Textielpost – Shetland IMiriam Tegels: ‘Na alle brei-avonturen in Schotland (Knit-Camp-Sterling), waarover later meer; eindelijk een kaart vanuit Shetland. De traditionele 4-kanten Shetlandshawl is hier overal te koop. Bijvoorbeeld in The Spiders Web. Alle producten zijn door lokale breisters thuis vervaardigd. Het Shetland Lace garen wordt hier in Lerwick geproduceerd en ik kocht vandaag 3 bollen ‘Cobweb Lace Yarn’, totaal 750 m bij Jamieson & Smith Woolbrokers, alwaar je het hele proces kunt zien vanaf de vachten die de boer binnenbrengt tot de verkoop van wol.’

Over de Lerwick Lace Shawl zegt Miriam het volgende: ‘Sharon Miller schreef er het boek over The Lerwick Lace Shawl. Aan de hand van dit boek wil ik graag de Lerwick Lace Shawl gaan breien. Als voorstudie dient de Mary Kay shawl. Mary Kay is een zéér ervaren kantbreister uit Shetland die een workshop Shetlands’ Lace gaf op 18 augustus in Lerwick. Mary Kay: “Shetland Lace wordt altijd recht gebreid. In een rechte shawl/ scarf zie je dan dus ribbels. De minderingen (decreases) met hun bijbehorende omslagen (yarn overs) worden op de meest efficiënte manier gedaan: de naar links leunende minderingen als: omslag, brei 2 steken samen door achterin te steken (K2tbl). De naar rechts leunende minderingen als: 2 steken recht samenbreien, 1 omslag. Een mindering over 3 steken wordt dan: 1 omslag, 3 recht samenbreien, 1 omslag. Door het zéér open karakter én de ribbels maakt het niet uit dat voor deze manier van minderen gekozen wordt; het zichtbare resultaat is verbluffend. De Mary Kay shawl op de bijgevoegde foto weegt 25 gram en is gemaakt van 1 bolletje Jamieson & Smith Cobweb Lace Yarn, 350 meter.’Miriam samen met Mary Kay op de foto


26 gedachten over “Textielpost – Shetland I

 1. En of er hier ook afwisseling is , volop !
  Steeds is het weer een verrassing welke kaart tevoorschijn zal komen .
  Heerlijk zo,n prachtige shawl om je schouders nu we weer naar de winter gaan .
  Natuurlijk praat ik weer voordat ik alles heb gelezen , maar de afbeeldingen zeggen al heel veel . Lezen moet ik even de tijd voor nemen .

 2. Wat een leuk en interessant berichtje. Ik ben momenteel helemaal in de brei”mood”.
  Misschien deze winter ook maar eens zo’n prachtige sjaal proberen…

 3. Wat weer een boeiend verslag.
  Lace breien is prachtig en de eindproducten vaak schitterend.
  Bijzonder hoe ze de techniek zo toepassen dat het ontwerp er mooier van wordt.

 4. Wat een prachtige kaart. Fijn dat deze dames dit als huisarbeid kunnen breien. Hier breien wij sjaals en puntdoeken van ook wat dikker materiaal, een goede oefening voor het fijne kantgaren. Via de vele gaatjes(omslag, mindering) komt het breien weer enorm in de belangstelling. We gebruiken kleine elastiekjes om een rapport te markeren.
  Miriam heeft een prachtig plekje in de wolwinkel met enorm gevulde vakken wol en er is altijd nog weer wat te leren.

 5. Wat een prachtige sjaal. Dit wordt terecht kantbreien genoemd. Zou graag mijn neus in het wol willen steken om even de geur op te snuiven. Miriam volgens mij heb jij echt genoten.

 6. mooi mooier mooist, De vierkante omslagdoek is een feest om te zien,

 7. Ja, dit is van een totaal andere orde breien dan we hier over het algemeen gewend zijn, dit is kunst! Geweldig Berthi!
  Groetjes Antje

 8. Ik had er al een vermoeden van dat Miriam je een kaart uit Shetland zou sturen toen ik haar berchtjes op ravelry las!
  In de groep The princess lace shawl is er overigens een discussie (geweest) over nut en noodzaak van de verschillende manieren van minderen. Daar zijn de meningen over verdeeld. Interessant.
  Die winkel lijkt me het paradijs op aarde! En dat in zo’n klein gebied als de Shetlands toch zijn. Wat zij we in Nederland arm….nou ja….

 9. Geweldig, de shawl, de winkel. Als ik dat zie krijg ik toch weer zo’n zin in breien. Ik heb het een tijd niet gedaan want de armen gingen protesteren. Maar als ik zo’n winkel vol wol zie krijg ik wel heel erg de kriebels (huh).
  Waar zijn ze gebleven in Nederland die rijk gesorteerde wolwinkels? Kopen via het net kan natuurlijk ook maar met wol is het heerlijk de bolletjes te voelen en de kleuren echt te zien. We gaan op zoek.
  Anneke SK

 10. O zo mooi! Ik ben ook onlangs aan het Lacebreien begonnen en al helemaal verslaafd geraakt. Jammer alleen dat als je een driekante shawl over de schouders draagt dat je zo vreemd bekeken wordt in Nederland.
  Groetjes
  Miriam

 11. Prachtig!! het verhaal het breiwerk, en die royale voorraad wol achter Miriam en Mary.
  @Anneke, ga naar de handwerkbeurs! Rotterdam komt eraan in oktober. Breiwerk én bolletjes om van te snoepen.

 12. Goed idee Ine. Ik heb de datum in mijn agenda gezet.
  Anneke SK

 13. Wat een leuk berichtje van Miriam. En enig om een workshop van zo iewmand als Mary te krijgen. Dat er uit 1 bolletje zo’n mooie sjaal te voorschijn komt!

 14. Anneke S-K, jij komt toch uit de Randstad als ik het goed heb? De Afstap in Amsterdam heeft heel veel wol!

 15. Ja Mieke dat heb je helemaal goed. De Afstap ken ik wel en in Utrecht zit ook een leuke wolwinkel maar in Den Haag e.o. zijn de leuke winkeltjes vrijwel allemaal verdwenen.
  Bedankt voor het meedenken.
  Anneke SK

 16. Anneke In Rotterdam-C aan de Goudsesingel is sinds mensenheugenis een Handwerkzaak
  Lydialaine..je kunt het opzoeken via Google/.(* vroeger bekend onder de naam Muys de Pui)
  en wat denk je van de http://www.deschapekop.nl
  in Nieuwpoort ??
  In Ahoy staat van t najaar ook een wolzaak van Dineke en daar gaat mn Vriendin Hannelore
  met haar spinnewiel zitten demonsteren/
  Je komt niet meer bij zoveel moois zie je dan.

 17. Oef ik ontkom er bijna niet meer aan. Maar ik vind het heel lief van alle dames dat ze zo meedenken en de tips zijn vast ook voor anderen nuttig denk ik.
  De Schapenkop dat lijkt me echt weer iets voor een leuk uitstapje. Daar hebben ze zoveel mooie dingen als ik de site zie. Ik kijk mijn prive chauffeur wel weer eens lief aan. Hij vindt het niet erg hoor om mee te gaan als er maar een lekker terrasje in de buurt is.
  Anneke SK

 18. Hé Anneke, ik ken de Schapenkop goed, hoor, want ik woon er bijna ‘om de hoek’. Nou ja, een paar kilometer er vandaan.
  En toevallig weet ik dus ook dat er een heel leuk terras is in het midden van Nieuwpoort, wat op zich al een leuk (klein) plaatsje is. Als je er uitgekeken bent neem je de veerpont naar de overkant van de Lek en winkelt verder in Schoonhoven, ook leuk, vooral als je van zilver houdt! Een dagje met mooi weer uitzoeken, dus!

 19. De grote zakenjongens van het “Old Boys Netwerk” kunnen een voorbeeld nemen aan de meisjes van Berthi. Ze denken mee en regelen en helpen elkaar. Ging het in die grote wereld ook maar zo dan zou het er heel wat vriendelijker en gezelliger aan toe gaan.
  Bedankt meisjes,
  Anneke SK

 20. Inspirerend. Ik zag bij de afstap een keer zo’n mooi boek hierover (?) liggen. Ik krijg er helemaal zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *