GoudMieke S.: ‘In Museum Catharijneconvent in Utrecht loopt momenteel de tentoonstelling Goud. Tot mijn grote schande moet ik bekennen dat ik nog nooit in dit museum geweest ben en deze tentoonstelling vond ik aanleiding genoeg om er eindelijk eens heen te gaan. Daar heb ik geen spijt van gehad! Een prachtige vaste collectie en een schitterende tentoonstelling.
Hierover wat meer. De tentoonstelling Goud is verzorgd door AZIZ (Aziz Bekkaoui 1969). Hij is uitgegaan van acht thema’s: beschermen (kronen, maskers); klinken (= heffen van de kelk, dus kelken); logo (bijvoorbeeld Chanel, maar ook kruis); verhaal (gouden boekbanden, computer); macht (staf, pistool); idool (madonna met kind, Michael Jackson); sieren (ring); tonen (monstransen).Deze thema’s zijn contrasterend uitgewerkt waardoor een verrassende kijk erop ontstaat. Ook te zien zijn ontwerpen voor gouden kleding en daar wreekte zich het feit dat ik geen fototoestel bij me had… Ik heb zelden zulke prachtstukken gezien maar jullie zullen het moeten doen met een verwijzing naar een site later in dit artikel. Of zelf gaan natuurlijk!

Iets meer over Aziz Bekkaoui.
Hij heeft in de loop van zijn carrière in mode en kunst een krachtige handtekening ontwikkeld. Kenmerkend is zijn liefde voor innovatie, vloeiende vormen en beweging. Niets is wat het lijkt of blijft hetzelfde. Aziz is wars van vaste voorschriften, codes en hokjesgeest. Hij is de designer van de dans, de choreograaf van de mode, kunstvormen vloeien in elkaar over, grenzen worden weggevaagd. Aziz onderscheidt zich ook door zijn standpunt: kunst is niet neutraal. Hij schuwt het niet om stelling te nemen en met zijn werk een visie uit te dragen. Mode zonder ziel is alleen maar textiel. Voor Aziz bestaat vorm niet zonder inhoud, via zijn performancekunst kleedt hij ook graag de geest.
Aziz Bekkaoui was nog maar net afgestudeerd aan de kunstacademie van Arnhem toen hij de Grand Prix voor de beste damescollectie won tijdens het festival des Jeunes Stylistes in Hyères. Dit bracht Paco Rabanne ertoe Aziz te vragen zijn ontwerpen te showen als voorprogramma van Rabannes coutureshow in Parijs. Aziz richtte zich aanvankelijk op zijn eigen collectie en het ontwerpen van kostuums voor opera, dans en theatergezelschappen. Vele prijzen werden hem toegekend voor zijn innovatieve vormgeving van kleding, waaronder de befaamde sjirTrui.
Ook in het bijeenbrengen van verschillende kunstvormen bleek Aziz innovatief. Hij doorbrak grenzen en ontwikkelde zich tot een multidisciplinair kunstenaar. De laatste jaren creëert hij performances en installaties in musea en theaters. Ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van het verdrag van Rome presenteerde Aziz een life performance installatie en modeshow in de Ridderzaal voor het kabinet, staatslieden, koningin Beatrix en prins Constantijn. Er waren solo-exposities en samenwerking met diverse kunstenaars te zien in veel musea, waaronder het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Guggenheim Museum in New York. In 2007 verleende de stad Amsterdam hem de Kunstprijs.Zoals gezegd vergat ik mijn fototoestel. Diverse jurken die in Utrecht te bewonderen zijn, kun je zien op zijn website. Daar vind je beelden van performances. De jurken vind je bij op de rug van Zeus. Ook heel interessant en illustratief voor zijn frisse kijk op de wereld vind ik Mekka van Calvijn.

Kortom een tentoonstelling die de moeite waard is en een website waar je een uurtje voor kunt uittrekken.’

De expositie Goud is tot en met 6 januari 2011 te zien in Museum Catharijneconvent te Utrecht.

9 gedachten over “Goud

 1. @Mieke S, dank je voor dit uitgebreide verslag. Het is een expositie die een bezoek waard is.
  Ik heb een gedeelte van de website van AZIZ bekeken, met de name de show ‘op de rug van Zeus’ is zeer indrukwekkend. Daar loopt voor een klein kapitaaltje rond!

 2. Wat een creatieve man is dat en wat een prachtige site. Ik had nog nooit van hem gehoord maar wat ik op zijn site zo van hem zie is het zeker een reden om de volgende keer dat we in Utrecht zijn naar de tentoonstelling te gaan. Dank je wel Mieke voor de tip.
  Anneke SK

 3. Dit kun je dus ook in Utrecht doen, een museum bezoeken.
  Een prachtige tentoonstelling.
  In Groningen zeggen ze: Het is goud.

 4. @Elma, één dagje Utrecht is tekort!
  @Anneke SK, de expositie loopt gelukkig nog een hele poos!
  @Gerrie, jazeker!:-)

 5. Een leuk verslag van Mieke. Misschien toch maar nogmaals naar Utrecht. We hebben nog tijd tot begin januari moet kunnen.

 6. Ik vond de tentoonstelling écht de moeite waard, een verrassing. De opzet is origineel. Die originaliteit vind je ook terug in de werken van de kunstenaar. Ik heb ook weinig met goud. Math en ik hadden nog treinkaarten die op moesten. Dan maar dit, dachten we want na mijn hernia-operatie wilden we liever niet zo ver. Negatieve motivatie dus en je ziet waar het toe kan leiden!

 7. @mieke s, als je geen verwachtingen hebt van een tentoonstelling dan blijkt het achteraf vaak de moeite waard zijn geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *