Textielpost – LandskronaMarianneS: ‘Hierbij een textielkaart, gekocht bij de Hemslöjd Vereniging van Skåne (zuidelijkste provincie van Zweden). Deze vereniging heeft een eigen winkeltje in de citadel van Landskrona. De vereniging gebruikt graag oude technieken en patronen, en wil er weer nieuwe toepassingen voor zoeken. Dit patroon van de papegaai, geweven in 1792 als gobelin weefsel (flamskvävning) is weer gebruikt als print. In de winkel kon je er bijvoorbeeld een leuk schort van kopen of een tas, waarop dit patroon geprint was. Veel groeten uit Zweden, 26-7-2010.’

Ann Hagemann en Helle Palmstierna (Lejondolken) hebben een unieke collectie van bedrukte stoffen in een modern jasje gestoken. Het zijn afbeeldingen van wandtapijten uit Skåne. In hun eerste collectie is gekozen voor de meest bekende of geliefde patronen. De wandtapijten zijn opnieuw vormgegeven door Lejondolken in een hedendaagse uitvoering. Zij zijn erg blij om op deze manier het traditionele erfgoed te kunnen verspreiden. Musea, kastelen, en antiquairs zijn zeer behulpzaam bij hun onderzoek. Met hun medewerking zijn ze erin geslaagd om het oude weefwerk uit Skåne te fotograferen. De stoffen van Lejondolken zijn met de hand gedrukt in Zweden op linnen en katoen van de beste kwaliteit. Ze zijn geschikt voor meubels, gordijnen, kussens, tafelkleden en andere interieurobjecten.Föreningen Svensk Hemslöjd, zoals de officiële naam is, werd opgericht in 1899 op initiatief van Lilli Zickerman en prins Eugen als voorzitter.
De vereniging bestond uit de activiteiten van een winkel, textielkunstenaars en timmermannen die als model stonden voor de plaatselijke hemslöjdverenigingen die vanaf 1904 tot stand kwamen. De vereniging organiseerde opleidingen in zowel de ‘zachte’ als ‘harde’ kant van de hemslöjd (textiel, hout en metaal).
De vereniging heeft momenteel ongeveer 400 leden en is verbonden aan Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, afgekort SHR. Het is een non-profit organisatie die werkt aan het behoud, bevordering en ontwikkeling van het handwerk, zowel in de cultuur als het bedrijfsleven. De visie is om elke persoon in de gelegenheid te stellen om de schoonheid, bruikbaarheid en vreugde in het handwerk te ontdekken.

Het tijdschrift Hemslöjden is het grootste magazine in Zweden op het gebied van ambachten. Nummer 4 is net uit en daarin aandacht voor het borduurwerk uit Skåne en de kunstenaars Elsa Agélii en Judy Chicago.

9 gedachten over “Textielpost – Landskrona

 1. Net terug van een vakantie in Zweden, ik was op het eiland Landsort, ook daar was toch ook nog kunst te vinden, er was zelfs een kleine galerie.
  Het eiland is 4.5 km lang en 500 m. breed.

 2. @Lous, geweldig dat op zo’n klein eiland ook kunst te vinden is. Zweden is een topland en erg in trek. De afgelopen weken heb ik veel moois uit Zweden voorbij zien komen.

 3. Heb even rond gekeken in de webshop van het winkeltje. Mooie dingen zeg. De weefsels doen me een beetje aan kelims denken

 4. Dit is vandaag weer genieten van al het moois op handwerkgebied. Door alle links ga je zelf een beetje op reis.

 5. Prachtige foto’s en kaarten weer! En de motieven waren in de 18e eeuw ook al zeer internationaal, zo te zien.

 6. @Elsbeth, prachtig hè! Zoals ik hierboven al in een reactie schrijf, heb ik de afgelopen weken heel veel moois uit Zweden voorbij zien komen.
  @elma, Textielpost zorgt ervoor dat we kennismaken met verrassend veel ‘onbekend’ handwerk uit diverse landen.
  @mieke s, deze motieven zijn nu nog ’trendy’.

 7. Dank je wel voor het interessante logje over het oude zweedse erfgoed in een nieuw jasje. Fijn dat er overal mensen zijn, die zich inzetten om handwerk uit vroeger tijden niet verloren te laten gaan. Nu is Zweden toevallig mijn lievelingsland, dus….lees ik het helemaal met veel plezier! groetjes van Lupineke

 8. Wat een prachtige kaart en al de mooie motieven in warme kleuren .
  Het blijft genieten .
  Gewoon even tot rust komen na een drukke dag , genieten van de dagelijkse afwisselingen die hier geboden worden .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *