet. Li krijgt toestemming van Mao’s communistische regime om voor drie maanden naar Amerika te gaan. De danser wordt verliefd op het Amerikaanse meisje Elisabeth en weigert om terug te keren naar China. Ze trouwen om zo zekerheid te hebben dat Li in Amerika kan blijven. Maar zo eenvoudig blijkt dat niet te gaan. China laat van zich horen. Uiteindelijk mag Li blijven in Amerika, maar zal nooit meer China in mogen en dus zijn familie niet meer zien. Na jaren keert het tij en zijn ouders mogen naar Amerika komen om hun zoon te zien dansen en Li mag zelfs zijn familie opzoeken in Shandong.

Voor de rol van Li is gekozen voor een danser en geen acteur waardoor we kunnen genieten van prachtige dansscènes.

Li Cunxin trouwde in 1987 met de Australische danseres Mary Mckendry. Ze hebben drie kinderen, Sophie, Thomas en Birdie. Li werkt momenteel als senior manager voor een beursvennootschap in Melbourne. Tevens is hij een motiverende spreker. In 2009 werd Li benoemd tot Australian Father of the Year.

13 gedachten over “Mao’s last dancer

 1. @Berthi, dat is lang geleden dat wij verslag krijgen van een film die je hebt gezien, langzaam komt je oude leven weer terug na je onfortuinlijke val met grote gevolgen.
  Het lijkt mij een heel boeiende film, naar een waar gebeurd verhaal.
  In de trailer die ik heb bekeken lijkt het wel of Li zweeft als hij aan het dansen is.
  Ik kan mij voorstellen dat je nog aan het nagenieten bent.

 2. Oh, Berthi daar MOET ik toch naar toe, weer even een beetje China zien en dan ook nog verwerkt in een mooie film,bedankt voor de tip.

 3. mooi pose op de foto. zal eens kijken naar het boek,Lijkt me wel een fijn tussen haakjes verhaal, basje

 4. Fijn om zo’n tip te krijgen, soms zie je tussen de bomen het bos niet meer in filmland…niet dat ik nou zo vaak ga hoor! Lijkt me een heel boeiende film, als hij hier in de buurt draait zal ik hem graag gaan bekijken! groetjes van Lupineke

 5. @Elma, we bouwen het langzaam op!
  @Elly, dit is echt een film voor jou. Probeer er heen te gaan, je zult enorm genieten!
  @Basje, voor zover ik weet is er geen Nederlandse editie van het boek.
  @Mien B, ook echt een film voor jou.
  @Lupineke, ik hoop dat er bij jou een filmtheater in de buurt is, want jammer genoeg draait deze film niet in de gewone bioscoop.

 6. Berthi, wat een goede tip!
  Laatst heb ik “the Young Victoria” gezien op tv. Die is hier ook besproken. En nu heb ik de DVD!!!
  Zo ging het ook met “Silk” ;-))

 7. In de recensie in de NRC werd de film al vergeleken met “Turning Point” met Michael Barishnikov en “Billy Elliot”. Helaas er zijn zo weinig goede dansfilms. Meestal verzanden balletfilms in mierzoete verhaaltjes. Maar voor deze geldt dat niet.
  Dus ik ben benieuwd.
  Anneke SK

 8. @lheurebleue, als je de kans krijgt, zeker gaan kijken!
  @ine, dat is leuk om te horen. Ik geef dus af en toe goede tips!:-)
  Maar alle gekheid op een stokje, deze film is ook weer absoluut de moeite waard. Zelfs Peter vond hem goed! De film duurt twee uur en het verveelt geen minuut! Ik vond het jammer toen de film afgelopen was.
  @Anneke SK, hier dus niet! Deze film laat zien hoe hard het leven van een balletdanser is, en dan nog speciaal van een iemand uit China. Je weet het wel, maar toch…

 9. Dan moet ik toch nog even een mooi detail toevoegen. Voordat Li naar de balletacademie vertrekt, krijgt hij van zijn moeder een lappendeken die zij speciaal voor hem heeft gemaakt. Van zijn vader krijgt hij een vulpen die afkomstig is uit zijn familie.

 10. Dit zou toch een kassucces moeten worden ??? niet alleen een Dansfilm maar ook nog een stukje geschiedenis en een kijkje in de andere wereld (China) daar kan je samen heen , ieder komt aan zn trekken.

 11. @Lies Huizer, de bioscoopzaal was gisteravond voor driekwart gevuld en dat is veel voor het filmhuis. Er is dus voldoende belangstelling voor deze film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *