Textielpost – DaytonJenny, Stefan (mijn jongste broer), Anke en Emma zijn net terug van een heerlijke vakantie in Dayton (Ohio). Het was er lekker warm zodat de kinderen regelmatig gebruik konden maken van het privé zwembad op hun logeeradres. Daarnaast was er tijd om een bezoek te brengen aan het National Museum of the US Air Force. Wist jij dat de vliegtuigindustrie in Dayton is ontstaan? Ik niet. De gebroeders Wright waren fietsenmakers in Dayton. Zij werden geïnspireerd door een artikel over de experimenten van Otto Lilienthal, en via contacten met het Smithsonian Institution verdiepten zij zich in de problematiek van het vliegen. Hun eerste experimenten deden zij met proto-zweeftoestellen in Kitty Hawk, de plaats waar zij later hun historische successen zouden boeken. In 1901-1902 ontwierpen ze een eerste windtunnel, om hun nieuwe modellen van zweeftoestellen uit te testen, en bouwden een grote theoretische kennis op.

November 1995 kwam Dayton in de aandacht doordat op de Wright-Patterson Air Force Base onderhandelingen plaats vonden die later zouden leiden tot het Verdrag van Dayton en dat een einde maakte aan de Bosnische oorlog.Terug naar het National Museum of the US Air Force. Behalve dat er veel over de historie van de vliegtuigindustrie is te zien, kom je er ook textiel tegen. Heel bijzonder is de herdenkingsquilt (zie afbeelding ansichtkaart) die gemaakt werd in 1997 ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de United States Air Force. Alle 85 luchtmachtbasissen wereldwijd reageerden enthousiast om deel te nemen aan dit project. Richtlijnen werden opgesteld voor de grootte van het vierkant, de kleur en de materialen. De quilt bevat uiteindelijk 100 vierkantjes, elk van 16 bij 16 inch. Het hart van de quilt heeft een vierkant ter grootte van 36 inch. Op de vier hoeken van de quilt zijn eveneens grote vierkanten te vinden. Hierin aandacht voor de luchtmachtbasissen van de Verenigde Staten, Azië, Europa en andere wereldwijde luchtmachtbasissen. In de bovenste rand is de volgende tekst geborduurd: Integrity first service before self excellence in all we do, in de onderste staat geborduurd: United States Air Force 50th anniversary commemorative anniversary quilt. De tekst wordt geflankeerd door het 50-jarig jubileum logo van de sterren en vleugels. Het borduren nam meer dan 500 uur in beslag en het in elkaar zetten van de quilt duurde meer dan drie maanden.

15 gedachten over “Textielpost – Dayton

 1. Er moet wel bijverteld worden dat het textiel is, dat zie je zo niet, zo knap gemaakt.
  Een prachtige herdenkingslap.

 2. @elma, gelukkig schrijf ik in de log dat we het hier hebben over een quilt, een bijzondere herdenkingsquilt!:-)
  Ik was echt heel verrast en blij toen ik deze prachtige quiltkaart op de deurmat vond voor het project textielpost.

 3. Schitterend!
  Luchtmacht associeer je met vechten en oorlog, niet met het zachte warme van een quilt.
  Maar het is en blijft een mooie lap.

 4. @eva.b, dat kan! Klik op ‘herdenkingsquilt’ en vervolgens staat er rechts onder de foto:
  Download HiRes, klik hier op en je krijgt een grote afbeelding van de quilt te zien, vervolgens kun je dan weer op de foto klikken en krijg je de quilt nog groter te zien. De moeite waard.

 5. Geweldig zo’n quilt! Echt een kunstwerk. Net als Eva zou ik hem ook wel in het echt willen zien. Ga zo even naar de site.

 6. De Quilt is mooi van kleur en heel strak .
  Ik heb mij even voorgesteld hoe de grote is , met een centimeter bij de hand waarop ook de inches vermeld zijn is dat gemakkelijk .
  Ik vraag me af hoe er gequilt is , waarschijnlijk “in the ditches”
  Veel foto,s heb ik bekeken , veel oorlogen kwamen voorbij . Jonge mannen en vrouwen , gewonden , krijgsgevangenen . Het maakt je stil . Twee Japannners die een geblinddoekte Amerikaanse piloot in hun midden hebben .
  Waarom ging ik telkens naar de volgende pagina .

 7. Nu ik nog weer eens naar de Quilt kijk is het erg streng alles in het gelid zoals militairen opgesteld staan bij een plechtigheid .
  Zo recht en strak als uniformen .

 8. Het was voor mij ook even zoeken. Welke is nu de quilt.Bij de vergroting kun je inderdaad alles goed zien. Lijkt mij zeer mooi om in het echt te zien.

 9. @Gerrie, er is heel goed nagedacht over deze quilt. Alles moest kloppen en de strakke en zeer geordende uitstraling past in de lijn van de luchtmachtbasissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *