Daniel Von WeinbergerAls kind was Daniel Von Weinberger al gefascineerd door de sieraden in de etalages van de juwelierszaken op de Meir in zijn geboortestad Antwerpen. Uit die tijd stamt niet alleen zijn voorliefde voor het ontwerpen van sieraden, maar ook zijn belangstelling voor een groot aantal andere disciplines zoals het theater (decors en kostuums), mode, beeldhouwen, design enz. ‘Kunst, toegepaste kunst, mode, modesieraden, design, het vormt allemaal één geheel’, aldus de kunstenaar.Daniel Von Weinberger is schijnbaar een man vol tegenstrijdigheden: orthodox jood, vader van tien kinderen en tegelijkertijd een extravagant kunstenaar. En toch kan hij deze ogenschijnlijke tegenstellingen perfect met elkaar verzoenen; alles hangt volgens hem samen. Hij werd geboren in 1950 en studeerde edelsmeedkunst en theaterdecors en –kostuums aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Hij leerde emailleertechnieken aan de Bazalel Academie in Jeruzalem en keerde vervolgens terug naar Antwerpen om er beeldhouwkunst te studeren. Na een jeugd vol protest en provocatie koos hij op de leeftijd van 30 jaar voor het orthodoxe joodse geloof. Hij laat zijn baard staan, draagt chassidische symbolen en gaat elke dag naar de synagoge. Maar zijn religie verhindert hem niet om open te staan voor de wereld en excentrieke, ja zelfs subversieve creaties te maken. Hij combineert allerlei soorten, contrasterende materialen: goud met afval, ivoor met plastic enz. De kunstenaar verzamelt de meest uiteenlopende voorwerpen (plastic speelgoed – zijn favoriete materiaal –, foto’s van beroemde mensen, …) die hij recycleert en met een grenzeloze fantasie verwerkt in sieraden die dienst kunnen doen als draagbare kunstvoorwerpen.Tegenwoordig is Daniel Von Weinberger een internationaal bekende sieradendesigner. Hij geeft les aan de Academie van Berchem in juweelontwerpen en probeert zijn passie voor de kunst, maar ook voor het leven over te brengen op zijn studenten. Zijn levensmotto is: ‘Kunst is leven en leven is een kunst.’

De overzichtstentoonstelling Plastic is chic – te zien tot 26 september 2010 – in Grand-Hornu is zonder meer verrassend met creaties vol humor van deze bijzondere kunstenaar.

Het eerste sieraad heeft naam Golgotha gekregen, het tweede Biches en het laatste sieraad kreeg de titel Barbie.

12 gedachten over “Daniel Von Weinberger

 1. Heel veel variatie , of ik nu alles mooi vind ? Het is zeer kunstig de kleuren en vormen , asemmytrie . Maar het goedkope plastic , het laatste sieraad heeft iets van plastic van een actie van een of andere grutter die voor kinderen weer iets heeft bedacht om te verzamelen . Het is heus niet nodig om alle sieraden in goud of zilver uitgevoerd te bezitten en misschien nog belegd met prachtige diamanten .
  Het middelste sieraad is wel een leuke uitvoering en mooi van kleur . De kleine blauwe kraaltjes aan een zijde vind ik erg mooi .
  De springende hertjes (?)er tussen maakt het toch bijzonder
  Het eerste met de mini knooppjes lijkt wat gewoontjes , maar de opbouw is leuk om dit zo te doen , Van een dergelijke vorm droomde ik nog weleens om zoiets van kralen te maken . Sommige dromen blijven altijd dromen en verder wordt het niets .
  De kunstenaar is toch een veelzijdige man . Vormen bedenken en durven met kleuren te werken .
  Plastic is chic is een goede titel hierbij .

 2. Herken ik op de eertse foto niet de linnenknopen die Tilleke ook gebruikt heeft in haar versierde vaders broek. Oud en nieuw gaat goed samen.
  Zijn levenmotto is prachtig:
  ‘Kunst is leven en leven is een kunst’ Dat moet wij goed onthouden.

 3. Origineel is het in ieder geval.
  Jammer dat ik de de link niet kan gebruiken. Daar moet ik iets downloaden en dat is me allemaal te ingewikkeld en manlief is op dit vroege uur nog niet aanspeekbaar.

 4. Nou ben ik er toch in geslaagd die flashplayer te downloaden maar ik krijg niks van de kunstenaar te zien, wél een heleboel over het gebouw. Ook interessant maar ik ging voor het werk van von Weinberger!

 5. De sieraden zijn origineel van Daniel Von Weinberger, of ze draagbaar zijn… voor de een wel en voor de ander niet. Bij mijn lengte past slechts eenvoudige niet te grote sieraden.
  @Mieke S, ik heb de flashplayer niet geïnstalleerd. Jammer dat ze niets laten zien van de collectie van Daniel Von Weinberger. Helaas heeft hij geen eigen website.
  @Elma, ik moest ook direct aan het knopenverhaal van Tilleke denken.
  Voor het familie hart heeft Tilleke linnen knopen gebruikt:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2010/06/knopenverhaal-v.html?cid=27589376

 6. @Saskia, goed gezien. De onderste ketting heeft als titel Barbie, de tweede heeft de titel Biches en de eerste Golgotha.
  Ik zal deze namen nog toevoegen aan de log.

 7. Golgotha kan ik ook plaatsen, want ik zie daar drie kruisjes.
  Voor “Biches” heb ik het F-N woordenboek gepakt: het betekent “hindes”. Ah, ook duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *