I Medici – Isabelle de Borchgrave

Wij hebben dit jaar Holland Papier Biënnale en België heeft I Medici, een Renaissance in papier van Isabelle de Borchgrave. In het Jubelparkmuseum zijn tot 29 augustus 2010 29 kostuums te bewonderen die van papier zijn gemaakt.

Al 15 jaar reizen de papieren creaties van Isabelle de Borchgrave de wereld rond, maar tot nu toe waren ze niet te zien in haar geboorteland. Ze woont en werkt in Brussel, waar nu voor het eerst een tentoonstelling van haar papieren ontwerpen te zien is.

Isabelle de Borchgrave heeft haar inspiratie voor de tentoonstelling I Medici, een Renaissance in papier gehaald op een van haar vele reizen in Toscane. Ze brengt de geschiedenis tot leven aan de hand van een aantal kostuums die zij van papier heeft gemaakt. Zo maak je kennis met één van de beroemde Italiaanse families uit de geschiedenis: de Medici. De kostuums en decors tonen de pracht en praal uit die periode en brengen de schilderijen van grote meesters zoals Botticelli, Bronzino en Gozzoli weer tot leven. Isabelle de Borchgrave heeft deze werken nauwkeurig bestudeerd om het geheim te ontdekken van de stijlvolle elegantie van de Florentijnse renaissance.

Isabelle de Borchgrave gebruikt altijd hetzelfde witte papier. Als zij dat witte papier onder handen neemt, krijgt het een zijdeachtig effect of verandert het als het ware in damast of kant met een oneindige variatie aan kleuren en motieven.

13 gedachten over “I Medici – Isabelle de Borchgrave

 1. Wat prachtig en echt ziet het er uit. Knap dat dat ook allemaal van één soort papier is gemaakt. Leuk filmpje.

 2. Wat een kunstige bewerking van papier . Het is bijna niet te geloven , het lijkt wel toveren van papier tot textiel .
  Het papier zal toch wel een bewerking ondergaan hebben om het niet zo snel scheurbaar te maken . Ik zal op een later tijdstip alles nog eens goed doorlezen .
  Ik ben hier met al mijn sorteerwerk nogal wat mapjes postpapier tegen gekomen , dat ik ooit heb gekocht . Ben blij met mijn voorraadje en zit dan weer te genieten van een mooi bewerkt velletje wat eens nog voor een brief gebruikt zal worden .
  Altijd gezeliig een beetje meer aangeklede brief . Briefpapier zijn maar platte velletjes en niet te vergelijken met de schoonheid van dit kunstwerk .
  Er zullen heel wat uurtjes werk zitten in dit alles .
  Ik vind het al een heerlijke ontspannig om zo eens met origamie bezig te zijn , of wat knipwerk . De glunderende kindertjes met een veilig kinderschaartje in hun knuistjes en dan maar knippen in de kleurige velletjes . Zo zullen er misschien nog eens meer van die grote kunstenaars komen . Je moet wel geduld hebben en lef
  Zullen wij dan maar weer eens een doosje gaan vouwen . . . ?

 3. Je zou het bijna niet geloven dat het gemaakt is van papier. Prachtig om te zien. Op school heb ik ooit eens van papier ook poppen gemaakt. Ze werden daarna behandeld met een gipspapje.

 4. O, wat prachtig! Hoe krijgt ze het voor elkaar! Papier is fascinerend materiaal: zó sterk als je het vouwt op bepaalde manieren, schitterend. Origami is inderdaad ook zo’n techniek waarbij papier zich van z’n sterkste kant laat zien. En wat ik nou leuk vind: ik hou van cirkelgangen…papier werd vroeger in de papiermolens gemaakt van onder andere oud textiel! In Arnhem in het Openluchtmuseum kun je dat nog altijd zien. Maar déze papierkunst grenst aan het ongelofelijke…ik geniet!

 5. Ongelofelijk….als ik dan denk aan die plooirokjes die we op school van patroontekenpapier moesten maken….dit is toch een heel wat hoger niveau!

 6. Ongelofelijk wat je allemaal met papier kunt doen.
  Wat een schitterende kostuums.
  Deze familie: de Medici heeft heel wat nagelaten in de geschiedenis en ook op handwerkgebied. o.a. Punto Caterina De’Medici is daar een voorbeeld van.

 7. Deze middag heb ik genoten. de nieuwe HZG nr. 160 is binnen.
  Marnel heeft ons verrast met een prachtig vestje, om zo aan te beginnen.
  Maar er ligt nog wel een breiwerkje wat eerst klaar moet.

 8. Heel kunstig, weer iets heel anders dan bijvoorbeeld papierknipkunst. De “kleding”is bijna niet van echte stof te onderscheiden. Prachtig!
  groetjes Antje

 9. Deze zomer is op de één of andere manier, de zomer van verwondering over papier voor mij en
  nu lees en zie ik bij jou weer dit moois. Het is echt fabelachtig kunstig, prachtig.
  Zou het ooit ook in Nederland te zien zijn???
  Lieve groet Anje.

 10. @Anje, dit is kunst met de hoofdletter K.
  Ik zou het fantastisch vinden als deze juweeltjes eens in Nederland zouden komen. Wie weet…

 11. Help….
  Ik vind de muziek zo mooi en heb het filmpje al een paar keer afgespeeld. Weet iemand wat dit is? Of hoe ik het kan vinden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *