Textielpost – BretagneSandra: ‘Wij genieten van een heerlijke vakantie in Bretagne. Natuurlijk speuren we naar textiel, kaarten, tijdschriften met patronen of info over klederdracht voor mijn moeder. Maar dus nu ook voor jouw site wellicht deze kaart. Helaas geen nadere info over dit onderwerp.’

Hier willen we meer over weten, aan de slag. Google wordt op de computer geopend en woorden als Bigouden en Bigoudènes worden ingetikt. Bigouden levert 127.000 hits op en Bigoudènes 13.100. Teveel om allemaal af te gaan. Ik zoek enkele links uit om aan te klikken waarvan ik vermoed dat ik op die website enige informatie kan vinden.

Eind 19e eeuw dragen de Bigoudènes een klein mutsje. In de 20e eeuw gaat het formaat van het mutsje veranderen. Het gaat de hoogte in, hoger en hoger. In ongeveer 1930 bereikt de hoofdtooi de hoogte van 10/20 cm en rond 1940 bereikt men het hoogtepunt bij 30/35 cm, precies zoals ze nu te zien zijn op folkloristische festivals.
De witte hoofdtooi van de Bigoudène is prachtig om te zien. In het begin werden ze gemaakt van mousseline en tule. De dansers en muzikanten dragen ze tegenwoordig van organdie. De hoge muts is fijn en rijk geborduurd met platsteken en zorgvuldig gesteven. Het haar wordt in een knot onder de muts gestoken. De twee lange linten horen sierlijk langs het linker oor te vallen. Waren er in de jaren zestig van de vorige eeuw nog meer dan 3000 vrouwen die deze fraaie muts droegen, vandaag de dag zijn het alleen de echte ouderen die voor deze hoge muts kiezen. Toch is deze muts ontzettend populair. Ansichtkaarten, koekblikken, advertenties, en films sieren de hoofdtooi van de Bigoudène.

Ben je in Bretagne dan is een bezoek aan Musée Bigouden een mooi uitstapje. Op internet vond ik dit reclamefilmpje en nog een ander filmpje.

Hilly was ook in Bretagne en viel eveneens voor de Bigoudènes met hun charmante muts, maar ook voor het lekkere eten zoals oesters en mosselen. Zij stuurde mij onderstaande ansichtkaart. Vergeet niet om linksboven in de hoek te kijken. Zie je de zeeman?

20 gedachten over “Textielpost – Bretagne

 1. @lheurebleue, … en al helemaal niet praktisch aan het strand!:-)
  Hoe kom je op het idee om de muts hoger en hoger te maken. Wat is de reden hiervoor? Opvallen of gaat het alleen om het mooi zijn?

 2. Bretagne staat ook nog op mijn verlanglijstje. Misschien werden de mutsen wel steeds hoger om te laten zien dat ze meer geld hadden.

 3. Wel een bekend beeld , waar je meestal niet zo gauw bij stil staat .
  Ik moet nu even denken aan de de jonge modellen die elegant leren lopen , vaak met een boek op hun hoofd om vooral rechtop te blijven gaan . Ik weet eigenlijk ook niet of de boek methode nog steeds wordt toegepast . Hoe blijf je met dit hoge gevaarte in balans . Je moet toch wel eens voorover buigen of je bukken . Hoe voelt dat en hoe doe je dat .
  Het torenhoge mutsje zal wel niet zwaar zijn .
  Ik blijf maar denken hoe je dit beleeft met zoiets op je hoofd .
  Ik heb alles nog maar vluchtig gelezen , toch wel bijzonder het verhaal hoe het steeds hoger is gegroeid .

 4. Hoe zo’n hoge muts op je hoofd blijft staan, is voor mij een raadsel. In mijn beleving waait het altijd in Bretagne. Het lijkt mij een wiebelig geheel zo boven op je hoofd en ik zou dan ook steeds de neiging hebben om de muts vast te pakken. Wel zag ik op de reclamefilmpjes, dat de mutsen bij de 3 dames onder de kin vastgestrikt waren, dus echt wegwaaien doen de mutsen niet.
  Echt leuk die textielkaarten. Het is elke keer weer een verrassing waar de volgende textielkaart vandaan komt

 5. Prachtige hoofddeksels en extra info van de lezers! Kostelijk filmpje. Ik hoop dat er ook mensen naar Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk op vakantie zijn gegaan. Daar zijn ook van die mooie hoofddeksels te vinden.

 6. Maar iets op het hoofd, practisch of alleen maar mooi, is kennelijk iets wat mensen overal ter wereld willen. Alleen in Nederland waar het altijd waait en ’s winters guur is, durven wij het niet. Nu spreek ik voor mezelf hoor.
  Ergens eind jaren ’90 waren wij in Bretagne. Daar werd een processie gehouden. Maria werd naar het strand gedragen. Het dorp volgde. Alle vrouwen, ook de jonge meisjes droegen een bigouden. Nooit geweten trouwens dat zo’n kapje zo heet. En zo leren we iedere dag iets bij.
  Anneke SK

 7. Niet erg praktisch zo’n hoge muts lijkt mij , maar wel prachtig om te zien !

 8. Mooi om te zien zijn ze wel, deze Bigoudènes. Over het praktische zeggen we dan maar niets 😉
  Datzelfde kun je je ook afvragen over de witte kappen in de Nederlandse dracht.
  Met de link van Marcella zie ik dat de dame op eerste kaart met een soortgelijk haakwerk bezig lijkt te zijn.
  En de kaart van Hilly…vissersvrouwen op de uitkijk naar hun mannen. Zullen ze veilig terugkomen?

 9. @marcella, zelfs strijken met hoge muts op wordt gedaan!:-)
  @Gerrie, in deze log http://berthi.web-log.nl/berthi/2008/08/chinese-student.html zie je de boekmethode.
  @Frederike, een briljant filmpje!
  @Wijni, ja ontzettend leuk die textielkaarten. Voor mij ook telkens een verrassing. De volgende keer blijven we dicht bij huis!:-)
  @Mieke S, tot nu toe is er één Textielpost uit Duitsland, Abenberg. Tot nu toe heb ik nog geen lezers gehoord die naar Zwitserland of Oostenrijk gaan. Maar je weet nooit…
  @Anneke SK, durven wij niet of zijn wij bescheiden? Om eerlijk te zeggen durf ik zelf ook niet goed een muts op te zetten.
  Dat moet een prachtig beeld zijn geweest om zoveel hoge mutsen bij elkaar te zien.
  @Mien B, mooi gaat vaak niet samen met praktisch!
  @Ine, precies, de dracht is ook absoluut niet altijd praktisch geweest. Je moest zeker extra tijd nemen om je aan te kleden.
  @Gerrie, … alleen als ze hun hoge muts afdoen!:-)

 10. Het is een heel apart model en lijkt me ook verschrikkelijk onhandig, maar het staat wel leuk. Lijkt een beetje op een koksmuts. Waarom die zo hoog zijn weet ik ook niet.

 11. Ik leer nog eens wat! Zo zie je maar dat bij gebrek aan beter er vaak alternatieve materialen gebruikt worden, zoals bij die muts!
  groetjes Antje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *