Textielpost – Brugge I



Brugge associëren we direct met kant. Ik was dan ook erg blij toen er twee prachtige kantkaarten bij mij in de brievenbus vielen: van Sylvie en LiesbethJ. De laatste persoon schrijft het volgende op de achterkant van de ansichtkaart: ‘Vandaag (1-8-2010) op brocantes-markt in Brugge bij een kraam met antiek linnengoed: ariadne at Home, juli 2009, artikel over mangeldoeken met jouw naam. Ter info, leuk hé! Markt op zich niet zo bijzonder, kantwinkeltjes leuk. Begijnhof óók!’

Brugge is dé kantstad van België, maar hoe is dat zo gekomen?



Wanneer kant precies is ontstaan is niet duidelijk. Men neemt aan dat kant in de 16e eeuw is ontstaan.

Rond 1850, België bestond net 20 jaar en in Oudenaarde zag Augusta Godin het levenslicht. Ze huwde met baron Amedé Liedts, de zoon van baron Charles Liedts, toen minister van Binnenlandse Zaken. Hij stond samen met koning Leopold I aan de wieg van België met zijn vooruitstrevende en alom geprezen grondwet.

De barones had een kantcollectie van zowel Vlaamse als Italiaanse zeldzame kragen, manchetten en chabots. Haar schoonheid kwam nog meer tot zijn recht bij het dragen van mooie kanten. Barones Liedts stierf op 35-jarige leeftijd en liet niet alleen een zeer verdrietige echtgenoot achter, maar ook een zeer prachtige en waardevolle kantcollectie van meer dan 150 stuks.

In 1889 schonk baron Amedé Liedts de befaamde kantcollectie van zijn echtgenote aan de stad Brugge, maar koppelde er drie voorwaarden aan:
1ste: Ze moest in zijn geheel en onaangeroerd blijven.
2de: Ze moest permanent tentoongesteld worden.
3de: Er mocht geen andere kant bijkomen.

De stad Brugge renoveerde het Gruythuyse om de kantcollectie erin onder te brengen. De collectie van barones Liedts was voor haar echtgenoot zo waardevol en emotioneel beladen dat de baron zelf de architectuur van het pand, zowel buiten als binnen, mee hielp bepalen en later ook het opstellen van de permanente tentoonstelling.

Deze collectie heeft zeker anderen ertoe aangezet hun waardevolle kantstukken aan de stad Brugge over te dragen met als gevolg dat Brugge vanaf toen, midden 19e eeuw, dé kantstad is geworden. Iedereen kwam naar Brugge om de kantcollectie te bewonderen, zeker omdat kant een echte hype was en Brugge over de mooiste kant ter wereld beschikte.

Leuk om te weten is dat kant van het werkwoord kanten, afboorden, komt. Er ontstond een behoefte om linnen af te boorden, enerzijds omdat kant op zichzelf staat en ook omdat het mooier oogde. De eerste kanten waren getand, vandaar de naam Dentelle, het Frans voor kant.

Bron: Randeevoe Oudenaarde, april 2010

19 gedachten over “Textielpost – Brugge I

  1. Mooi verhaal over Brugge. Ik kom er nog wel eens omdat ik er de zomercursus Binche volg.
    Over kant gesproken: In Museum de Kantfabriek in Horst is afgelopen zondag een tentoonstelling “Kant in Beweging” met werkstukken van leden van kantkring
    ’t Klöske geopend. Deze is t/m 24 oktober.
    Zondag 12 sept. is er van 12.00 tot 17.00 uur een kanthappening in het centrum van Horst waar ruim 350 klossters zitten te klossen. Ook zijn er handalaren aanwezig.

  2. Van een gehaakt “kanten” mutsje naar de kantstad Brugge.
    Berthi draait er haar hand niet voor om 🙂
    @ Karin ik had er al iets over gehoord! Nu kan iedereen erover lezen en wordt het nóg drukker in Horst.

  3. leukekaarten het het klossen is een leuk gezicht als dat zo buiten wordt gedaan, Heb dat een keer meegemaakt, Het ratelen van de klossen is een lief geluid, niet opdringerig. basje

  4. Vandaag gaan we weer zingen losjes losjes gaan de klosjes .
    Wat een prachtig iets zo,n kussen vol klosjes die je de goede kant uit moet sturen . Als je het voor het eerst bekijkt lijkt het een enorme warboel , maar er zit structuur in anders zou het natuurlijk niks worden . Bij het goed bekijken van de Foto,s zie je duidelijk dat er geen jonge handen met deze werkjes bezig zijn .

  5. Het kostte me even voor ik door had dat “markt niet zo bijzonder” sloeg op de brocantemarkt en niet op de Markt. Maar het is nog vroeg. Het leverde me wel mooi plaatjes op: google op Brugge Markt en je ziet het!

  6. In de meivakantie naar Brugge geweest. Ik heb er genoten wat een schitttende stad. Helaas is het meeste kant machinaal gemaakt en de verkoopsters weten niets van kant af. Hadden ook niets met kant. Je kunt daar heerlijk overnachten in een B&B niet ver lopen van de stad. Parkeren kun je het beste bij het station. Ruimte genoeg en er is camarabewaking aanwezig.

  7. @Karin, een prachtig groot kantgebeuren in het centrum van Horst.
    @Ine, we blijven even vrolijk en gedreven doorgaan!
    @Basje, het geluid van de klosjes werkt rustgevend, net als het tikken van de breinaalden.
    @Gerrie, de dames op de ansichtkaart hebben al heel wat klosjes door hun handen laten gaan!
    @Mieke S, de markt slaat inderdaad op de brocantemarkt. Dé Markt van Brugge is schitterend.
    @Hilda, in een ver verleden was ik eens in Brugge. Het is een schitterende sfeervolle stad.
    @lheurebleue, er was al wel eerder een kantopleiding, maar of Brugge toen al dé kantstad werd genoemd…
    Ik neem aan dat bovenstaand verhaal klopt.
    @Saskia, elke dag leer ik.

  8. Dit is echt het beeld wat bij Brugge hoort, altijd is een kantklosdemonstratie erg leuk om te zien en trekt belangstelling van jong tot oud.
    Deze zomer voor de 30e maal de kantdagen in Brugge.
    Op de 1e kantdagen was ik aanwezig. Nog maar net aan kantklossen, het begin wat heel wat gedraai en gekruis.
    Op het open Monumentenweekend 11 en 12 september ga ik zitten kantklossen. Afhankelijk van het weer binnen of voor de deur voor onze oude pastorie, die bekendheid kreeg door de Afscheiding in 1834 door ds. H. de Cock.

  9. Eigenlijk wel heel bijzonder, dat het Gruythuyse nu een kantmuseum is vanwege het grote verdriet van een weduwnaar die zo treurde om zijn overleden vrouw… Mooi verhaal, en Brugge is werkelijk een prachtige stad! groetjes van Lupineke

  10. Geloof het of niet: in mijn kantklas in Genk zitten dames die van hun man niet in de woonkamer mogen klossen omdat ze (de mannen dus) dan gek worden van het geluid!

  11. Mieke, je bent nog al handig met de breinaalden. Kun je geen hoesjes breien voor de kantklosjes, dan kunnen deze dames weer in de woonkamer klossen zonder veel lawaai te maken.

  12. ELMA
    ………IK ZIE JE AL ZITTEN VOOR DE DEUR…JIJ AAN DE ENE KANT EN DIE SOLDAAT AAN DE ANDERE ????? OF STAAT DIE ER NIET ALTIJD ???
    Berthi wat ik zo bijZonder vind aan je web-log Het is net een naslagwerk…als we het ergens over hebben dan weet jij wel iets uit de “”oude doos”” op te diepen, dan komt alles weer even boven drijven… het leven is tegenwoordig zo druk en vol dat het ene soms over het andere heen buitelt en onze aandacht al weer op iets anders gericht is.

  13. @Lies Huizer, … daarom is het maar goed dat ik alles vastleg via de blog!:-) Op elk moment van de dag kun je gaan graven in het archief!:-)

  14. Ja over Brugge raak je niet uitgepraat. Ik klos nu ongeveer 25 jaar. Zo’n 15 jaar geleden trakteerde mijn moeder me op een vakantie met haar naar Brugge. Het was geweldig. We hebben ook de Kantschool bezocht. Gelukkig dat deze kan blijven bestaan het zag er begin van het jaar niet rooskleurig uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *