Textielpost – RotterdamThera: ‘Vandaag (28-7-2010) was ik in het Wereldmuseum in Rotterdam om de schitterende tentoonstelling over de Capac Hucha (kinderen die werden geofferd) te bekijken. Een echte aanrader, zeker omdat er ook hele mooie weefsels uit die tijd te zien zijn. Er is zelfs een weefsel uit de tijd voor Christus. Zelf heb ik de HZG nog niet in de bus gehad, maar in het museum lag al een stapel nieuwe HZG’s. Ook daarin wordt aandacht geschonken aan deze tentoonstelling.’

De Incacultuur trok de afgelopen jaren internationaal de aandacht door spectaculaire vondsten van geofferde kinderen op de hoge toppen van het Andesgebergte. Het brengen van offers was een essentieel onderdeel van het religieuze en politieke bestuur van het Incarijk. Door dit grote rituele belang was het voor de kinderen, de Capac Huchas, een voorrecht om te worden geofferd.

De uitverkoren Incakinderen werden op de bergtoppen van het Andesgebergte geofferd. De toppen vormen eveneens een natuurlijke grens tussen twee werelden; onze wereld en de bovennatuurlijke wereld. Een jaar voordat de Incakinderen werden geofferd, kregen zij gezonder eten dan daarvoor. Deze speciale behandeling duidt op hun hoge status.

Thera zegt het volgende nog over de expositie: ‘Het is echt een schitterende tentoonstelling in Rotterdam. Ook best wel luguber, want er zijn verschillende kindermummies aanwezig en ook het verhaal over die kinderen doet je de rillingen over je rug lopen. Maar ja, je was uitverkoren… meer een eer voor de ouders, denk ik. Verder is er een gigantische collectie aardewerk. Eigenlijk ben ik niet zo dol op dat aardewerk, maar dit is echt heel mooi… ook helemaal in de stijl van die offers. De weefsels die er liggen zijn nog in fantastische staat en nog heel mooi van kleur. Sommigen hebben nog de bloedvlekken…’

Inca’s, Capac Hucha in het Wereldmuseum te Rotterdam is te zien tot en met 14 november 2010. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus over de Andesculturen die nieuwe inzichten geeft over het Capac Hucha-ritueel. De catalogus is te koop voor € 29,95.
Bekijk hier het filmpje over de tentoonstelling.

Afbeelding op de ansichtkaart: Capac Hucha, beeldje, Peru, Inca 1300-1532, zilver, wol, veren. Beeld met ceremoniële kledij van een te offeren meisje.

10 gedachten over “Textielpost – Rotterdam

 1. Bijzonder….. maar zo gruwelijk dat ik het fraaie oude textiel maar moet missen, ik ga niet kijken.
  Lieve groet, Anje.

 2. Ik las er al over in de HzG.
  Voor ons onvoorstelbaar dat het een eer was als je kind geofferd werd. Het groepsbelang woog toen blijkbaar veel zwaarder dan het individuele.

 3. Mijn wensenlijstje voor Rotterdam is een beetje anders . Het zal er wel niet meer van komen , en gelukkig is er veel over te lezen .
  Ik zag aan de Maas bij de kopfoto,s al een bekend gebouw van DE HOLLAND AMERIKA LIJN . Waar vandaan vele schepen naar ver weg vertrokken .
  HET ONDERWIJSMUSEUM , ook op mijn verlanglijstje en tot slot HET MARITIEM MUSEUM . Ik las net dat er zelfs een thema is over Mode . Dat kennen we immers al lang iets in je klerenkast met een marinelook .
  Over de INCACULTUUR in het wereld museum , kan ik natuurlijk wel het een en ander lezen . Er zijn over de wereld meerdere lugubere rituelen die gebeuren .

 4. een tentoonstelling die je met gemengde gevoelens verlaat – een kijkje in een wereld die ons (gelukkig!!) totaal vreemd is …

 5. Ik zag lang geleden op National Geographic (of zo’n soort zender) dat de kinderen vermoedelijk verdoofd werden voor de offerande.
  Dit is echt zo iets waarbij ik moeite moet doen om niet te kijken met onze culturele bagage. Wie weet gaan we naar deze tentoonstelling, we hebben nog treinkaarten die op moeten…..

 6. Het is goed om van het bestaan te weten, maar voor ons onbegrijpelijk.
  Zo gebeurden/gebeuren er meer gruwelijkheden in de wereld waar wij niets mee te maken willen hebben.
  @Mieke S, Rotterdam is heel goed te doen met de trein en wie weet zeg je achteraf:’Goed dat ik deze tentoonstelling heb gezien.’

 7. Vraag me toch af….zouden die moeders dat nou écht zo’n eer gevonden hebben?
  groepsbelang of niet…maar je bloedeigen kind!!!!

 8. @Anke Witlox, GEWELDIG! Ik zou het ontzettend leuk vinden om een textielkaart uit Lapland te ontvangen. Ik stuur je mijn gegevens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *