Historische Dagen 2010De Historische Dagen bij Borg Verhildersum staan weer voor de deur. Op 14 en 15 augustus kun je de sfeer proeven van het Groninger plattelandsleven van 1850-1950. Het hele terrein bruist van de activiteiten voor groot en klein, voor jong en oud. Een charmant onderdeel zijn de demonstraties van oude huishoudelijke technieken bij het arbeidershuisje. Wassen op het wasbord, sokken stoppen, kaantjes bakken, vruchten inleggen, groenten wecken, snijbonen snipperen en in het zout inmaken. Bij de cateringtent is er vooral aandacht voor de ‘vergeten’ groenten. Ken je ze nog? Pastinaak, schorseneren of snijbiet? Je kunt ze proeven, maar ze zijn ook te koop.

Laten we de vlaslijn niet vergeten. Het hele proces om linnen te vervaardigen wordt in de praktijk getoond. Van de verbouw van vlas, het roten (in de sloot), het braken, vlasspinnen, tot aan het maken van het linnen hemd laten ze zien.

De medewerkers van Verhildersum dragen allemaal kleding van rond 1900. Elma herken je deze dagen aan haar Groninger dracht uit 1835. Tijdens deze dagen zie je Elma borduren aan het gobelin Vrouw met eenhoorn.

22 gedachten over “Historische Dagen 2010

 1. Dat wordt weer veel herinneringen ophalen uit een tijd van heel lang geleden .
  Ik zou er wel willen gaan zitten kousen stoppen .
  Zal Elma die dagen wel heel ver terug gaan en is ze voor even heel erg oud .
  Een prachtig borduurwerk ter hand nemen en er zeker veel over vertellen , dat hoort er zo bij .
  Ik hoop werkelijk dat het die dagen mooi weer mag zijn .

 2. Gerrie@ jammer dat je zo ver weg woont. Je zou er zeker passen met je stopwerk. En dan niet vergeten de prachtige verhalen die je kunt vertellen.
  Het idee van mijn jurk ontstond op de textieldagen. Christha kocht een patroon om een pop aan te kleden in de Groningerdracht.
  Dat idee leek mij wel wat. Bij de voorraad lappen gezocht en daar nog twee lappen gevonden die mij wel aanstonden. Het idee was er wel, maar nu nog de uitvoering. Tineke was bereid mij met het naaiwerk te helpen. Onvoorstelbaar wat heeft Tineke een naai-vakmanschap.
  Als je het resultaat wilt zien, kom naar de Historische dagen.
  Net als vorig jaar met mijn stoplap zit ik weer in de Borg te borduren.
  Gisteren met de post kwam mijn sluiting voor de kralen. Zwarte kralen vond ik het mooiste bij mijn stof, nu is het slot een rouwslot.
  Met erg veel dank aan Juwelier Minderhoud uit Westkapelle die zo veel vertrouwen had en het slot opstuurde met een rekening die ik dan kon betalen.
  Met mijn hoofdtooi ben ik nog aan het restaureren en hoop dat het lukt.

 3. Veel plezier Elma. Ik hoop voor jullie dat het weer net zo mooi zal zijn als vorig jaar en dat jullie ook weer zo veel bezoekers zullen ontvangen. Wij vonden het vorig jaar erg gezellig.
  Groetjes,
  Anneke SK

 4. Heel veel plezier daar in Groningen! Als nu ook het weer een beetje meezit….
  Ik eet overigens regelmatig schorseneren, uit de diepvries, dat wel, maar ze zijn heerlijk.

 5. jammer dat ik geen tijd heb anders ging ik er naar toe,dit is echt mijn ding,erg leuk!
  groetjes Antje

 6. We duimen allemaal voor mooie dagen!
  Het lijkt me geweldig om erbij te zijn! Nu DH nog zover zien te krijgen …

 7. @Saskia, dit is echt niet alleen voor vrouwen en DH Piet zal zich best vermaken.
  De ‘vergeten’ groente, snijbiet is een echte aanrader. Wij hebben ze ook in de tuin, plukken het blad wat wij nodig hebben en de plant groeit maar door.

 8. Elma ( en alle andere medewerkers)heel fijne Historische Dagen ,met hopelijk veel bezoekers !!!

 9. @Elma, wat zul jij er mooi uitzien en heel fijn dat het gelukt is om een slot te bemachtigen.
  Het zullen zeer mooie dagen worden. Het programma ziet er aantrekkelijk uit en als de weergoden ook meewerken worden het wederom onvergetelijke dagen.

 10. Hoi Elma! Ik zal het missen, Verhildersum en vooral jou..ik hoop dat iemand een mooie foto van je op deze blog zet??? Ben benieuwd naar het slot. Eddy z’n moeder was een zeeuwse en droeg dergelijke dingen (in goud nb) als jong meisje /jonge vrouw. Juwelier Minderhoud is een heel bekende naam..vroeger ging de “baas”zelf op z’n fiets heel Walcheren over met voorop een kistje met al dat soort moois erin om aan de zeeuwse boerinnen te slijten. Onvoorstelbaar tegenwoordig, een man op een fiets met en kistje vol met goud….

 11. @Frouke, … en dat is nog eens niet zo lang geleden! In een relatief korte tijd hebben er ontzettend veel veranderingen plaatsgevonden.
  Ik verwacht zeker een mooie foto van Elma in Groninger dracht. Moet toch lukken, Elma?
  Misschien met een kort verslagje…

 12. Elma je mag als echte Beppie je intrede doen in Verhildersum. Ben zeer benieuwd naar je nieuwe kostuum. Moet jij je ketting nog verder klaar maken? Helaas moet ik dan het weekend werken.

 13. hoi ik ben nu eindelijk naar de duinhuisjes geweest was leuk joh!!
  ook een soort spelletjesmiddag voor kinderen en veel vrijwilligers ,alhoewel ze er nog steeds nodighebben….

 14. @Hilly, enig om te horen dat je naar de Duinhuisjes bent geweest, waar we het nog niet zo lang geleden over hadden en het belangrijkste is dat het zo ontzettend leuk was. Een mooie tip voor ons om hier naar toe te gaan als we in de buurt zijn.

 15. ha het vlas! familie van mijn vader had een vlasfabriek. mijn vader had ons geholpen bij het maken van een spreekbeurt over ‘het vlas’, compleet met aanschouwelijk materiaal – het vlas in alle stadia van productie. mijn broers en ik hebben allemaal die ‘mytische’ spreekbeurt gehouden en het was steeds een succes.

 16. @lheurebleue, een heel mooi dierbare herinnering. Ik begrijp heel goed dat jullie spreekbeurt altijd een succes was want welk kind houdt nu een spreekbeurt over zo’n apart onderwerp.
  Ik heb Eline een keer geholpen met een spreekbeurt over gemerkt linnengoed. Later hoorde ik van de juf dat het nog nooit zo stil was geweest in de klas.

 17. Prachtig als je over vlas een spreekbeurt mag houden en van zo dichtbij eigenlijk opgroeien met de informatie .
  Nog niet zolang geleden kwam mijn Textielwaren boek weer bovenwater uit een verhuisdoos . De vele uren die er over textiel werden geleerd , misschien was ik wel bevoorrecht om dit als enigste leerling thuis onder begeleiding van mijn lerares te doen . Zij naast mijn rustbed waarop ik drie jaren lang gegipst heb gezeten . Studeren ging door en daarom is mijn Textielboek wel een van de fijnste studieboeken gebleven .
  Wat wordt vlas toch prachtig verwerkt totdat het linnen is , en dat linnen ruik ik graag !

 18. Berthi, jammer dat Groningen wel erg ver weg is…gelukkig kunnen we toch een en ander volgen via jouw weblog! Ja, een superwinkel he, die juwelier Minderhoud. Toevallig ben ik er gisteren nog even langsgelopen toen het Traditiemarkt was in Westkapelle. Het was erg leuk, veel oude ambachten en een gezellige sfeer. Niet zo opgeklopt, gewoon door de mensen voor de mensen. Dank je wel voor dit leuke logje, groetjes van Lupineke

 19. @Lupineke, nogmaals dank voor de tip van Juwelier Minderhoud. Met het kralen rijgen ben ik begonnen, twee snoeren zitten al aan het slot.
  Vanmorgen tijdens de les het resultaat laten keuren. Elke snoer moet iets langer en om daar de juiste verhouding in te krijgen is best moeilijk, maar het lukt.

 20. Dat wordt weer genieten vor je Elma in Borg Verhildersum. Ik hoop, dat we een foto van jou te zien krijgen MET een mooi slot!

 21. Elma Heel veel succes met je nieuwe klederdracht dit weekend.Ook m’n zwager zag ik op de foto hierboven.Het zal vast wel een fijn weekend worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *