Verslag Historische Dagen 2010

Elma: ‘Na weken van voorbereiding, was het zover, het landgoed Verhildersum was er klaar voor. Zaterdagmorgen met stralend weer richting borg. De vele vrijwilligers stonden prachtig verkleed op hun post. Mijn borduurraam stond al in de borg en dit keer was mijn plaatsje bij het raam in het boudoir. Een heerlijk plekje om aan het werk te gaan. Al vele jaren staat dit stramien op het borduurraam. Het is een voorbedrukt stramien van creations MARGOT de Paris, La Licorne. Geborduurd met PATONS Beehive Tapestry Wool. Na het overlijden van een vriendin kreeg ik dit borduurwerk van haar man om af te maken en dan op te hangen. Altijd had ik de kleuren en de voorstelling erg mooi gevonden. De eerste tijd werkte ik er elke dag een poosje aan, maar al gauw werd het minder, er was zo veel ander werk. Er werd al jaren niet meer aan dit borduurwerk gewerkt. Toen de vraag kwam, heb jij een borduurraam? Wil je er op de Historische Dagen aan werken, was dit een mooie gelegenheid om de draad weer op te pakken en het werk af te maken, wat nog een heel karwei is. De reacties van de bezoekers waren heel verrassend. In een museum verwacht je geen mensen die aan het werk zijn. “Volgend jaar komen wij weer, is het borduurwerk dan klaar?” Als je zo rustig zit te borduren, moest ik denken aan alle gobelins die zo met de hand geborduurd zijn, steekje voor steekje. Dan heb je enorme bewondering voor het vele werk. Zal dit stramien ook eindigen als stoelbekleding, tas of met de achterkant naar voren in een kunstgalerie?’

Meer foto’s van de Historische dagen zijn hier en hier te bekijken.

22 gedachten over “Verslag Historische Dagen 2010

 1. @Elma, … en denk je het borduurwerk volgend jaar af te hebben met de Historische Dagen?
  Trouwens, in gedachten zie ik de achterkant van het borduurwerk al in een galerie hangen!
  De ketting is erg mooi en het slot waar je zoveel moeite voor hebt gedaan past perfect.

 2. Hoi Berthi, mooi aandenken aan je vriendin!
  Ik hoop dat hij snel afkomt.
  Dat slot met kralen zijn dat gitten?
  groetjes Antje

 3. Leuk om Elma ook eens in deze omgeving te zien 😉 Het is een flink borduurwerk, een mooie herinnering aan je vriendin.

 4. wat een sfeer om in te borduren aan een raam, je waant je echt terug in de tijd. Ben benieuwd hoe het eruit ziet na al die uren “pikken” Basje

 5. Elma wat een plaatje, zowel de ketting MET slot als ook de foto in zijn geheel. Schitterend !!!

 6. Deze foto van Elma zou ik graag eens wat groter zien!
  Dat de dames uit de hogere kringen vroeger zoveel borduurden….ze hadden natuurlijk tijd genoeg omdat al het andere werk hun uit handen genomen werd. Het borduren moet toch veel goed gemaakt hebben!
  Ik was gister even in Roden (via Groningen) De tentoonstelling in de Havezate Mensinghe is beslist de moeite waard. Er zijn heel veel stukken van het museum voor de naaldkunst te bewonderen.
  @Elma: wat is het een eind met de trein….

 7. @Mieke, je was net een dag te laat. Vrijdag was ik op de tentoonstelling op de Havezate Mensinge,waar een gedeelte tentoon gesteld wordt uit de collectie van Hennie en Sjoerd Stevan. Je blijft naar die oude handwerken kijken en genieten.
  Als je met het heden bezig bent, kun je niet om het verleden heen.
  Was je ook nog even…………. bij de Naaldboetiek?
  Als wij nog wat willen zien in ons land, zullen wij vele uren in de trein en bus moeten zitten.

 8. @berthi, volgend jaar af? Het is wel de bedoeling. Vrijdag heb ik een nieuwe stalenkaart ontvangen om de ontbrekende wol bij te bestellen. Anchor heeft nog een schitterende collectie Tapisseriewol waar ik een keuze uit kan maken.
  @antje, het slot is oud en tussen 1913-1921 gemaakt door de zilversmit S. de Vos uit Middelburg en geleverd door http://www.juwelierminderhout.nl.
  De kralen zijn nieuw en van geslepen glas van http://www.beadshouse.nl en door mij aangeregen.
  @marcella, het is wel eens goed dat bepaalde figuren een poosje in de hoek zitten.
  @basje, helaas kun je op een foto niet zien hoever het borduurwerk al gevorderd is,
  de donkerblauwe ondergrond is bijna geheel opgevuld. De dame, bloemen en een gedeelte van de eenhoorn moet nog geborduurd worden.
  @jeanny, zoals je ziet is het toch gelukt om een sluiting te kopen. Hilda en Jeanny liepen geduldig achter mij aan in Utrecht, alle juweliers en antiekzaken werden bezocht op zoek naar de sluiting.

 9. Elma Ik mocht een kijkje in jouw boudoir nemen,wat vroeger natuurlijk niet mocht.Het was schitterend je zo te zien werken,terwijl jij ons altijd laat werken.
  Mooie plaatjes van deze dagen.Ook zag ik mijn schoonzus,achter haar spinnewiel, voorbij komen in de fotogalerij.Haar mutsje vond ik zo mooi.Volgens mij gemaakt van broderiekant,maar door het vele wassen,was het dun geworden,maar daardoor zag het er erg soepel uit.

 10. Elma wat ben je prachtig bezig in een heel mooie omgeving geheel in stijl !
  Zeer nuttig aan een handwerk weer wat verder gewerkt , dat een tijdlang bleef liggen . Zouden niet velen van ons verborgen in hoekjes onafgemaakte werkstukken hebben . Het wordt dan vergeten , er is immers nu geen tijd en zo schuif je het steeds voor je uit .
  Een onverwachte duik in dergelijke verborgen hoekjes halfafgemaakt juweeltjes vinden die kunnen je zelf soms tot verrassing brengen . Pas op wanneer we zelf er geen juweeltje in zien , we gooien dit toch niet overboord , maar maken het eindelijk eens tot de laatse steek af .

 11. Elma, mooi borduurwerk. Leuk die historische dagen. Jammer genoeg is het me niet gelukt om naar de Havensate in Roden te gaan. Daar baal ik wel een beetje van. IK bener wel geweest met andere tentoonstellingen. en d Havensate op zich is ook al zo mooi om te bekijken.

 12. Als een echte Beppie aan het borduren. Je had inderdaad een schitterende plek bij het raam. Wat een volk kwam er op af. Leuk om die foto’s te zien. De kralen ketting is schitterend geworden en de sluiting past er inderdaad en prachtig bij.

 13. @Elma: ik ging voor de Handwerkboetiek! De Havezate heb ik -nogmaals- meegepikt!

 14. Elma, wat zat je er mooi bij! Jammer dat we een familie-weekend elders hadden. Ik had jou en het borduurwerk wel in het echt willen zien.

 15. @Hilda, het moet zijn: Als een echte Beppe of Opoe mag ook. Deze rol ligt mij wel.
  @Saskia, er komt best een dag dat je het borduurwerk kunt zien.
  @Mieke, heb je nog mooi handwerk gezien bij de Handwerkboetiek?
  @Frouke, doe maar rustig aan en geniet nog van de maand september.
  @Marijna, er komen best nog meer mooie tentoonstellingen en wij kunnen niet alles bezoeken. Gelukkig kunnen wij ook erg veel bij Berthi zien zonder de deur uit te gaan.
  @Gerrie, jammer dat je zo ver weg woont. Je had mooi een kopje thee kunnen komen drinken bij mij in het boudoir en samen praten.
  @Truus, jullie werken in het groot. De meters vliegen hier over de tafel. Rol na rol wordt er gemaakt.

 16. Pláátjes! En dan vooral die laatste foto: Elma in actie.
  Helemaal in stijl Zelfs het borduurwerk past in deze omgeving.
  En nee dit stramien wordt toch geen stoelbekleding! Dat komt misschien wel in de Borg te hangen, mét een foto van de maakster erbij 🙂

 17. Hallo Elma, Je zat er weer net zo schilderachtig bij als vorig jaar. En wat is je ketting mooi geworden. Veel plezier bij het volgende “optreden”.
  Anneke SK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *