Knopenmuseum in WarthausenKnopen, we hebben er allemaal iets mee. Dagelijks dragen we kleding waar minimaal één knoop, maar vaak meerdere knopen aan vastgenaaid zijn. Is de kleding echt versleten en kun je er niemand meer een plezier mee doen, dan slopen we de knopen van de kleding om ze vervolgens in de knopendoos op te bergen. Zonde om ze weg te gooien. Op een regenachtige dag kunnen de kinderen leuk bezig zijn met de knopendoos. Sorteren, en aan het eind van de middag de knopen gewoon weer bij elkaar in de doos gooien. Menig keer heb ik een knoop tussen twee draden laten tollen, aantrekken en loslaten. Het zoemende geluid hoor ik nu nog. Prachtig spelletje, waar we uren zoet mee waren.

Over knopen hebben we het al vaker gehad. Sommige mensen zien hun voorraad dusdanig groeien dat dit leidde tot een bijzonder ontwerp. Kijk eens naar het werk van Anton Veenstra, of naar het ontwerp van Tilleke Schwarz, en in dit ladekastje vind je ook menige knopen.

Nu we met z’n allen zoveel met knopen hebben, kan het bijna niet anders of er zal toch een museum zijn die op de knoop gericht is. Warempel, in Warthausen kun je je hart ophalen in het Knopf und Knopf Museum. Op indrukwekkende wijze toont dit museum de verschillende tijdperken in de geschiedenis van de knoop.

24 gedachten over “Knopenmuseum in Warthausen

 1. Goedenavond Berthi k heb echt weer even genoten van je nieuws klik klik en je hebt zo het verhaal weer rond hoe doe je dat toch fijn !! Henny

 2. @Henny, ik moet er echt over nadenken. Het is niet zo dat ik een verhaal uit de mouw schut. De nodige tijd zit erin, maar daar merkt en ziet de lezer niets van.

 3. Geweldig dat je dit gevonden hebt. Wat zou ik daar graag eens rond kijken. Ik denk niet dat het op onze route ligt als we door Duitsland rijden volgende week.Ik schrijf het adres in iedergeval op. Wie weet!

 4. oh, wat een prachtige kunst met al die knopen, het is dat er andere karweitjes op me wachten anders zou ik zo eens willen gaan rommelen tussen alle knopen die ik heb,bedankt voor de inspiratie.

 5. En dan te bedenken dat we daar in de buurt twee jaar geleden op vakantie zijn geweest…..Er klopt toch iets niet met de toeristeninfo in Duitsland!

 6. Kom meisjes ben je niet in de gelegenheid om naar de knopenexpo te gaan , dan maak je toch je eigen knopenfeestje .
  Haal de knopendoos tevoorschijn , schud hem leeg en doe er wat mee of geniet van je bezit . Weet je wat ik graag zou willen dat iemand die er wel heen zal gaan voor mij die mega knoop voor het museum wil meebrengen . Ik draag graag blauw en wat een sieraad misschien voor mijn deur , weet iedereen mij gemakkelijk te vinden .
  Ik ben helemaal weg van dat prachtige exemplaar en zoiets zit nog niet in mijn collectie .

 7. Ja de knopendoos was hier een tijdlang favoriet bij de kleinkinderen , en een zakje met boontjes ,die ik had voor het blind bakken, Het was GELD,en daar kon je zo leuk winkeltj meespelen, .4gaters en twee gaters en blinde , alles had zijn waarde.Er waren toen ook pakketje te koop en miniverpakkingsdoosjes, Het was acht feest dan.

 8. Het Knopenmuseum is voor mij niet in de buurt, maar ik moet nu toch eindelijk eens naar de Knopenwinkel op de Herengracht in Amsterdam.

 9. Laat ik nou toevallig nét deze week een klein onooglijk doosje vinden bij s-moeder met een paar glazen knoopjes!
  Een doosje waar kogeltjes in hebben gezeten. Gelukkig maak ik alle doosjes eerst open voordat ik ze weggooi.
  Dus l’heurebleue ’t begin is er 😉

 10. Ja, de meesten hebben wel wat met knopen denk ik. Hoe vaak DH niet vertelde over de naaimachine lade bij zijn moeder met hét knopen doosje. Doosje heb ik hier nog staan !!
  Tegen woordig worden knopen zo leuk als versiering gebruikt vooral ook op handwerk wat ik echt leuk vind.
  Even zoeken, JA ik draag vandaag 1 knoop, als hij er af valt zal ik mijn pantalon verliezen !!?;-))

 11. Dit museum heb ik bij mijn favorieten gezet. Zo kan ik snel het adres vinden als we eens die kant op gaan. Want het is helaas te ver voor een dagtripje.

 12. Wij gaan volgende week ook naar Duisland om Sara te vieren. Daarom lagen de kaarten nog voor het grijpen. Nu ligt Warthausen helemaal onder in Duitsland. Het plaatsje is waarschijnlijk wel heel erg klein want het staat niet op de kaart Als ik het goed heb gezien ligt het net boven Biberach aan de Riss. Gisteren stond ik bij de voordeelwinkel nog met prachtige gekleurde knopen in de hand. Tuurlijk je kunt ze overal voor gebruiken maar er staan al 2 koektrommels vol in huis. Van doodnormale knopen tot knopen van rookglas.

 13. Nu heeft Gerrie eens een wensje van niks: de blauwe knoop is van beton is, 5 meter hoog en weegt negen ton (!) heb ik gelezen. Dus natuurlijk: die neem ik wel effe voor je mee……:-))
  Het is inderdaad een eind weg, maar het goede nieuws is dat je in het museum kunt blijven slapen. Dus als iemand eens ‘in de knoop zit’ is dit misschien een leuke opkikker!!??

 14. Sinds de goudvissen niet meer in een ronde kom mogen zwemmen…zitten bij ons de knopen er in…kan je mooi zien wat je hebt.
  Aan de meeste knopen zit wel een verhaal…maar tegenwoordig is het moeilijk om knopen van de kleding te slopen je geeft je oude kleding mee naar Roemenie of Georgie en dan zouden die mensen er eerst weer knopen aan moeten gaan zetten , dat kan toch niet.
  Wat ik wel eens doe is een draadje door bij elkaar horende knopen rijgen…want je zoekt je suf naar die 4e knoop

 15. @Marijna, ik wens je alvast een fijne vakantie en wie weet wat er aan textiel/handwerk/accessoires op je pad komt. Laat je verrassen.
  @Elly, knopen blijven ons fascineren.
  @Mieke S, ontzettend jammer dat je toen niet op de hoogte was van het bestaan van dit museum.
  @Gerrie, met een big smile lees ik je reactie!
  @Elza, dus onthouden!
  @lheurebleue,… het zou zo maar kunnen!:-)
  Ine heeft een begin gemaakt!:-)
  @Basje, dierbare herinnering.
  @Annelies vdB, de knopenwinkel is hier al eens eerder aan bod gekomen:
  http://www.knopenwinkel.net/
  @Ine, we wachten geduldig op het komende nieuwe knopenmuseum!:-)
  @marian’ne m, de knoop is ‘hot’. Hij krijgt steeds meer aandacht!
  @Saskia, misschien kom je onverwachts toch eens in de buurt.
  @Hilda, dat gaan bijzondere en speciale dagen voor je worden in Duitsland! Geniet ervan.
  @Josefien, mooi gezegd!
  @Lies Huizer, goede kleding moet je met knopen eraan weggeven, daarom schrijf ik ook als de kleding echt versleten is, worden de knopen eraf gehaald.

 16. Lijkt me heel leuk om eens heen te gaan, Berthi! En ik kan ook wel iets gaan doen met mijn knopen, maar stel dat ik nou net die ene knoop nog eens nodig heb…denk ik dan…terwijl de knopenmand alleen maar voller en voller word!Bedankt voor de tip en een fijne dag verder,groetjes Antje

 17. net een knopen logje gelezen en wat zien we in de nieuwe Ikea gids die vandaag op de mat ligt ……een glazen weck-fles met knopen !! bladz. 241

 18. @Lies Huizer, ik heb gelijk de nieuwe IKEA gids erbij gepakt die ik afgelopen maandag in de brievenbus kreeg. Tot nu toe geen tijd gevonden om erin te bladeren.
  Wat een toeval of toch niet? Knopen zijn gewoon ‘hot’! Ik zie een trendy ouderwetse weckfles gevuld met knopen op blz. 241!

 19. van Markerdracht heren kleding heb ik zilveren knopen is dat wat waard ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *