Textielpost – SpakenburgLiesbethJ: ‘Was vandaag (21-07-2010) in Spakenburg met m’n dochter. Ik wilde eigenlijk niet dat klederdrachten weer ’n nieuwe hobby zou worden; ik vind al zo veel leuk! Toch heb ik er erg van genoten. Veel foto’s gemaakt! Morgen “Dag van de klederdracht in Schagen (NH)”; denk dat dat me te veel is. Binnenkort Brugge en Gent.
Ik geniet van je weblog, maar dat weet je!’

Spakenburg is een pittoresk plaatsje dat garant staat voor een leuk dagje uit en al helemaal als er die dag een historische optocht van klederdrachten uit Nederland is. Dit jaar werd voor de 40e keer op vier woensdagen (21 en 28 juli – 4 en 11 augustus) de Spakenburgse Dagen georganiseerd. LiesbethJ koos de eerste woensdag uit om af te reizen naar Spakenburg. Ze wilde de optocht van klederdrachten niet missen. Dat er nog veel gehandwerkt wordt in Spakenburg laat de ansichtkaart zien. Gezellig zitten de Spakenburgse dames bij elkaar, een kopje koffie erbij en een handwerkje op schoot. Naald, draad en schaar bij de hand want die zijn onmisbaar. Er is altijd wel een onderdeel van de dracht dat vervangen of hersteld moet worden. Tijdens het handwerken worden de laatste nieuwtjes uit Spakenburg doorgenomen…

LiesbethJ maakte veel foto’s in Spakenburg en de volgende twee foto’s koos ik uit. Op de eerste foto zie je drie meisjes die erg goed oppassen op hun zusjes/broertjes. Het was een warme dag en dan mag een ijsje niet ontbreken. Dit geeft toch echt het ultieme vakantiegevoel. Op de tweede foto komen de specifieke gehaakte mutsjes van de Spakenburgse dames goed uit. Morgen meer over deze mutsjes.

Ben je toch in Spakenburg en heb je nog de tijd, dan is het erg leuk om een bezoek te brengen aan Museum Spakenburg en het Klederdracht- en visserijmuseum Spakenburg.

27 gedachten over “Textielpost – Spakenburg

 1. Leuk Liesbeth en Berthi.Vorig jaar ben ik er ook geweest, maar ga er zeker nog een keer naartoe. Het blijft een mooi gezicht die Spakenburgse vrouwen in klederdracht. Die mutsjes zijn ook te koop in het klederdracht-visserijmuseum. Ik heb toen niets gekocht maar wil een volgende keer zo’n prachtig mutsje kopen.

 2. Liesbeth en berthi van kledendrachten kun je toch nooit genoeg krijgen. De mutsen zijn prachtig gehaakt. Volgende keer moet ik maar eens door de week gaan als de winkeltjes open zijn.

 3. mooi verslag !!
  Ik vind het leuk dat er ook in Nederland nog zo veel is te zien en soms vlak bij huis.
  In het visserij museum hangen op het moment mooie quilts van traditionele stoffen. En de stoffen zijn daar ook te koop, en ook veel mooie boeken.
  Eerste zaterdag van september zijn er de visserij dagen.
  .
  pssst, met die kaart heb ik ook in mijn handen gestaan :-))

 4. @Hilda, zeker weten dat je nooit genoeg krijgt van klederdrachten. Ik ben niet voor niets lid van de NVKKMS, de kostuumvereniging. De eerste zinnen zijn van LiesbethJ en zij is echt helemaal weg van klederdrachten, maar zij heeft net als ik belangstelling voor heel veel onderwerpen. Tja, dan word je af en toe gedwongen om een bewuste keuze te maken.

 5. @MM, dat meen je niet… en toen kwam je uiteindelijk toch uit bij die andere kaart. Morgen meer daarover.
  Wij moeten blij zijn met ons landje dat zoveel te bieden heeft op natuur- en cultuurgebied. Goed dat je vermeld dat de eerste zaterdag van september de visserijdagen zijn, ook de moeite waard.

 6. hihi, ja we moeten keuzes maken hé !!
  Ik ga even naar buiten kijken of ik iets zie van de sterrenregen.
  En het is ook nog eens mijn dag vandaag, de dag van de linkshandigen.
  Waarmee ik wel zo’n mutsje zou willen haken !!

 7. Ooh wat een schattige foto,s en die leuke kindertjes . Ik zie op de bovenste kaart heerlijk gerookte paling , op de late avond , eigenlijk al nacht loopt toch het water weer in je mond bij dit te zien . Toen ik Dinsdag naar de buurtwinkels ging was de plek van de visboer leeg , waar hij anders altijd staat met z,n kar . Natuurlijk ook vakantietijd voor de visboer .
  Deze kaarten bieden weer een echt Hollandse blik , met die likkende kindertjes en de kleintjes in hun wagen .
  Je komt ogen te kort , de prachtige gehaakte kapjes , met de meest fraaie motieven . In een Ariadne boek over klederdrachten stond ooit een patroon van een dergelijk kapje . Ik heb er toen garen voor gekocht en zwarte voering voor het ondermutsje . En ergens zal er dit nog zijn , het werd een lange adem plan . Of het ooit nog eens voltooid zal worden ?
  De mooie stoffen die ze in Spakenburg gebruiken . De prachtige sitsen bloemmotieven werden meen ik ook zelf geschilderd .
  Ariadne heeft er destijd veel aandacht aan besteed aan verschillende kleurrijke klederdrachten .
  Ik blijf het weer zeggen dat het een mooi plan is de textielpost . Ik denk dat het eind nog lang niet in t, zicht is . Vooral nu tegenwoordig mensen meerdere keren verspreid in het jaar met vakantie gaan . De Postbode heeft het vast veel drukker gekregen in Venlo .
  Laatst stond in de krant dat veel mensen toch graag een kaartje van hun vakantie bestemming sturen .

 8. @MM, o, de dag van de linkshandigen en de sterrenregen, deze dag kan niet meer stuk voor jou.
  Ik vind het ook echt iets voor jou om zo’n mooi mutsje te haken. Gewoon beginnen…

 9. heb er helaas nog geen goed patroon van gevonden.
  Zwaaiii Gerrie
  welterusten allebei !!
  Nog geen vallende ster gezien :-))

 10. Een jaar of wat geleden op een dag met mooi weer liep ik met mijn ziel onder de arm: zullen we eens ergens naar toe? Waarnaartoe dan: ik met een gekke slag: naar Spakenburg. Wat wil je nou in ’s hemelsnaam in Spakenburg? Nou, dat hoef ik nu niet meer te beschrijven, dat staat allemaal in de log van vandaag! De leuke gesprekken met de dames van het museum en de serveerster op het terrasje kan ik me nog goed herinneren. Op de terugweg verreden we ons grandioos en kwamen terecht in de omgeving rond Doorn. Dat was een extra cadeautje bij een geslaagde dag!

 11. Wat heerlijk hé Berthi, die klederdrachten, Ben je tijdens de klederdracht-shows geweest?
  Showgroep Urk was er ook!
  groetjes Antje

 12. @Gerrie, ik hoorde het berichtje over de vakantiekaarten zelfs bij het nieuws op de tv. Mensen blijven het leuk vinden om een kaart te ontvangen en te versturen ondanks dat we zoveel via internet doen. Maar… ik vermoed dat dit toch echt komt door de vrouwen. Ik zie niet veel mannen om me heen een kaartje schrijven en versturen. Of heb ik het mis…
  @MM, misschien kom je de Ariadne tegen waar Gerrie het over heeft.
  @mieke s, spontane uitstapjes leiden vaak tot de meest mooie en verrassende belevenissen die je niet meer vergeet.
  @Antje, ik was er niet, maar LiesbethJ. Zij heeft de historische optocht van klederdrachten gezien en veel foto’s gemaakt. Ze had nog tijd om mij een mooie textielkaart te sturen vanuit Spakenburg.

 13. Had het er vanmorgen nog over. Ik hoef helemaal niet naar Spanje of Zuid Frankrijk, er is nog zoveel in Nederland wat ik NIET gezien heb.
  Neem nou deze leuke kaart en foto’s. Daar wil ik dus ook nog eens naar toe! ☺

 14. heerlijk dat men in spakenburg nog zo actief met klederdracht bezig is. het wordt tijd dat ik er nog eens heen ga …

 15. Korte onderbreking van de werkzaamheden , toch nog even naar Spakenburg .
  Wie kent nog de brood en banketkraam uit Spakenburg , die je op veel markten zag .
  In Paleis Soestdijk hadden ze een huishoudelijke paleishulp uit Spakenburg .
  Het bureau van Prins Bernhard stond vol met foto,s en olifantjes . Dat moest op geregelde tijden schoongemaakt worden , netjes stofvrij een hele klus .
  Er was een foto hoe alles moest staan en zo kon de hulp alles op de juiste plaats zetten . Het is vaak des hulpen onkunde om de spullen goed op de plek waar het hoort neer te zetten . Ik tob er ook mee en erger me ellendig wanneer alles verkeerd staat .

 16. Vergeet ik te zeggen dat de hulp altijd in Spakenburgs costuum Paleiswaarts ging .

 17. Toevallig vertelde Chris ook over de spajenburgse hulp van haar oma in vol ornaat !!

 18. om mooi textiel te zien hoef je echt niet ver weg, in ons land zijn nog genoeg mooie plekjes te vinden. Jaren geleden was ik in Spakenburg met een quiltvriendin. We hadden al erg veel lapjes gekocht tijdens de quilttentoonstelling in het museum en hadden nog een uurtje om buiten te kijken en te winkelen. Bij een soort “antiek”winkeltje stond ook een bak buiten met weer andere lapjes. Ze waren opgerold en met een speldje vastgemaakt. We kochten er allebei een aantal rolletjes. In de trein bekeken we de buit. We bleken allebei een piepklein mouwtje van hetzelfde (klederdracht)jurkje gekocht te hebben. De knoopjes en de manchetjes zaten er zelfs nog aan. Mijn mouwtje heb ik verwerkt in een mooie quilt met oude en nieuwe klederdrachtstoffen en sitsen.

 19. In het boek “Onze klederdrachten” uit de Ariadne bibliotheek (Constance Nieuwhoff) staat bij deze mutsjes op blz. 24:
  “… alle patronen die in de gehaakte mutsen voorkomen bestaan uitsluitend in de hoofden van de bewoonsters van Spakenburg-Bunschoten, Niets is er genoteerd in patronenboeken o.i.d. En de enige manier om een haaknoviteit aan de weet te komen is voor mede-dorpsbewoonsters: in de kerk achter een zeer bewonderd model gaan zitten en goed kijken!”
  Hierin dus géén patroon. Ik zoek door om te ontdekken waar dat patroon van Gerrie vandaan kwam ..

 20. @Ine, we hoeven inderdaad niet naar het buitenland voor mooi textiel, alleen… voor Textielpost is het wel erg leuk als er af en toe iets uit het buitenland komt!:-)))))
  @lheurebleue, … en jij hebt mazzel dat je dichterbij Spakenburg zit dan ik!:-)
  @Gerrie, ik zou niet graag de olifantjes afstoffen van prins Bernhard. Ik zou veel te bang zijn dat er een olifantje zou sneuvelen!
  @MM, heerlijk toch al die verhalen!
  @Marcella, een prachtige herinnering aan een
  mooi lapje. Jij hebt een quilt met een verhaal. De verhalen moet je wel opschrijven!
  @Saskia, ach gut, dus afkijken! Net als in Marken!
  Ik ben benieuwd of je een patroon vindt.

 21. Misschien hebben ze patroon op cursus klederdracht maken een patroon voor ongermus, zal es navragen. Ook aan 2 haaksters, zelf nooit patroon gezien, maar ook nog niet in verdiept.
  Leuk dit te lezen.

 22. Hoi Berthi
  in het boek streekdracht motieven ontwerkpen en patronen om zelf te maken staat een patroon van een ongermus.
  mail je vanavond via mailformulier.

 23. Leuk om dit allemaal te lezen,als rasechte Spakenburgse!!!!Ik kwam hier toevallig door het miniatuur plooirokje van een van de dames hier!
  Mijn oma droeg de klederdracht ook,ik was eens bij haar en ze had een tekening van een halve maan met allemaal van die frutsels erop getekend,dat was dus haar patroontje van een ongermuts, hahaha.
  Ja ik ben ook een handwerkster in hart en nieren ,maar ik brei voornamelijk op naaldjes van 0,8 mm, met kantklosgaren oftewel dentelle nummer 80,waar je mee om zakdoekjes haakt,ik heb nog nooit een ongermuts gehaakt ,ook al zaggen velen dat ik dat makkelijk zou kunnen,maar ja gèèn patroon ervan te vinden……
  èèn dag niet gebreid is dag niet geleefd!!
  groetjes Thea uit Bunschoten/ Spakenburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *