Textielpost – UtrechtWe zetten de breisfeer voort met de ansichtkaart die Elma, Hilda en Jeanny mij stuurden vanuit Utrecht. Cornelis Jetses (1873-1955) maakte deze illustratie voor de uitgave Nog bij moeder (1904-1905), waarin Ot en Sien de hoofdrol speelden.

Breien speelde een rol in Utrecht. Elma vertelt ons daar meer over: ‘Jeanny uit het zuiden, Hilda uit het midden en Elma uit het noorden van Nederland hadden besloten om samen een dagje te gaan winkelen in Utrecht. Om half elf vond de warme ontmoeting plaats onder het vertrekbord in de hal van het station Utrecht. Vol goede moed op pad, we hadden er zin in. Heerlijk snuffelen bij de Slegte, besloten om de boeken maar op de terugreis te kopen.De rugzak van Elma was versleten van alle reizen en er werd een nieuwe aangeschaft. Gelijk maar in de winkel over gepakt en de oude tas in de winkel achtergelaten (inruil was niet mogelijk, weggooien wel). Hilda wilde hem gewoon tussen de nieuwe tassen zetten, kon nog best. De winkel van Laura Ashley is altijd een bezoek waard. Prachtige motieven en kleuren, prachtig behang met bijpassende stof. Voor Jeanny en Hilda was er nog een mooi lapje te koop.Op een bankje op een brug over de grachten werd een pauze gehouden om wat te drinken en te rusten. Elma vertelde van haar mislukte poging om in de bus te breien (om Hilda op te halen met de bus van Groningen naar Lelystad), en dat ze zo graag het resultaat wilde zien van een dubbelbreisel voor een haarband, die je dan aan twee kanten kan dragen, blauw met groen of groen met blauw. Een demonstratie dubbelbreien op dat bankje op de brug met op de achtergrond de mooie grachten.We bezochten de winkel van Dille en Kamille en daar is van alles te koop, vooral op keukengebied. Bij de kaarten vonden wij twee breiende meisjes op een bankje en die werd naar Berthi gestuurd, paste goed bij de demonstratie op de brug. Alle antiekwinkeltjes werden bezocht op zoek naar een slot (zilver) om meerdere kralenkettingen aan te rijgen, zoals gebruikelijk bij de klederdrachten en dan aan de voorkant gedragen (helaas niet gelukt). Kreeg het advies om het in Zeeland te proberen. Moe maar voldaan werd de terugreis aanvaard en er werd besloten om dit zeker nog een keer te herhalen.’

24 gedachten over “Textielpost – Utrecht

 1. Dat ziet er gezellig uit. Utrecht heerlijke stad om te winkelen. Toen mijn dochter er studeerde woonde ze middenin de binnenstad. We hebben er dus wat heel veel gewinkeld en op terrasjes gezeten.
  Anneke SK

 2. Utrecht is een gezellige stad voor iedereen. Er is veel te doen en het maakt het extra gezellig als je aan de grachten kunt zitten, helemaal als het zonnetje erbij schijnt.
  De kaart past perfect bij de foto waar Elma en Jeanny op het bankje zitten, met een breiwerkje! Erg leuk bedacht!

 3. ik heb me suf gezocht in de Haute Savoie op zoek naar een kaart met textiel erop. Bergen, alpenbloempjes en marmotten was al wat ik vond. Kennelijk moet je dus in Utrecht zijn 🙂 Leuk verhaal en een mooie kaart

 4. @marcella, jij vertoefde dus helemaal in de verkeerde hoek!:-)
  Nederland heeft veel op het gebied van textielkaarten want er volgen er nog meer.

 5. Je wilt natuurlijk ook graag weten hoe het lapje stof er uit ziet wat Jeanny en Hilda hebben gekocht. Kijk bij Merklapperie bij vrijdag 16 juli (Even bijpraten), rechts boven de waaier zie je het roosje wat op de stof zit, gekocht bij Laura Asley. Later zullen wij deze stof terug zien verwerkt in een schitterende creatie van Jeanny.

 6. Elma, dat lapje heb je goed gezien…….! Wat een heerlijk verslag door Elma. Het was een fantastische dag die we zeker nog eens zullen overdoen.

 7. Utrecht is altijd de moeite waard, weer of geen weer. En wat een prachtige kaart. Bij die platen van Jetses blijf je kijken!
  Ik heb inmiddels genoeg van de techniek van het dubbelbreien gevonden alleen de tijd nog niet!

 8. Het was een heerlijke dag. Het weer was ons goed gezind, beter kon het niet. Natuurlijk tijd te kort en zeker voor herhaling vatbaar.

 9. Wat leuk! Jullie hadden dus je eigen K.i.P. dag. 😉
  Begin juni liep ik daar ook. Wil zó weer terug!
  Jaja die textielpost.

 10. @Ine, leuk toch dat Textielpost zoveel los maakt.
  Vandaag vond ik weer verrassende post op de deurmat. Later meer hierover. Bij Editie NL hoorde ik vanavond dat Nederlanders reislustige mensen zijn. In welk land je ook bent, Nederlanders kom je overal tegen.
  Enne… als je er niet als Nederlander uit wilt zien in het buitenland dan moet je vooral geen afritsbroek dragen!:-)
  @lheurebleue, nu heb je toch ook nog brave meisjes…

 11. Hier was ik al eeder en bracht een ode aan Jetses de tekenaar van de mooie plaatjes die hoorden bij de boeken over Ot en Sien .
  Ik groeide op met Ot en Sien en het leesplankje . Ik had het ook over de vele handwerkpakketjes die er kwamen ook van het leesplankje . De mooiste was wel uit Ariadne
  Later kwamen er ook kleine pakketjes van enkele scene,s .
  Leuk hoe we nu zien dat Trui bezig is Sien met breien te helpen . Wat het zal worden is niet goed te zien , waarschijnlijk was breien met vier naalden nog te moeilijk .
  Zoveel jaren na het Ot en Sien beleven gaan dus drie dames op stap een dagje naar een gezellige stad en vinden dan zo,n uitgesproken breikaart . Leuke winkels werden bezocht helemaal mijn smaak .
  Ik heb ook vaak door Utrecht gedoold en ben wel met iets textielerigs thuisgekomen .
  Wie weet nog de winkel met prachtig Quiltstofjes en patronen , de eerste winkel op dit gebied . Ik heb er nog enkele stofjes van liggen en een logcabin speldenkussen van kerst stofjes .
  En zo mijmeren we maar even voort over die mooie stad .
  Nu hopen dat ik dit geplaatst krijg .
  Ik word vaak geweigerd de laatse tijd , waarschijnlijk omdat ik er te lang mee bezig ben . Wanneer mijn verhaal te lang wordt onderbreek ik wel eens om thee te halen en blijf ik hier te lang weg . Dat word niet geaccepteerd .
  Nou daar gaat ie . . !!!!

 12. Helemaal vergeten om Elma verheugd toe te spreken , nu ze met een dubbelbreiwerkje is begonnen en wel in prachtige kleuren .
  Alvast met het oog op een aankomende koude winter om de oortjes veilig te beschermen op een charmante wijze .

 13. Hier in Zeeland kun je dit soort sloten heel goed vinden bij juwelier Minderhoud in Westkapelle (dependance in Arnemuiden). Goud, zilver, groot, klein, er is heel veel keus. Prijzen durf ik niet aan te geven. Zelf ben ik er net nog geweest met mijn eigen bescheiden snoertje bloedkoraal voor een kleine reparatie. Ga er binnenkort een logje aan weiden.. Succes met zoeken, groetjes van Lupineke

 14. @Lupineke, enorm bedankt voor de tip.
  Het is gelukt om bij Minderhout een slot te kopen en zal mij begin volgende week toegestuurd worden, dan kan ik mijn kralen eraan rijgen en draag ze dan op de Historische dagen op de Borg Verhilderum in Leens.

 15. Lupineke, ontzettend bedankt voor de tip.
  Het is mij gelukt om bij Minderhout een slot te kopen. Begin volgende week krijg ik het binnen en kan dan de kralen rijgen en het op de Historische dagen in de Borg Verhildersum in Leens dragen. 14 en 15 augustus 10.30-17.00 uur

 16. @Jenny, je maakt me heel nieuwsgierig!
  @Lupineke, geweldige tip van je en Elma heeft er direct werk van gemaakt.
  @Gerrie, heerlijk die mijmeringen van je!
  Ha, dat zou best wel eens de reden kunnen zijn waarom jouw reactie af en toe niet geplaatst wordt. Het zal dan als spam aangemerkt worden.

 17. Wat leuk deze post en verhaal, ik heb genoten hier.
  Ja Utrecht vind ik geweldig maak ook altijd een rondje als ik er kom!!
  Ik kan goed begrijpen dat dit voor herhaling is !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *