Textielpost – Shetland IIGisteren zag je de schitterende Shetlandshawl, vandaag komt het Shetlandschaap met een gebreid jasje aan voorbij, die de fijne zachte wol geeft waar iedereen zo enthousiast over is. Deze textielkaart is niet verstuurd door Miriam Tegels, maar door Jan ter Heide. Jan kwam Miriam tegen in Lerwick en zo hoorde hij over mijn project Textielpost.

Hoe het Shetlandschaap precies is ontstaan is niet met zekerheid te zeggen. Het meest aannemelijke is dat ruim 1000 jaar geleden de Vikingen hun schapen naar de Shetlandeilanden hebben gebracht. Deze zijn waarschijnlijk gekruist met de schapen die al aanwezig waren op de eilanden. Door de geïsoleerde ligging zijn de specifieke raskenmerken bewaard gebleven. Het belangrijkste kenmerk van het Shetlandschaap is de goede kwaliteit wol die zij levert.

Miriam Tegels kwam tijdens haar verblijf op Shetland nog meer te weten over de Shetlandse schapen. ‘Ze zijn zo geliefd vanwege de lengte van hun haren, die bovendien ook nog eens ultrafijn zijn. Vijfentachtig procent van de Shetlandse ‘crofters'(schapenboeren) brengt hun wol naar de Shetland Woolbrokers in Lerwick. Daar wordt de wol op verschillende maieren verwerkt en dan verkocht. Direct van het schaap kun je er een vacht kopen, deze wordt luchtdicht verpakt, klaar voor de reis in het koffer naar Nederland! Alleen de schaapjes met de mooiste vachten worden geschoren, de rest van de kudde mag ‘verharen’. Wanneer de zomergroei van de vacht inzet en het schaap is nog niet geschoren, dan vallen de haren spontaan uit. In vroeger tijden werden de schaapjes vlak voor dit tijdstip
‘geplukt’. Tenslotte: door de lengte van de haren kun je van Shetlandse wol een hele fijne draad spinnen, geschikt voor kantbreiwerk.’

20 gedachten over “Textielpost – Shetland II

 1. Wat goed is voor de schaap is ook goed genoeg voor de mens. Of is het nu net anders om. Zo te zien voelt deze schaap zich best wel in zijn wopjes.:)

 2. Zo maak je het zwarte schaap van de familie.
  Het schaap roept beeeeeeee: Mijn jas terug of ik wil een gebreide trui.
  Een leuke ontmoeting voor Miriam en dan ook gelijk reclame maken voor TEXTIELPOST en wij genieten mee.

 3. Geweldig, lig haast naast mijn stoel van de lach…. Hoe kom je er op!! Dank je wel voor dit leuke begin van mijn dag, groetjes van Lupineke

 4. Leuk om te lezen dat deze textielkaart bij jullie ook zo in de smaak valt.
  Wat hebben we toch een diversiteit aan textielkaarten. Het is en blijft genieten.

 5. En tijdens de week op Shetland kwam ik nog wat meer te weten over de Shetlandse schaapjes! Ze zijn zo geliefd vanwegen de lengte van hun haren, die bovendien ook nog eens ultrafijn zijn. 85 procent van de Shetlandse ‘crofters'(schapenboeren) brengt hun wol naar de Shetland Woolbrokers in Lerwick. Daar wordt de wol op verschillende maieren verwerkt en dan verkocht. Direct van het schaap kun je er een vacht kopen, deze wordt luchtdicht verpakt, klaar voor de reis in het koffer naar Nederland! Alleen de schaapjes met de mooiste vachten worden geschoren, de rest van de kudde mag ‘verharen’.Wanneer de zomergroei van de vacht inzet en het schaap is nog niet geschoren, dan vallen de haren spontaan uit. In vroeger tijden werden de schaapjes vlak voor dit tijdstip ‘geplukt’. Tenslotte: door de lengte van de haren kun je van Shetlandse wol een hele fijne draad spinnen, geschikt voor kantbreiwerk.

 6. Wat een informatie , prachtig en wij spinnen vrolijk verder mooie draden over dit alles wat er elke dag op ons pad komt .
  Maar ook een geluk dat we een mooi pad vonden . . .

 7. Leuk Miriam al die extra informatie. Ik kijk voortaan met andere ogen naar echte Shetland wol. Bij de foto was mijn eerste ingeving “Arm schaap” je zal toch maar een oude trui van een ander aanmoeten. Maar de kaart is wel heel geestig.
  Anneke SK

 8. Geweldig; leuk. Ja ik zie ook gelijk mooie truien voor me.Ik was vorige week in Engeland en kocht mooie (katoenen) truien in The Edinburgh Woolen Mill. Mijn zus kocht wel een lams (?) wollen trui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *