Molen De Liefde aangekleedJosefien: ‘Sinds 11 september is één van de molens in ons dorp versierd met tientallen gebreide lapjes. Het is een initiatief van kunstenares Iny Hummelink, die zich liet inspireren door de mensen van Knitted Landscape, een groep kunstenaars die gebreide objecten in het landschap achterlaat. Het feit dat de molen – met de mooie naam De Liefde – pas is gerestaureerd en breien weer actueel is, bracht haar op het idee. Ze plaatste een oproep in ons regionale blaadje om haar te voorzien van gebreide lapjes die in de vakken van de wieken zouden passen. Die wieken tellen ongeveer 288 vakken en Iny ging aanvankelijk voor 80 lapjes. Daarmee kon ze dan twee wieken “aankleden”. Maar via internet en allerlei netwerken ging het al snel lopen en de lapjes vielen als regen zodat Iny haar doel snel bijstelde en 160 lapjes wilde hebben voor de vier wieken. Ouderen van woonzorgcentra, breisters uit Canada en Nieuw-Zeeland en vanuit het hele land stuurden lapjes. In plaats van de benodigde 160 lappen kwamen er maar liefst 370 binnen bij de initiatiefnemers van dit bijzondere project. Molenaar Andries van der Graaf en leden van de Liesveldse kunstenaarsgroep Kreaktief presenteerden het kleurige resultaat op zaterdag 11 september omdat het toen Open Monumentendag was.

Op zaterdag 18 september, Rivierdag, is van 10.00 tot 17.00 uur de molen De Liefde – Nieuwe Veer 42 in Streefkerk – ook nog binnen te bezichtigen.

Van de gebreide wiekstukken worden dekens gemaakt als de weersomstandigheden iets van de lapjes hebben overgelaten. Men is in onderhandeling met een aantal organisaties om de dekens aan hen te kunnen schenken. Het is de bedoeling om de gebreide lapjes twee weken te laten hangen.En tot slot nog even de details van deze molen:
De Liefde is een achtkanten houten korenmolen uit 1893, een rijksmonument. Hij staat op de dijk van de rivier de Lek. Als je de molen wilt beleven zonder ‘m te bezoeken dan kan dat ook nog;
Op dit filmpje zie je ‘m draaien:
Korenmolen Streefkerk op Molendag I.
En op déze hoor je ook de herrie van de wieken:
Korenmolen Streefkerk op Molendag II.’

21 gedachten over “Molen De Liefde aangekleed

 1. @Josefien, wat een klus om zoveel gebreide lapjes vast te maken aan de wieken, maar het resultaat is magnifiek! Een molen in feestkledij!

 2. Berthi..dit is helemaal te gek maar ik ben wel bang dat er geen deken van kan t komen die wieken maken een geweld dat worden flarden .
  Ik ga het nu direkt even aan Hannelore door mailen want dit zit vaak op onze Korenmolen “de Kersenboom in Rijsoord” als vrijwilligster…. een idee voor haar !! als ze tenminste al terug is van haar Pompoenenfeest in Bocholt.

 3. Mooi initiatief. Het is een leuk en vrolijk gezicht en hopelijk blijven de lapjes in goede staat, zodat er nog dekens van gemaakt kunnen worden.

 4. Zal inderdaad een mooi gezicht zijn. Ben ook bang dat de deken vol met gaten en raffels zitten.

 5. Als dat geen Liefde uitstraalt weet ik het niet meer. Wat een super goed initiatief en wat moooooi…..
  groetjes Anje.

 6. schitterend idee.
  dát had ik willen verzinnen voor onze molen.
  dacht wel hoe maken ze dat vast en kan de molen dat gewicht hebben (zal wel want de zeiele zullen ook wel gewicht hebben). Draait hij nu anders ??
  Maar ik heb de linken nog niet aangeklikt dus misschien vind ik er daar meer over.

 7. ziet er hee feestelijk uit. en als ik het goed zie staan de wieken in”vreugdestand. ” ik moet nog even zoeken omze allemaal te vinden, maar er zij meerdere maniere om met se stand van de molgen vreugde ,feest en rouw uit te drukkken, a+s ik terug kom van mijn klusjes kom ga ik wel even googellen, Basje

 8. Hoi Berthi, hartelijk dank voor de prachtige servetten. Ik ben er heel blij mee. Geweldig dat je begrip hebt voor deze eeuwige twijfelkont. Ik kon geen keuze maken en je hebt het goed opgelost. Morgen blog ik er over.

 9. voor uitaeg over de verschillende stand van de wieken vind je van alles bij “wat zegt de stand van de molenwieken, Basje

 10. Wat een vrolijk gezicht, daar brei je met plezier je restjes in op. Hopelijk dat het nog lukt om er dekens van te maken.

 11. Wat een leuk en fleurig idee zo kunnen nog veel mensen meedoen ook.

 12. Dank voor de reacties!
  @MM De molen draait er niet anders door.
  Toen ik zaterdag de foto’s maakte was het heel mooi weer en draaide hij er lustig op los. Maar vandaag, met wind en regen en stilstaande molen hield ik ook wel mijn hart vast voor de houdbaarheidsdatum van de lapjes…..
  Ze zijn vastgezet met een soort binddraad, dat was nog de goedkoopste manier, heb ik begrepen.

 13. @Josefien, ik was vandaag in het westen van het land en daar was het echt herfstachtig vandaag. Regen en veel wind. Ik hoop dat de lapjes het volhouden.

 14. Wat een geweldig idee. En lief resultaat.
  Hier in het zuiden valt de regen nu met bakken uit de lucht. Ik weet niet hoe dat bij de molen is. Vast ook. Als de lapjes het overleven dan zijn ze in ieder geval ‘schoon’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *