Merklapmotieven op een servetPapieren servetten kom je in allerlei soorten tegen. Je ziet servetten met sinterklaastaferelen, paasafbeeldingen, bloemen als thema, kerstmotieven en ga zo maar door. Afbeeldingen die met handwerken te maken hebben zien we sporadisch. ‘Gebreide’ servetten was enigszins favoriet de laatste jaren. Ik kwam ze verschillende keren tegen. Maar het tij keert, of komt het doordat ik nu met merklappen bezig ben en dat mijn oog er extra op gericht is, want gisteren vond ik prachtige ‘merklap’servetten bij O’Life. Ze zijn te koop in een pakje van 20 stuks in de kleur blauw of rood. Het ontwerp is van Clayre & Eef. Behalve servetten is er in deze serie ook onder andere een ronde handdoek te koop.

Nu vind ik het erg leuk om aan het einde van deze week een pakje ‘merklap’servetten te verloten onder de lezers die een reactie plaatsen bij deze log. Zie het als een teken van waardering voor alle tips, foto’s, kaarten, reacties etc. waar jullie mij en de lezers van mijn blog blij mee maken. Je kunt een reactie plaatsen tot vrijdagmiddag.

57 gedachten over “Merklapmotieven op een servet

 1. Geweldig deze servetten! Ik zou graag een kansje maken op de rode…
  Enne… complimenten voor je blog! Ik ben een trouwe lezer!

 2. Hallo Berthi, Was even 2 dagen achter met het lezen van je log…omdat ik weer eens naar Groningen was. weeral ?? ja zeker, helemaal niks ver weg..je gaat in R.,dam in de trein zitten met een handwerkje en je komt er vanzelf.Het is zo de moeite waard…er is post onderweg dus je zal zien waar ik nu weer geweest ben. Hopelijk is de Textielpost nog niet afgerond want ik heb nu toch een mooie voor je op de post gedaan.
  De foto serie van Verhildersum is geweldig…die Elma heeft het maar druk…straks weer in Ulrum.
  Het is hoog tijd dat ik eens in Venlo kom winkelen wat zijn er veel leuke winkels in die KLAASSTRAAT. Eerst even sparen denk ik. groetjes van Lies

 3. Wat een toeval……….!
  Laat ik nou afgelopen vrijdag een gezellige
  bijeenkomst hebben met mijn handwerk vriendinnen en tijdens het etentje zo’n zelfde servet “geserveerd” krijgen.
  Psst…., ik heb het niet gebruikt, maar een papieren zakdoekje hiervoor genomen.

 4. Wat een leuk idee. We drinken thee uit een merklap-mok. Ja die zijn ook ergens te krijgen 🙂 En gebruiken zo’n servetje voor onder het plakje cake. Wat zeg ik? Nee ik zou net als Jeanny doen en een papieren zakdoekje gebruiken.
  En ze hebben nog meer mooie spulletjes ontworpen. Zouden die ook allemaal in de Klaasstraat te koop zijn?
  Allemaal naar Venlo dus!!

 5. Ha! Ik doe mee met de verloting en blauw of rood maakt niet uit. Leuk, je weet dat ik graag grapjes maak met VPRO-patronen enzo, dus zulke servetten inspireren weer tot borduren en ik moet nog een klokkenkleedje gaan maken voor de door mij ge-erfde friese staartklok! Ik win nooit iets, dus doe ook nooit meer mee, maar deze loterij is gewoon lief!

 6. @Simone, leuk om een reactie van je te lezen, enne… de winnaar mag uiteraard haar favoriete kleur kiezen.
  @Lies, ha gezellig een dagje Groningen. Een prachtige stad, maar OOOOOOOOOOOOO wat maak je me nieuwsgierig. Waar is Lies nu weer geweest…
  Maak je geen zorgen, textielpost gaat nog heel lang door!
  De Klaasstraat is een gezellig straatje met mooie winkels. Bij Xie Eyewear kocht ik onlangs mijn nieuwe bril!
  http://www.klaasstraat.nl/xie.htm
  @Jeanny, tjee zeg, is dat nog eens toeval…

 7. Dit zijn servetten die inderdaad mooi bij onze passie passen. Ik had net als Jeaany het servetje mooi ongebruik meegenomen. Een zakdoekje van mij zelf had wel even als vervangen kunnen functioneren.

 8. Hi Berthi,
  Wat leuk om servetten te hebben met een merklap erop. Zaterdag was ik in een computer winkel in Amstelveen en zag daar een gebreide beschermhoes voor de laptop. Gebreidt in grijs garen en er waren zelfs verschillende steken waaronder de kabelsteek. Netjes afgewerkt met een rits.
  Erg leuk om te zien dat op slinkse wijze steeds meer handwerk te vinden is in de meeste uitgebreidde zin van het woord.
  groetjes, Marijke de Bruijn

 9. Aan de verloting van die leuke servetten doe ik graag mee. Vooral de rand heeft mijn hart gestolen. Of ik zo ook echt zou gaan gebruiken is nog een vraag, maar een mooi plekje vind ik er vast wel voor.

 10. deze servetten zijn zo mooi,die mogen alleen maar voor de sier in het broodmandje….

 11. Als trouwe lezer en af en toe reactie schrijver doe ik graag mee.
  Ik ben een echte “armchair traveller” dus jou vakantiepost onderwerp past mijn geweldig goed.
  Fijne dag.

 12. Wat een prachtservetten ……
  die zijn voor de sier
  in rood of blauw
  wat kies ik nou
  niet om te gebruiken ,maar voor mijn plezier !

 13. Leuk Berthi, ik heb ze nog nergens gezien, ik wil wel zo’n pakje servetten winnen.
  Groetjes
  Ines

 14. Wat een prachtige servetten, zou leuk zijn als we onze kerstviering houden met de handwerkclub.

 15. Leuk zijn ze Berthi. Wij waren afgelopen weekend in Lille voor de gigantische jaarlijkse brocantemarkt. Voor sommigen, zoals ik, de hemel voor anderen de hel. Ik heb er een heel spannend stuk prachtig linnen gekocht. Twaalf fijn geweven theedoeken aan een stuk, een enorme lap dus. Wat ik ermee ga doen weet ik nog niet. Voorlopig ligt de lap mooi te wezen bij jouw mangeldoek. Maar de servetten van nu passen natuurlijk ook mooi op dat stapeltje!
  Anneke SK

 16. Zolang ik rondwandelde in de loop der jaren kon ik het nooit laten om alles wat met iets van handwerken gedecoreerd was te kopen . Natuurlijk servetten er ligt hier nog een pakje te dromen , om te smullen zo mooi . Bij de Bijenkorf jaren geleden een leuke serie cadeautasjes met prachtige kelim motieven . Een heel groot model cadautas met breimotieven . Die laatste hoop ik ongeschonden terug te vinden bij de al drie jaar opgeborgen verhuisspullen .
  Veel kaarten met borduurmotieven zijn er gespaard . Nu zal ik af en toe eens mensen blij maken met het een en ander .
  Niet de cadeau tassen die gebruik ik om er handwerkjes of materialen in te bewaren .
  Nu ben ik erg benieuwd , Berthi je gebruikt toch liever echte servetten ?
  Je kunt ook heel leuk een mooie servet samen invouwen met een eenvoudig effen exemplaar . Dan gaan de gasten natuurlijk met het mooie servet naar huis en wordt alleen de gewone gebruikt .
  Het is bijna niet om aan te zien als iemand een prachtig servet gebruikt . Daar gaat het mooie patroon in frommels !
  Er is ook prachtig pakpapier met de mooiste handwerkmotieven .
  Vandaag servettendag , elke dag is een verrassing en de koek is nog niet op !

 17. wat een vondst alweer. Ik heb ze nog niet gespot,(maar heb dan ook weinig gewinkeld de afgelopen tijd 😉 Ik heb inmiddels een klein verzamelingetje papieren servetjes met een of ander handwerkmotief. Deze zijn ook prachtig!

 18. Psssstttt , iedereen gaat nu binnenkort voor alle zekerheid met een eigen gewoon servetje in de tas naar handwerkclub of quiltendag !

 19. Lieve Berthi,
  Heel graag loot ik mee voor deze mooie servetten.Ik heb al gekeken waar ze te koop zijn,maar om van hier naar Venlo is meer als 200 kilometer. Dat is wel erg veel!
  Daarom, Vol verwachting ben ik nu!!
  Groeten, Riet.

 20. Te gek zeg, ik heb nog merklapmotiefjes op een servet voor je ik zal het je sturen. Ze zijn er ook al geweest in Bon apetit, en iemand heeft voor mij naar aanleiding daarvan een leuk merklapje gemaakt. Dus inspirerend is het wel. Ik vind het leuk dat je dit laat zien en ga het servet posten doei Paulie

 21. Dit is spekkie naar ons bekkie!
  En Gerrie heeft gelijk. Wie wil er nu zijn mond afvegen aan zo’n fraai servetje? Maar ja, dat heb ik ook als er een mooi damasten servet naast mijn bord ligt. Maar dan neemt mijn hoofd het weer over van mijn hart en zegt: Daar is het toch voor bedoeld!
  Okee okee, het damast kun je weer wassen en strijken/mangelen en het wegwerpservetje niet. Bewaar er dan één om naar te kijken, patroontjes over te nemen en af en toe te aaien. En deel de rest uit onder je borduurvriendinnen, óf gebruik ze.

 22. @Berthi, het hoeft geen heel pakje te zijn.
  Wij zijn ook al blij met één mooie servet.
  Het is ook nog een leuk merklapje om te zien en te maken.

 23. Wat leuk! Dat is nog eens inter-actief; zo’n verloting! Dubbel interactief dus omdat het via de web-log gaat.
  Laat ik van hetzelfde nou onlangs in Groede (Zeeland) een schort gekocht hebben! De winkel daar heet O-lijf. Ik heb het speciaal nog even nagekeken omdat die naam wel wat lijkt op O-life! Ook ik heb mijn twijfels over het wel of niet gebruiken van dit schort. Voorlopig hangt ie nog ff mooi te zijn aan mijn kast! Of de servetjes daar ook te koop waren? Ik weet het niet (meer).Denk haast van niet anders….had ik ze vast wel gekocht.

 24. Kan me bijna niet voorstellen dat je zo’n servetje gebruikt waar het voor bedoeld is.
  Ze zijn enig en ik hoop sowieso dat ze hier in de buurt te koop komen.

 25. Wat leuke servetten. Dit is een reden om even naar Venlo te gaan. Is voor mij niet zo ver weg, maar als ik zo iets zou krijgen is dat nooit weg.

 26. Berthi wat een leuke servetten
  hoe bedenk je het telkens weer!
  groetjes Henny

 27. Wat leuke servetten ,heb ze even goed bekeken,alle figuurtjes staan er 2 keer op.Het past precies in het vierkantje dat vind ik zo knap aan een letterlap.Zo de verdeling kunnen maken,dat er geen al te grote lege vlakken ontstaan.

 28. wow – this indicates to me that in the Netherlands – merklappen are the absolute
  RAGE !!!!

 29. Wat een leukjes, zoiets heb ik nog nooit gezien! Ik loot dan ook graag mee. Ze zijn natuurlijk veel te mooi om te gebruiken, maar daar zijn we het denk ik allemaal wel over eens. Gewoon voor de sier en inspiratie, hardstikke leuk toch!

 30. Geweldig, je zou hem zo na kunnen borduren waarschijnlijk !!
  Heb er eens 1 gehad daar had een handwerkster zelf haar werk op laten drukken als kerstgroet !!
  Ook papieren zakdoekjes met borduurpatroontjes gehad.
  Er komr steeds meer van, leuk !!
  Ik ding niet mee, maar als je er ooit één over hebt voor mijn verzameling !!;-))

 31. Geinige servetten zeg en bijna te leuk/mooi om te gebruiken.
  Ik waag ook maar een kansje al win ik ook nooit wat[zielig he ;>( ]
  Hoe gaat het trouwens met je voet Berthi? Lang niks van gehoord of heb ik er soms overheen gelezen?
  Morgen weer heerlijk naar de hardangerles , lange zomerstop hoor , 3 maanden!
  Marlies

 32. Ik heb sinds kort je weblog ontdekt, en ik vind het erg leuk en vaak leerzaam om alles te lezen.
  Ook ik heb een Re-Bag lap gemaakt, die ga ik deze week nog naar Tilburg brengen en even de tentoonstelling van Lam de Wolf bekijken.
  Wat ik nog niet ontdekt heb is hoe ik post moet sturen of gaat dat gewoon door de brievenbus, maar wat is dan het adres?
  En de servetten zijn heel bijzonder!

 33. Ik ben te laat om het pakket te winnen , maar dat geeft niet ze zijn geweldig Berthi!!
  groetjes Antje

 34. Wat leuk die servetten! Ik heb toevallig afgelopen week van dat merk handdoekjes gekocht…Lees je blog met veel plezier, ga zo door 🙂 Groeten Mirjam

 35. Berthi, ik heb nog even teruggezocht. Maar het patroon linksboven op het servet heeft heel veel overeenkomsten met je Friese Sloop 1872. De link staat hiernaast!

 36. @Hilda, ik vind het ook altijd zonde om zo’n mooie servet te gebruiken en laat het dan ook altijd erg lang in de verpakking zitten tot het op een gegeven moment dienst mag doen als sierservet en één exemplaar verdwijnt traditiegetrouw in de bewaarmap!
  @Marijke de Bruijn, toch geweldig dat we steeds vaker handwerk tegenkomen.
  @Wijni, de rand deed me direct denken aan het hartenproject.
  @Elly, … en dan ziet het broodmandje er extra feestelijk uit.
  @Marion Berkhout, het is maar goed dat er reislustigen zijn onder de lezers. Maar… thuisblijvers zijn even goed belangrijk. De balans moet in evenwicht blijven.
  @Mien B., mooi gezegd! Over de kleur kun je nog nadenken!
  @Ines, ik was zeer verrast toen ik zaterdag deze servetten zag. Moest ze dus ook gelijk kopen!:-)
  @Jessie, ja zeker leuk!
  @Hilly, je kunt de motieven zo na borduren.
  @Anneke SK, de servetten maken het plaatje van de mangeldoek, de theedoeken en het linnen compleet!
  @Gerrie, mijn voorkeur gaat uit naar een mooie linnen servet, maar dat vind ik vaak zonde om te gebruiken. Trouwens, dat geldt ook voor deze papieren servetten. Zal ik dan maar de keukenrol op tafel zetten?:-)))
  @Marcella, ik denk dat ik de laatste vier maanden slechts drie keer in de stad ben geweest, maar omdat ik afgelopen zaterdag te voet was, liep ik per toeval O’Life binnen en dat bleek een schot in de roos te zijn!:-)
  @Riet, 200 km, dat is niet naast de deur!
  @Paulie, zo zie je maar weer dat merklappen blijven inspireren!
  @Saskia, poeh, poeh, moeilijk voor ons om de servetten te gebruiken, maar ze er wel voor gemaakt!
  @Elma, beloofd is beloofd! Ik verloot één pakje!
  @LiesbethJ, de schort heb ik niet gezien. Ik begin een vermoeden te krijgen dat er een aardige serie te koop is met deze motieven.
  @JannieV, de servetten zullen zeker op meerdere plaatsen te koop zijn.
  @Karin, zowel in in de kleur rood als blauw zijn ze mooi.
  @José, en er staan nog eens veel motieven op de servet net als op een echte merklap!
  @Henny, sommige onderwerpen komen per toeval op mijn pad!
  @Truus, de ontwerpster heeft er goed over na gedacht!
  @Elly Smith, leuk om een reactie van je te lezen!
  @Lupineke, iedereen is het eens met je.
  @MM, natuurlijk mag jij ook meedingen!
  @Marlies, met mijn voet gaat het beter, alhoewel het nog niet is zoals het hoort te zijn, maar er zit vooruitgang in. Afgelopen zaterdag was ik met de auto naar de kapper gebracht die in de stad zit, daarna ben ik even gaan winkelen en als therapie te voet terug gelopen.
  @Dorien, voor textielpost heb je mijn adres nodig. Als je een mailtje stuurt via het mailformulier, dat linksboven op mijn blog te vinden is, dan stuur ik je een mail terug.
  @lheurebleue, voor mij ook een probleem!:-)
  @Antje, je bent helemaal niet te laat. Je kunt een reactie tot vrijdagmiddag plaatsen om mee te doen aan de loting.
  @Mirjam, de handdoekjes zijn ook erg mooi.
  @Ine, warempel! Het is eigenlijk hetzelfde patroon. Heeft de ontwerpster mijn sloop als inspiratiebron gebruikt?:-)

 37. Berthi,
  graag doe ik ook mee!
  Het zou een mooie combi zijn, met de antieke merklap die ik heb nageborduurd.
  (Een Eollandsche schone).
  Marja.

 38. Dit is haast geen toeval. Gisteren kreeg ik voor de gasten van onze B&B een stapel MuseumGidsen, waarin 80 Limburgse museums staan. Daarin zag ik dat er ook een merklappenmuseum is in Limburg. Nooit geweten.
  Naast het te koop aanbieden van diverse jammen, chutneys en met de hand gemaakte kussentjes en andere frutsels in onze ‘Petit Magasin’ zou het ook heel leuk zijn om bij het ontbijt deze servetten naast het bord te leggen. Ik wil handwerk graag promoten, in alle opzichten. Dus….
  Maar ik wil ze ook wel kopen. Waar? Aleen maar in Venlo?

 39. @Marja, een prima combinatie!
  @Anita A, wie niet waagt…
  @Margriet, deze servetten zullen vast nog op andere plaatsen te koop zijn, maar jij hebt een B&B schrijf je, dan is het misschien mogelijk om rechtstreeks bij de ontwerpsters te bestellen.
  http://www.clayre-eef.com/Store4U/home_NL.aspx
  Maar je doet uiteraard mee met deze loting.

 40. Gezien de enthousiaste reacties ben ik nog eens gaan speuren op de site van clayre-eef.
  Kon er niets van vinden. Heb ze gevraagd per mail welke artikelen er in de serie zijn en waar ze te koop zijn met de vermelding dat er vele belangstellenden zijn! als ik meer hoor laat ik het weten.

 41. Gisteren als opzetje voor nieuwe seizoen cursus kalligrafie,een korte workshop gedaan met o.a. het marmeren op papier.
  Via het zoeken naar meer info over “marmeren” kwam ik ook op jouw weblog terecht.Zeer de moeite waard zeg. Ben dol op handwerken (onthaasten!) en ik hoop dat er veel handwerk bewaard zal blijven van onze moeders/oma’s!
  er valt nog zoveel te leren. Graag loot ik mee. Mooie dag Berthi.

 42. Wat een prachtige servetten. Zonde om ze te gebruiken. Graag doe ik ook mee met de verloting. Lees steeds met veel plezier je logjes.

 43. Wat een heerlijke servetten. Zou borduren dat echt de volgende trend zijn na breien en haken?
  Graag doe ik mee met de verloting.

 44. Wat een leuke servetten! Hoe staat het met je nieuwe boek? Wanneer komt het uit? Is je voet weer helemaal genezen? Ik hoop het maar voor je. Wat een leuke serie borduurpost heb je georganiseerd! erg leuk om te lezen.
  groetjes,
  Marja

 45. Berthi,
  Kans maken op een servet met kruissteekmotieven is natuurlijk een reden om in de pen, euh pc te kruipen. Ze zijn dan ook prachtig. Zelf neem ik ook elke gelegenheid te baat om naar dergelijk servetten te zoeken. Je vindt ze uiterst zelden en nooit zoooo mooi.
  btw, hoe kan ik meedoen aan de textielpost, maw hoe kan ik een foto doorsturen? misschien moet ik je dat wel eens vragen in Nijkerk?
  groetjes,
  Marleen

 46. Zou ook graag meedoen met de servetten aktie. We hebben gisteren net 150 servetten gekocht. Hebben eind september wat te vieren en zij al druk met de voorbereiding aan de gang. Heb een tijdje je blog niet gelezen ivm vakantie . Nu weer helemaal terug in het gewone leven dus ook het ritme van je blog bekijken weer op gepakt. Gr. Cisca

 47. O Berthis wat lief van je dat je schreef over deze competitie, dus ik schrijf me in, bij deze.
  Nu de eerst merklap is af, hij staat op mijn site vandaag, ik ben helemaal in de ban, en als ik dan naar al dar moois op jou site kijk! nu ik ben niet meer te stoppen.
  Ik neem eerdaags eens contact op met je, of je sites hebt waar ik meer inspiratie op kan doen, heb genoeg hoor, maar je hebt nooit genoeg, grinnik
  Fijne dag groetjes Joke

 48. hoi
  Wat een leuke servetten.
  Erg leuk om te bewaren in je pronkrolpatronen map.
  Groetjes Elly S

 49. Hola Berthi:
  Desde Madrid,España ,te envio un saludo.
  Tu blog es maravilloso y tus servilletas son fantásticas¡QUE SUERTE PODER CONSEGUIR UNA!

 50. Hallo Bep
  Heb genoten van de foto’s van Verhildersum 2010, ik zat in de salon en jij in het boudoir wat was het weer leuk .
  Groetjes Nel

 51. Hoi,
  Leuk mijn servetten terug te zien in je web-log.
  Ik krijg veel leuke reacties op deze stijl servetten en theedoeken. In Groede is er in de kerk naast ons een tentoonstelling van oude merklappen.Zeker de moeite waard.
  Groeten van Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *